جلد 21، شماره 71 - ( 1-1397 )                   جلد 21 شماره 71 صفحات 49-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sheikhtaheri A, Ghazizadeh Z. Usability Evaluation of the Farabar Statistical Information System in Iranian Universities of Medical Sciences. jha 2018; 21 (71) :37-49
شیخ طاهری عباس، قاضی زاده زینب. ارزیابی قابلیت استفاده سیستم اطلاعات آماری فرابر در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور. فصلنامه مدیریت سلامت. 1397; 21 (71) :37-49

1- دانشکده مدیریت و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، تهران
2- واحد ثبت سرطان مبتنی بر جمعیت، مرکز جامع سرطان، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری ، zghazizadeh@mazums.ac.ir

مقدمه: سیستم اطلاعات آماری، داده‌های سازمان­ها را در محل عملیات و تولید، ثبت و دسته‌بندی و برای پردازش و تحلیل به سطوح بالاتر منتقل می­کند. بدین منظور سیستم فرابر در دانشگاه‌‌های علوم پزشکی کشور استفاده می­شود. این پژوهش با هدف ارزیابی قابلیت استفاده سیستم اطلاعات آماری (فرابر) در دانشگاه­های علوم پزشکی کشور انجام شد.
روش کار: این پژوهش تحلیلی-کاربردی در سال 95-1394 انجام شد.  278 نفر از مدیران و کارشناسان ستادی 13 دانشگاه علوم پزشکی کشور به­عنوان کاربر سیستم، به روش تصادفی انتخاب شدند. به­منظور بررسی قابلیت استفاده این سیستم از پرسشنامه استاندارد ایزومتریک 10/9241 پس از ارزیابی روایی و تائید پایایی پرسشنامه ­استفاده گردید. در نهایت، داده­ها به روش آمار توصیفی و استنباطی (آزمون­های T مستقل و (ANOVA و با استفاده از نرم­افزار SPSS 20 تحلیل شد.
یافته‌ها: میانگین معیارهای مناسب بودن نرم­افزار (از پنج نمره) برای انجام وظایف کاربران 94/2 (بیشترین امتیاز)، خود- توصیف کننده بودن 74/2، قابلیت کنترل 74/2، میزان سازگاری با نیازها، انتظارات و وظایف کاربران 86/2، پذیرش اشتباه و بدون خطا (خطاپذیری) سیستم 50/2، مناسب بودن برای آموزش کاربران 75/2 و مناسب بودن برای خصوصی‌سازی 46/2(کمترین امتیاز) به­دست آمد. هم­چنین، بین قابلیت استفاده از نرم­افزار و متغیرهای سابقه کار، سن، میزان استفاده از   نرم­افزار، سابقه کار با نرم­افزارهای آماری دیگر، میزان اهمیت و نوع استفاده از نرم­افزار رابطه معناداری مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: نرم­افزار فرابر در دانشگاه‌­های علوم پزشکی کشور از نظر کاربردپذیری نسبتا موفق بوده است، اما محورهای مناسب بودن نرم­افزار برای خصوصی سازی و خطاپذیری، نیازمند توجه بیشتر تیم توسعه نرم­افزار است.

نوع مقاله: مروری |
دریافت: 1395/10/11 | پذیرش: 1396/10/30 | انتشار: 1396/12/26