جلد 27، شماره 3 - ( 9-1403 )                   جلد 27 شماره 3 صفحات 102-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bagherian H, Shafinia N, Tavakoli N. Utilization of selected information systems reports for decision making at Isfahan hospitals (2022). jha 2024; 27 (3) :87-102
URL: http://jha.iums.ac.ir/article-1-4489-fa.html
باقریان حسین، شفیع نیا نگار، توکلی ناهید. استفاده از گزارشهای سیستمهای اطلاعاتی منتخب در بیمارستانهای شهر اصفهان(1401). فصلنامه مدیریت سلامت. 1403; 27 (3) :87-102

URL: http://jha.iums.ac.ir/article-1-4489-fa.html


1- مرکز تحقیقات فناوری اطلاعات در امور سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، tavakoli@mng.mui.ac.ir
متن کامل [PDF 638 kb]   (16 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (34 مشاهده)
متن کامل:   (4 مشاهده)
   
 
مقدمه
فناوری اطلاعات، به‌‌عنوان نیروی محرکه تحولات نظام سلامت، مهمترین عامل موثر بر افزایش کارآیی و اثربخشی سازمان­های ارائه‌دهنده خدمات سلامت، کاهش خطاهای پزشکی و افزایش درآمد بیمارستان­ها محسوب می­شود ]1،2[. بیمارستان‌ها باید سیاست‌هایی برای همسویی با این تحولات از طریق به‌کارگیری سیستم‌های اطلاعات تدوین کنند. استقرار این سیستم­ها، سنگ بنای هر تصمیم­گیری برای مدیریت صحیح، کنترل بودجه و نظارت بر منابع مختلف بیمارستان است که بی‌شک با چالش‌های زیادی روبه‌رو است]3[. اثر منحصر­به­فرد سیستم‌های اطلاعات سلامت، مدیریت اطلاعات و تولید گزارش­هایی است که به‌عنوان ابزاری ارزشمند می­تواند تمامی فعالیت‌های مربوط به سلامت از قبیل برنامه‌ریزی، نظارت، هماهنگی و تصمیم‌گیری موثر، کارآمد و اثربخش مدیران را از سطح اجرا تا سیاست‌گذاری و بهبود درمان بیماران ارتقا دهد. این گزارش­ها دربرگیرنده شاخص‌های عملکردی بیمارستان در ابعاد مختلف وضعیت سلامتی بیماران است ]8-4[.
استفاده کاربران داخلی و خارجی سازمان‌های مراقبت سلامت از سیستم­های اطلاعاتی کارآمد برای بهبود عملکرد، اثربخشی، کیفیت خدمات و رضایت بیمار ضرورتی انکارناپذیر در صنعت مراقبت­های بهداشتی­درمانی است. با این‌حال، شواهد نشان می‌دهد که ارائه‌دهندگان خدمات و کاربران سیستم‌ها توانایی کافی برای به‌کارگیری بسیاری از گزارش‌های این سیستم‌ها را ندارند که این مساله منجر به ذخیره حجم زیادی از اطلاعات نادرست بدون استفاده از آنها می‌شود]11-9[. در مطالعه محمدپور و همکاران ]12[، پزشکان بیان داشتند که استفاده از گزارش­های سیستم اطلاعات بیمارستان در بهبود عملکرد آنها تا 42/64 درصد موثر بوده­است و در صورت ارتقای این سیستم بر اساس راهبردهای پیشنهادی آنان، بهبود عملکرد می­تواند تا  85/81 درصد ارتقا یابد.
نتایج مطالعه اوزونف و سالوان ]13[ نشان داد داده‌های حاصل از سیستم‌های اطلاعاتی بیمارستان در 2/52 درصد موارد از تصمیم‌های مدیریتی پشتیبانی می‌کند. همچنین، مشخص شد که سیستم های اطلاعات بیمارستانی باید امکان ذخیره، بازیابی دقیق و به­موقع اطلاعات، تلفیق داده­ها، ارائه مؤثر آنها، و امکان تبادل داده با برنامه­های کاربردی دیگر در محیط بیمارستان را دارا باشند. این سیستم‌ها باید منجر به کاهش هزینه، تامین نیازهای متفاوت افراد و کمک به مدیران بیمارستان­ها در ارائه مراقبت سلامت با کیفیت بالا شوند]14[. در مطالعه سینها و داکاستا]15[،‌ 4/61 درصد از کارکنان مراقبت سلامت استفاده از سیستم اطلاعاتی بیمارستان را رضایت­بخش اعلام کردند. استفاده از سیستم‌های اطلاعات سلامت به علت افزایش نیاز به آنها در اثر پیچیدگی­های روزافزون فرآیندهای مدیریت سلامت و تنوع و نوع آوری­های چشمگیر در عرصه این سیستم­ها، یکی از دغدغه­­های بخش سلامت محسوب می­‌شود و کاربرانی چون پرستاران، پزشکان و سایر کارکنان مراقبت سلامت هر روز زمان زیادی را صرف کار با این    سیستم­ها می­کنند]16،17[.
سنجولوکا و همکاران]4[ در مطالعه خود به این نتایج دست یافتند که بیش از 50 درصد از کاربران هرگز از سیستم­های اطلاعات سلامت برای حمایت از تصمیم­گیری استفاده نکرده­اند یا به­ندرت استفاده  کرده­اند، 2/47 درصد هرگز در حسابرسی­های انجام شده در موسسه خود به اطلاعات سیستم‌ها توجه نکرده­اند و تنها 25 درصد از      شرکت­کنندگان رضایت خود را در استفاده از اطلاعات ذخیره شده برای محاسبه میزان شاخص‌های خدمات ‌بخش اعلام کردند. فرآیند جمع‌آوری و دسترسی به اطلاعات سلامت تاثیرگذارترین بعد در سلامت است. ارائه مراقبت­های بهداشتی بسیار پیچیده است و ارتباط تنگاتنگی با اطلاعات دارد. بنابراین، نمی توان از فناوری اطلاعات و ارتباطات در مراقبت­های پزشکی و بهداشتی به­ویژه سیستم­های اطلاعات بیمارستانی چشم­پوشی کرد]5[. مدیران بیمارستان‌ها باید ضمن    آگاه­سازی و آمادگی کارکنان برای تغییر رویکرد کاغذی به الکترونیک، استراتژی­هایی را برای جلب اعتماد، اطمینان و تعهد آنان نسبت به استفاده از سیستم‌های اطلاعاتی توسعه دهند]6[. به‌عبارت دیگر،     بی­توجهی مدیران نسبت به اعتمادسازی بین کارکنان باعث عدم تعهد در پذیرش سیستم جدید و مقاومت آنان­ می­شود]12[. در سال‌های اخیر این سیستم‌های اطلاعاتی به یکی از اصلی‌ترین ابزارهای موسسات بهداشتی­ درمانی برای ارتباط و ارائه خدمات به مشتریان و ذینفعان خود تبدیل شده‌اند]18[.
سازمان‌های بهداشتی ­درمانی در سطح کشور به‌صورت روزافزون در فعالیت‌های خود برای پردازش، نگهداری و گزارش‌گیری اطلاعات ضروری خود به تعداد زیادی از سیستم‌های اطلاعاتی از جمله آواب، سپاس و قاصدک در سطوح مختلف وابسته شده‌اند]19[. آواب­(سیستم آمار و اطلاعات بیمارستانی) سیستمی مبتنی بر وب است که مشخصات شناسنامه­ای بیمارستان و بخش‌های آن، آمار فعالیت بخش‌ها، کارکنان و پزشکان، تجهیزات پزشکی و سرمایه­ای و شاخص‌های عملکردی بیمارستان در آن ثبت و محاسبه می­شود. اطلاعات آواب نقش عمده­ای در سیاست‌گذاری، برنامه­ریزی و تخصیص عادلانه منابع در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایفا می­نماید]20[. سپاس (سیستم پرونده الکترونیکی سلامت ایران)، به‌منظور یکپارچه‌سازی اطلاعات سلامت شهروندان در سطح بیمارستان‌های کشور توسط مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت طراحی شد و مسئولیت اجرای آن را معاونت تحقیق و توسعه این مرکز بر عهده دارد]21[. قاصدک(سیستم پرداخت مبتنی بر عملکرد) طبق دستورالعمل وزارت بهداشت در سال 1393 برای ایجاد ارتباط بین دریافتی غیرمستمر کارکنان با درآمدهای بخش محل فعالیت آنان در قالب یک تفاهم‌نامه طراحی شد. در این روش، محاسب‌ها در دو سطح صورت می‌گیرد. در سطح اول، براساس عملکرد هر بخش، درآمد قابل­توزیع به کارکنان غیرپزشک شاغل در آن بخش محاسبه می‌شود و در سطح دوم، براساس عملکرد هر یک از کارکنان و امتیازات مکتسبه، سهم هر فرد تعیین می‌شود]22[.
با توجه به وابستگی استفاده از این سیستم‌ها در موسسات مراقبتی بهداشتی، اطلاعات و گزارش‌هی متنوعی از این سیستم‌ها تولید می‌شود. در برخی موارد، این تنوع اطلاعاتی باعث سردرگم شدن مدیران و کاربران و بلااستفاده­ماندن این خروجی‌ها می­شود. هدف مطالعه حاضر، شناسایی وضعیت استفاده کاربران از گزارش­های سیستم‌های منتخب اطلاعات بیمارستانی در بیمارستان‌های آموزشی الزهرا، کاشانی و فارابی شهر اصفهان بود.

روش ها
پژوهش حاضر کاربردی بود که به­روش توصیفی- مقطعی در سال 1401 در بیمارستان­های آموزشی الزهرا، کاشانی و فارابی شهر اصفهان انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه کاربرانی بود که از گزارش­های قاصدک، آواب و سپاس استفاده می‌کردند. انتخاب شرکت‌ کنندگان در این مطالعه به روش مبتنی بر هدف انجام­گرفت. 139 نفر با سابقه کار با سیستم‌های منتخب، شناسایی شدند که به تفکیک بیمارستان‌ها شامل، 63 نفر از بیمارستان الزهرا، 44 نفر از بیمارستان کاشانی و 27 نفر از بیمارستان فارابی بودند.  همچنین، به تفکیک سیستم‌ها 71 نفر کاربر آواب، 56 نفر کاربر قاصدک و 12 نفر کاربر سپاس بودند. این کاربران در دو دسته کاربران داخلی (134نفر)، و کاربر خارجی (5 نفر) در معاونت­های پشتیبانی و درمان دانشگاه تقسیم شدند. معیار ورود کاربران به مطالعه، داشتن حداقل سه سال سابقه کار با سیستم‌های منتخب بود. معیار خروج شامل کاربرانی بود که استفاده آنها فقط به اطلاعات شخصی محدود بود و از این سیستم‌ها به‌صورت حرفه‌ای استفاده نمی‌کردند و تنها اجازه گزارش­گیری یک دسته اطلاعات از پیش‌تعیین­شده را داشتند.
برای جمع­آوری داده‌ها، ابتدا تمام گزارش­های این سه سیستم استخراج شد و سپس،  پرسشنامه­ای محقق­ساخته جهت بررسی وضعیت استفاده از گزارش­های مورد نظر طراحی شد. روایی پرسشنامه، مورد تأیید شش نفر از صاحب‌نظران و متخصصان مدیریت اطلاعات سلامت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان  و پنج نفر از متخصصان کامپیوتر، مدارک پزشکی و فناوری اطلاعات سلامت در بیمارستان قرار گرفت. پایایی با آلفای کرونباخ محاسبه و 85/0 به‌دست آمد.
پرسشنامه ‌شامل ‌سه ‌قسمت بود: قسمت اول در­برگیرنده مشخصات جمعیت‌شناختی مشارکت‌کنندگان شامل جنس، سن، میزان­ تحصیلات، سابقه کار و پست سازمانی، قسمت دوم در برگیرنده سوالات مربوط به وضعیت استفاده از گزارش­های سیستم آواب مشتمل بر گزارش­های وضعیت موجود، شاخص‌های عملکردی و دسترسی به منابع، سیستم قاصدک مشتمل بر گزارش کارکنان، پزشکان و دستیاران و سیستم سپاس مشتمل بر گزارش پرونده، خدمات، ارائه­دهندگان خدمات و صورت‌حساب و  شامل سوالاتی مانند موارد زیر بود: "آیا برای انجام وظایف و فعالیت‌های خود از این گزارش استفاده می‌کنید؟"، "در صورت استفاده از این گزارش، میزان استفاده از آن را بر اساس فاصله زمانی و تعداد دفعات مشخص نمایید."، "از این گزارش برای انجام چه فعالیت‌هایی استفاده می­کنید."، "در صورتی که به این گزارش نیاز داشته­اید، ولی تاکنون از آن استفاده نکرده و یا به اندازه کافی استفاده نکرده­اید، دلایل خود را انتخاب کنید." هر کدام از این سوال‌ها برای هر یک از گزارش­های سیستم‌های منتخب تکرار می‌شد. قسمت سوم شامل تعدادی سوال باز برای ارائه پیشنهادها و راهکارهای اصلاحی جهت بهینه­سازی گزارش­های موردنیاز بود. جمع‌آوری داده­ها و تکمیل پرسشنامه‌ها با حضور پژوهشگر در محل کار کاربران انجام شد. داده­های جمع­آوری­شده با استفاده از  آمارهای توصیفی (فراوانی و درصد) در محیط نرم‌افزار SPSS  نسخه 22 تحلیل و در قالب جداول گزارش شد.

یافته ها
در مطالعه حاضر، تعداد 139 نفر شامل 134 نفر کاربر داخلی (بیمارستان­ها) و پنج نفر کاربران خارجی (معاونت­های دانشگاه) مشارکت داشتند. کاربران داخلی شامل مدیران بیمارستان‌ها، مدیران پرستاری، سرپرستاران بخش‌های بستری، کارکنان واحدهای فناوری اطلاعات، بخش‌های مدیریت اطلاعات سلامت، کارگزینی، امور مالی، بهبود کیفیت، مددکاری و تجهیزات پزشکی، و کاربران خارجی شامل مسئولین سیستم‌های آواب، سپاس و قاصدک در واحدهای ستاد دانشگاه بودند. 83 درصد مشارکت­کنندگان خانم، 79 درصد دارای مدرک لیسانس و 61 درصد آنها از کادر بالینی به‌ویژه پرستاری بودند. همچنین، متوسط  سن 44 سال  و سابقه کار  21  سال  داشتند (جدول 1).

جدول 1. توزیع فراوانی کاربران سیستم‌ها
ردیف  سیستم آواب
 فراوانی(درصد)
قاصدک
فراوانی(درصد)
سپاس
فراوانی(درصد)
جمع کل
فراوانی(درصد)
1 بیمارستان الزهراء 31(66/43) 29(79/51) 3(75) 63(32/45)
2 بیمارستان کاشانی 22(99/30) 18(14/32) 4(33/33) 44(66/31)
3 بیمارستان فارابی 16(53/22) 8(28/14) 3(25) 27(42/19)
4 معاونت‌های پشتیبانی و درمان دانشگاه 2(82/2) 1(79/1) 2(67/16) 5(60/3)
5 جمع کل 71(100) 56(100) 12(100) 139(100)
بر اساس جدول 2، از بین سه سیستم منتخب، سرپرستاران و کارکنان فناوری اطلاعات سلامت نسبت به سایر کاربران استفاده بیشتری از گزارش‌های آواب داشتند که بیشترین دفعات استفاده به­ترتیب 6/75 و 44 درصد مربوط به گزارش وضعیت موجود بود. بیشترین کاربران قاصدک نیز سرپرستاران و کارکنان امور مالی بیمارستان بودند که بیشترین دفعات استفاده آنها به‌ترتیب (8/51 و 75درصد) مربوط به گزارش کارکنان بود.. پرکاربردترین سیستم در بین کاربران بیمارستان، آواب و بیشترین کاربران سرپرستاران بخش­ها بودند. مدیر بیمارستان و کارکنان فناوری اطلاعات سلامت، تنها کاربر‌انی بودند که از گزارش­های هر سه سیستم استفاده میکردند.

جدول 2. توزیع فراوانی وضعیت استفاده از سیستم‌های منتخب توسط کاربران داخلی بیمارستان*
سیستم‌ها




کاربران
آواب قاصدک سپاس
گزارش وضعیت موجود گزارش شاخص‌های عملکردی گزارش شاخص‌های دسترسی به منابع جمع گزارش پرسنل گزارش پزشکان گزارش دستیاران جمع گزارش پرونده گزارش خدمات گزارش پزشگان و ارائه‌دهندگان خدمت گزارش صورت‌حساب جمع
فراوانی(درصد) فراوانی(درصد) فراوانی(درصد) فراوانی(درصد) فراوانی(درصد) فراوانی(درصد) فراوانی(درصد) فراوانی(درصد) فراوانی(درصد) فراوانی(درصد) فراوانی(درصد) فراوانی(درصد) فراوانی(درصد)
سرپرستاران 1221(6/75) 395(4/24) - 1616(2/63) 43(8/51) 40(2/48) - 83(8/56) - - - - -
کارکنان فناوری اطلاعات سلامت 170(44) 162(42) 54(14) 386(1/15) 3(100) - - 3(2) 6(40) 3(20) 3(20) 3(20) 15(6/17)
بهبود کیفیت 114(1/73) 36(1/23) 6 (8/3) 156(1/6) 8(100) - - 8(5/5) - - - - -
کارکنان امور مالی 66 (44) 9 (6) 75 (50) 150 (9/5) 21(75) 7(25) - 28(2/19) - - - - -
مدیر بیمارستان 90 (2/68) 30 (7/22) 12 (1/9) 132 (2/5) 10(9/76) 3(1/23) - 13(9/8) 6(40) 3(20) 3(20) 3(20) 15(6/17)
کارکنان مددکاری 20 (5/34) 33 (9/56) 5 (6/8) 58 (2/2) 5(100)
 
- 5(5/3) - - - - -
کارکنان کارگزینی 42 (100) - - 42(6/1) 3(50) 3(50) - 6 (1/4) - - - - -
تجهیزات پزشکی 18(100) - - 18(7/0) - - - - - - - - -
کارکنان فناوری اطلاعات - - - - - - - - 22(40) 11(20) 11(20) 11(20) 55(8/64)
جمع 1741(1/68) 665 (26) 152(9/5) 2558(100) 93(7/63) 53 (3/36) - 146(100) 34(40) 17(20) 17(20) 17(20) 85(100)
*لازم به ذکر است هر کدام از سیستم‌های منتخب دارای گزارش­های مختلفی در چند حیطه می­باشند. اعداد درج شده در جدول، مجموع دفعات استفاده روزانه، هفتگی،  ماهیانه و سالیانه کاربران از اطلاعات گزارش‌های سیستم‌های منتخب را نشان می­دهد.
طبق جدول 3، سرپرستاران بیشترین استفاده (63/80 درصد) را از گزارش های آواب بهمنظور برنامه­ریزی و تصمیم­گیری داشتند. کارکنان امور مالی کمترین استفاده (20/0 درصد) را از گزارش‌های آواب برای برنامه­ریزی و تصمیم­گیری داشتند.  یافته‌های حاصل از اهداف استفاده کاربران خارجی از گزارش­های این سیستم‌ها در جدول 4 ارائه شده است. طبق این جدول، بیشترین هدف استفاده از شاخص‌های سیستم آواب توسط کاربران شامل کارکنان آمار و اطلاعات معاونت درمان دانشگاه (72/85درصد موارد) برای برنامه­ریزی و تصمیم­گیری بوده ­است. همچنین، کاربران قاصدک شامل کارکنان امور مالی فقط برای برنامه­ریزی و تصمیم­گیری و کاربران سپاس شامل کارکنان فناوری اطلاعات مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه برای اهداف ارزیابی و نظارت از گزارش‌های این سیستم‌ها استفاده    می­کردند.
یافته‌های مطالعه حاضر در رابطه با وضعیت استفاده کاربران خارجی سیستم‌های منتخب شامل کارکنان معاونت­های درمان و پشتیبانی دانشگاه نشان داد بیشترین فراوانی استفاده (63/63درصد) از گزارش­ها مربوط به آواب و کمترین فراوانی استفاده (63/13درصد) در بین کارکنان امور مالی از قاصدک بود. همچنین، یافته‌ها در رابطه با وضعیت استفاده کاربران خارجی سیستم‌های منتخب از شاخصها، نشان داد بیشترین استفاده کارکنان قسمت آمار و فناوری اطلاعات مستقر در مدیریت فناوری اطلاعات و آمار دانشگاه از گزارش‌های وضعیت موجود و شاخص‌های عملکردی بهصورت سالیانه به‌ترتیب 50 درصد  و 33/33 درصد و کمترین استفاده (25 درصد) در فاصله زمانی سه‌ماهه و شش‌ماهه بود. در مجموع، بیشترین استفاده کارکنان آمار و فناوری اطلاعات از گزارش­های آواب بهصورت سالیانه (85/42 درصد) و کمترین استفاده در فاصله زمانی ماهیانه (28/14 درصد) بود. همچنین، از کلیه گزارش­های سپاس به‌صورت روزانه (100 درصد) استفاده میکردند. کارکنان امور مالی دانشگاه در 100 درصد موارد از گزارش کارکنان و گزارش پزشکان بهصورت ماهیانه استفاده میکردند.  
در رابطه با دلایل عدم استفاده از گزارش‌های سیستم‌های منتخب، یافته­های مطالعه حاضر نشان داد حدود نیمی از  کاربران آواب (51/53 درصد) دلایل عدم استفاده از گزارش­های این سیستم را درخواست کم مدیران و کاربران و نیز عدم پاسخگویی سیستم پشتیبان بیان کردند. یافته‌های حاصل از نظرات کاربران قاصدک در خصوص دلایل عدم استفاده از گزارش‌های این سیستم  نشان داد 78/26 درصد آنها به عدم پاسخگویی سیستم پشتیبان، 49/12 درصد به ناقص بودن گزارش­ها و 28/14 درصد به عدم درخواست مدیران و کاربران اشاره داشتند. یک نفر کاربر خارجی این سیستم نیز عدم پاسخگویی سیستم پشتیبان را ذکر کردند. ناقص بودن گزارش­ها و عدم درخواست مدیران نیز از دلایل عدم استفاده از گزارش­های سپاس بود. 

جدول 3. توزیع فراوانی اهداف استفاده از سیستم‌های منتخب توسط کاربران داخلی بیمارستان
اهداف کاربران آواب
 فراوانی(درصد)
قاصدک فراوانی(درصد) سپاس
 فراوانی(درصد)
جمع
 فراوانی(درصد)
برنامه‌ریزی مدیر بیمارستان 117(84/7) 13(65) 15(100) 145(54/9)
کارکنان HIT 66(42/4) - - 66(34/4)
سرپرستاران 1203(63/80) - - 1203(15/79)
بهبود کیفیت 61(09/4) - - 61(09/4)
کارکنان مددکاری 12(80/0) - - 12(79/0)
کارکنان کارگزینی 15(01/1) - - 15(98/0)
کارکنان امور مالی 3(20/0) 7(35) 3(20/0)
تجهیزات پزشکی 15(01/1) - - 15(98/0)
کارکنان IT - - - -
جمع 1492(100) 20(100) 15(100) 1520(100)
تصمیم‌گیری مدیر بیمارستان 117(84/7) 13(65) 15(100) 145(54/9)
کارکنان HIT 66(42/4) - - 66(34/4)
سرپرستاران 1203 (63/80) - - 1203(15/79)
بهبود کیفیت 61(09/4) - - 61(09/4)
کارکنان مددکاری 12(80/0) - - 12(79/0)
کارکنان کارگزینی 15(01/1) - - 15(98/0)
کارکنان امور مالی 3(20/0) 7(35) 3(20/0)
تجهیزات پزشکی 15(01/1) - - 15(98/0)
کارکنان IT - - - -
جمع 1492(100) 20(20) 15(100) 1520(100)




جدول 3. ادامه
اهداف کاربران آواب
 فراوانی(درصد)
قاصدک فراوانی(درصد) سپاس
 فراوانی(درصد)
جمع
 فراوانی(درصد)
ارزیابی مدیر بیمارستان 60(67/6) - - 60(80/5)
کارکنان HIT 85(45/9) 3(62/4) 15(43/21) 103(96/9)
سرپرستاران 572(63/63) 43(15/66) - 615(48/59)
بهبود کیفیت 41(56/4) 4(15/6) - 45(35/4)
کارکنان مددکاری 72(01/8) 5(69/7) - 77(45/7)
کارکنان کارگزینی 12(33/1) 3(62/4) - 15(45/1)
کارکنان امور مالی 45(01/5) 7(77/10) - 52(03/5)
تجهیزات پزشکی 12(33/1) - - 12(16/1)
کارکنان IT - - 55(57/78) 55(31/5)
جمع 899(100) 65(100) 70(100) 1034(100)
نظارت مدیر بیمارستان 60(22/7) - - 60(21/6)
کارکنان HIT 85(24/10) 3(62/4) 15(43/21) 103(69/10)
سرپرستاران 550(24/10) 43(15/66) 593(45/61)
بهبود کیفیت 21(53/2) 4(15/6) - 25(59/2)
کارکنان مددکاری 72(67/8) 5(69/7) - 77(97/7)
کارکنان کارگزینی 12(44/1) 3(62/4) - 15(56/1)
کارکنان امور مالی 18(16/2) 7(77/10) - 25(60/2)
تجهیزات پزشکی 12(44/1) - - 12(24/1)
کارکنان IT - - 55(57/78) 55(69/5)
جمع 830(100) 65(100) 70(100) 965(100)

جدول 4. توزیع فراوانی اهداف استفاده از سیستم‌های منتخب توسط کاربران خارجی (کارکنان معاونت­های درمان و پشتیبانی دانشگاه)*
اهداف کاربران آواب
 فراوانی(درصد)
قاصدک
 فراوانی(درصد)
سپاس
 فراوانی(درصد)
جمع
 فراوانی(درصد)
برنامه‌ریزی کارکنان آمار و اطلاعات 6(100) - - 6(72/85)
کارکنان امور مالی - 1(100) - 1(28/14)
کارکنان IT - - - -
جمع 6(100) 1(100) - 7(100)
تصمیم‌گیری کارکنان آمار و اطلاعات 6(100) - - 6(72/85)
کارکنان امور مالی - 1(100) - 1(28/14)
کارکنان IT - - - -
جمع 6(100) 1(100) - 7(100)
ارزیابی کارکنان آمار و اطلاعات 4(100) - - 4(57/28)
کارکنان امور مالی - - -
کارکنان IT - - 1010(100) 10(43/71)
جمع 4(100) - 4(100) 14(100)
نظارت کارکنان آمار و اطلاعات 4(100) - 4(57/28)
کارکنان امور مالی - - - -
کارکنان IT - - 10(100) 10(43/71)
جمع 4(100) - 4(100) 14(100)
* اعداد درج­شده در جدول بیانگر دفعات استفاده کاربران خارجی از فیلدهای اطلاعاتی گزارش­های سیستم‌های منتخب (حدود 60 فیلد) برای اهداف مختلف به­صورت روزانه، ماهیانه یا سالیانه می­باشد.

بحث
یافته­های مطالعه حاضر نشان داد که بیشترین کاربران سیستم‌های منتخب بیمارستان‌های آموزشی الزهرا، کاشانی و فارابی شهر اصفهان پرستاران بودند که از این سیستم‌ها در انجام کار روزانه خود برای برنامه­ریزی و تصمیم­گیری استفاده می‌کردند. افسری و همکاران]19[ در مطالعه خود ادعا داشتند پرستاران به‌عنوان بزرگترین قشر ارائه­دهنده مراقبت به سیستم اطلاعات بیمارستان جهت پوشش دادن به فعالیت‌های خود نیاز دارند ولی کیفیت پایین این سیستم­ها که ناشی از ضعف دسترسی به اطلاعات و عدم پوشش نیازهای اطلاعاتی آنان است، منجر به نارضایتی و مشکل در تصمیم­گیری پرستاران می­شود. نتایج مطالعه حاضر نیز نشان داد عدم پاسخگویی سیستم­های پشتیبان و ناقص بودن اطلاعات سیستم‌ها و نیز عدم درخواست گزارش­ها توسط مدیران ارشد از جمله دلایل استفاده کم از این گزارش‌ها بود و از آنجا که سیستم مورد استفاده پرستاران در بیمارستان به­طور مشخص، سیستم آواب می­باشد، نتایج مطالعه حاضر با نتایج مطالعه افسری ]19[ همخوانی دارد.
مطالعه مایگا ]23[ در ارزیابی داده‌های مراکز بهداشتی درمانی از 14 کشور منطقه شرق و جنوب آفریقا نشان داد پتانسیل چنین داده‌هایی برای گزارش منظم آمارهای بهداشتی ملی آشکار است. با‌این‌حال، تلاش مستمر بیمارستان‌ها برای بهبود ثبت و گزارش رویدادها، بررسی، گزارش و بازخورد منظم مسائل مربوط به کیفیت داده ها، سازوکارهای ارتباطی بین مدیران، ارائه‌دهندگان مراقبت و مدیران اطلاعات سلامت برای بهبود کیفیت داده‌های سلامت و آمار تولید شده از داده­های مراکز درمانی، حیاتی است. در مطالعه حاضر نیز کاربران اذعان داشتند توجه مدیران به گزارش­های حاصل از سیستم‌های اطلاعاتی به‌عنوان اساس اولیه برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری‌های مدیریتی و حمایت و پشتیبانی آنان از این سیستم‌ها می‌تواند راهکاری برای استفاده مناسب از  آنها و تقویت انگیزه  و توجه بیشتر کاربران شود.
یافته‌های مطالعه رشیدی و همکاران]14[ نشان داد که از دید کاربران بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی ارومیه میزان قابلیت استفاده از داشبورد مدیریتی سیستم‌های اطلاعات بیمارستانی بر اساس محورهای هفت‌گانه استاندارد ایزو 10/9241 از دیدگاه مدیران داخلی و مسئولین فناوری اطلاعات در حد نسبتاً مطلوب است و برای رساندن آن به حد مطلوب، لازم است با مشارکت کاربران، انتظارات آنها شناسایی و مد نظر قرار گیرد. در پژوهش حاضر، مدیران بیمارستان‌ها و کارکنان فناوری اطلاعات از  گزارش­های هر سه سیستم منتخب استفاده "منظم و مطلوب" داشته‌اند ولی در مطالعه رشیدی، استفاده این دسته از کاربران از داشبوردهای مدیریتی در حد "نسبتا مطلوب" بود که نتایج تاحدی همخوانی دارند. از طرفی، جامعه مورد مطالعه در پژوهش رشیدی مدیران داخلی و مسئولان فناوری اطلاعات بودند ولی در مطالعه حاضر کاربران از بخش­های مختلف بیمارستان انتخاب شدند که بیشترین آنها، پرستار بودند. سلیمان و همکاران]6[ در مطالعه­ای کیفی، اذعان داشتند داده­های موجود در HIS به دلیل ناکارآمد بودن این سیستم در تولید اطلاعات لازم برای تصمیم­گیری، بهینه نبوده است. همچنین، بیشترین موانع تصمیم گیرندگان شامل داده­های خام، داده های ناقص بین واحدها و داده­هایی بود که در زمان واقعی در دسترس نبودند.
جعفری و همکاران]24[ با بررسی تجارب کاربران سیستم یکپارچه بهداشت(سیب) به این نتیجه دست یافتند که برای طراحی این سیستم از نظر کاربران استفاده نشده­است و  زمانی که کاربران به‌اندازه کافی در طراحی پروژه دخیل نباشند، ممکن است تعامل با سیستم از نظر آنها غیر­منطقی جلوه نماید و در آنها حس مالکیت ایجاد ننشود. این پژوهشگران این موضوع را به‌عنوان بزرگترین علت عدم موفقیت سیستم­های اطلاعاتی در دستیابی به اهداف خود یاد نمودند. کاربران پژوهش حاضر نیز اذعان داشتند از برخی گزارش­های سیستم‌های مورد مطالعه استفاده نمی­کنند زیرا  نیازهای اطلاعاتی آنان را مرتفع نمی­کند. از طرفی، دسترسی کاربران به برخی از گزارش‌های موردنیاز محدودو میزان استفاده از آنها صفر بود. 
صلاح‌الدین و همکاران]25 [در مطالعه‌ای در سال 2019 اظهار داشتند دانش، کیفیت سیستم، کار تیمی و عامل استرس‌زای وظیفه، عوامل پیش‌بینی‌کننده استفاده ایمن از HIS هستند. بنابراین، مدیریت بیمارستان باید با پرداختن به راهبردهای اجرای ایمن HIS و طراحی سیاست­ها و مقررات لازم، پذیرش ایمن HIS را با در نظر­ گرفتن   جنبه­های اجتماعی و فنی آن تسهیل کند.
یافته‌های مطالعه حاضر نشان داد بیشترین هدف استفاده مدیران ارشد از گزارش­های سیستم‌های اطلاعاتی منتخب برای برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری‌های مدیریتی بود. بالاغفاری و همکاران]8 [پس از ارزیابی نرمسیستم‌های اطلاعات بیمارستانی به این نتیجه دست یافتند که در اغلب موارد این سیستم‌ها در ارائه اطلاعات مورد نیاز مدیریت بیمارستان کفایت لازم را ندارند. علاوه‌براین، در بیشتر موارد، داده‌های دریافتی برای کمک به تصمیم‌گیری مدیران نقش مؤثری ندارند و به‌جای ایفای نقش موثر در برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری‌های خرد و کلان مدیر ، به دلایلی مانند جمع‌آوری اطلاعات در سیستم‌های متعدد، دوباره کاری و اتلاف منابع، فقدان گزارش‌دهی و بازخورد به­هنگام و استفاده مناسب، مانع مدیریت هستند. سیستم‌های اطلاعات سلامت داده­های قابل توجهی تولید می‌کنند، اما به دلیل نگرانی در مورد سوگیری، کیفیت و به­موقع بودن این اطلاعات، به‌ندرت استفاده می­شوند. کشورها باید طرح‌هایی ملی برای ایجاد  پایگاه وسیعی از داده‌های قابل اعتماد، استاندارد و به‌موقع برای حمایت از تصمیم‌گیری در حوزه سلامت توسعه دهند]26[.
نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد بیشترین میزان استفاده از گزارش­­هادر بین کاربران خارجی برای اهداف ارزیابی و نظارت بود ولی کاربران داخلی برای  تصمیم گیری و برنامه ریزی­ها ازا ین گزارش‌ها استفاده می‌کردند. سنجولوکا و همکاران]4[ در مطالعه‌ای در پنج بیمارستان آنگولا نشان دادند که حداقل دو سوم از 36 نفر عضو هیئت مدیره بیمارستان‌ها از هر ویژگی­های سیستم­های اطلاعات بیمارستان ناراضی یا نسبتاً راضی بودند. بیش از 50 درصد آنها به‌ندرت یا هرگز از این سیستم برای حمایت از تصمیم­گیری استفاده نمی‌کردند. برای حمایت از تصمیم‌گیری مرتبط با مدیریت لازم است تا قابلیت سیستم‌های اطلاعات بیمارستانی برای محاسبه شاخص‌های کافی افزایش یافته و مدیران بیمارستان‌ها در این خصوص آموزش ببینند. با توجه به پیشرفت‌ها و نیز حجم عظیم داده‌ها و نیازمندی‌های مدیریتی، استفاده از سیستم‌های اطلاعات بیمارستانی امری انکار ناپذیر است. ممکن است تعداد سیستم‌های با عملکرد مشابه زیاد باشد و این امر موجب دوباره کاری و اتلاف وقت و انرژی کاربران شود ولی با این سیستم می توانند با در نظر گرفتن نیازهای اطلاعاتی کاربران بر کیفیت اطلاعات ارائه شده به مدیران و کاربران موثر بوده و باعث بهبود عملکرد مدیریت در برنامه‌ریزی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها شوند.
ادهی ]27[ در مطالعه‌ای به بررسی تاثیر استفاده از فناوری اطلاعات، پیاده­سازی سیستم اطلاعات مدیریت مالی منطقه‌ای و اجرای سیستم کنترل داخلی بر یکپارچگی گزارش­های مالی تولید شده توسط دولت­های منطقه‌ای پرداخت و نشان داد اجرای همزمان این سیستم‌ها به بهبود کیفیت گزارش‌های مالی تولیدی کمک می‌کند. در مطالعه حاضر، بیشترین استفاده کارکنان امور مالی، استفاده از گزارش­های شاخص­های عملکرد و شاخص­های منابع برای ارزیابی عملکرد بود ولی ناقص بودن گزارش­ها و عدم درخواست مدیران از دلایل استفاده ناکافی از این گزارش‌ها عنوان شد.

محدودیت‌ها
 از بین سیستم‌های مختلف، تنها سه سیستم در سه بیمارستان اصفهان با توجه به محدودیت زمان و تعدد فیلدهای اطلاعاتی در این مطالعه بررسی شده است. بنابراین، ممکن است نتایج حاصل قابل تعمیم به سایر سیستم‌ها و کاربران سایر بیمارستان‌های کشور نباشد. 

نتیجه‌گیری
سرپرستاران از خروجی­های سیستم‌ها بهصورت غیرمستقیم استفاده می‌کنند ولی با ویژگی‌های این سیستم‌ها از جمله نام آنها آشنایی ندارند. از نظر اهمیت، کاربرد و تنوع استفاده از گزارش­ها، مدیران و سپس واحد آمار بیمارستان‌ها در اولویت قرار دارند. واحد آمار در تمام فرآیندهای گردآوری، تحلیل و ارائه آمار درگیر است و همچنین، مدیریت برای عملکرد مناسب بیمارستان به آمار و گزارش‌های مناسب آماری نیاز دارد. بنابراین، می توان اهمیت استفاده از سیستم‌های اطلاعاتی را برای این نوع کاربران نسبت به دیگر کاربران ضروری‌تر دانست. ثبت داده‌های صحیح و به موقع و تهیه خروجی‌های دقیق، کامل و بهبود سطح دسترسی مورد نیاز کاربران می‌تواند به‌عنوان راهکارهایی برای توجه بیشتر به گزارشهای این سیستم‌های اطلاعاتی باشد. دلایل عدم استفاده از گزارش‌ها، عدم درخواست مدیران و کاربران داخلی و خارجی، ناقص بودن گزارش­ها و عدم پاسخگویی سیستم پشتیبان عنوان شد که پیشنهاد میشود  مسئولین بخش مدیریت اطلاعات سلامت بر اساس اطلاعات متعدد موجود در سیستم‌ها و با استفاده از دانش حرفه­ای خود گزارش‌هایی متناسب با نیازهای اطلاعاتی مدیران بیمارستان‌ها تهیه و جهت تصمیم­گیری و برنامه­ریزی در اختیار آنان قرار دهند به‌طوری که اثربخشی این گزارش‌ها موجب مطالبه‌گری حوزه مدیریت بیمارستان برای دریافت گزارش‌های بعدی باشد. همچنین، برای رفع نواقص گزارش‌ها، لازم است کاربران سیستم‌ها آموزش­های دوره­ای داشته­ باشند و مسئولین واحدهای موردمطالعه در جمع‌آوری و ثبت داده‌ها در سیستم مربوطه نظارت کافی داشته باشند. از طرفی، وزارت بهداشت و مدیریت بیمارستان نیز در تنظیم قراردادهای مربوطه با طراحان سیستم‌های مذکور موارد پشتیبانی و نگهداشت را مدنظر قرار دهند.

اعلان ها
ملاحظات اخلاقی:   این  مطالعه  با کد اخلاق (IR.MUI.RESEARCH.REC.1398.585) اخذ شده از کمیته اخلاق در پژوهش‌های زیست پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شده است. اطلاعات حاصل از پرسشنامه­ها بدون نام مشارکت‌کنندگان تحلیل شد.
حمایت مالی: پژوهش حاضر با کد 98711 توسط دانشگاه علوم پزشکی اصفهان حمایت مالی شده ­است. حامی در گردآوری و تحلیل داده ها و نگارش مقاله نقشی نداشته­است.
تضاد منافع: نویسندگان اعلام می­کنند که هیچ تضاد منافعی ندارند.
رضایت برای انتشار: مورد ندارد.
مشارکت نویسندگان: ناهید توکلی: مفهوم سازی و طراحی مطالعه، روش شناسی، اعتبارسنجی،  تحلیل داده، نگارش- پیش‌نویس، نگارش- بررسی و ویرایش، سرپرستی مطالعه، تایید نهایی؛‌ حسین باقریان: مفهوم سازی و طراحی مطالعه، روش شناسی، اعتبارسنجی،  تحلیل داده، نگارش- پیش‌نویس، نگارش- بررسی و ویرایش، سرپرستی مطالعه، تایید نهایی؛ نگار شفیع نیا: مفهوم سازی و طراحی مطالعه، روش شناسی، گردآوری داده ها، نگارش - پیش نویس.
دسترسی به داده‌ها: تمامی پرسشنامه‌های تکمیل شده در اختیار نویسنده مسئول است و در صورت نیاز از طریق ایمیل قابل دسترس می­باشد.
استفاده از هوش مصنوعی: در نگارش این مقاله از هوش مصنوعی استفاده نشده ­است.
تشکر و قدردانی: بدین وسیله پژوهشگران از کلیه مدیران و کارکنان بیمارستان های آموزشی مذکورکه ما را در انجام این پژوهش یاری نمودند، تشکر و قدردانی می­نمایند.
   
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت اطلاعات سلامت
دریافت: 1403/4/11 | پذیرش: 1404/2/31 | انتشار: 1404/3/17

فهرست منابع
1. Tavakoli N, Jahanbakhsh M, Yadegarfard Gh, Ranjbar N. Acceptance and use of hospital information system: a study on medical records users based on unified theory of acceptance and use of technology. Journal of Health and Biomedical Informatics 2017; 3(4): 242-250. [In Persian] Available from: URL: http://jhbmi.ir/article-1-168-en.html
2. Hamta A, Mohammadzadeh M, Hemati M, Dehghanzadegan M. Study of the attitude of users towards picture archiving and communication system based on the technology acceptance model in teaching hospitals of Qom, Iran. Qom University of Med Sciences Journal. 2020; 14 (6):1-8. [In Persian] doi:10.29252/qums.14.6.1 [DOI:10.29252/qums.14.6.1]
3. Nasreddine A. Performance audit of a new hospital information system; case study of the 3COH system at Ibn Sina Hospital OEB/Algeria.‏ Review of Eco Research. 2022; 17(1): 25-42. Available from: https://asjp.cerist.dz/en/article/191930
4. Sanjuluca T, de Almeida A, Cruz-Correia R. Assessing the use of hospital information systems (HIS) to support decision-making: a cross-sectional study in public hospitals in the Huíla Health Region of Southern Angola. Healthcare. Basel, Switzerland. 2022;10(7), 1267. doi.org/10.3390/healthcare10071267 [DOI:10.3390/healthcare10071267]
5. Sıcakyüz Ç, Yüregir O. Exploring resistance factors on the usage of hospital information systems from the perspective of the Markus's model and the technology acceptance model. Journal of Entrepreneurship, Management and Innovation.2020;16(2): 93-129. doi:10.7341/20201624 [DOI:10.7341/20201624]
6. Suliman Mohamed M, Setyonugroho W, Pribadi F. Barriers of using hospital information system for decision-making: A qualitative study. Proceeding International Conference on Science and Engineering. 2021;4:387-389. [In Persian] doi:10.5812/semj.66180. [DOI:10.5812/semj.66180]
7. Dargahi H, Ghazi Saeedi M, Safdar R, Hamedan M. A survey of clinical information system process in general hospitals of Tehran University of Medical Sciences. Journal of Payavard Salamat. 2010;4(1&2):31-4. [In Persian]. Available from: http://payavard.tums.ac.ir/article-1-101-en.html
8. Balaghfari A, Pangh A, Sadegh Nejad H. Evaluation of hospital information system (HIS) software, a case study of Bu Ali Sina hospital, Sari. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences. 2018; 28(160): 166-172. [In Persian]. Available from: https://jmums.mazums.ac.ir/article-1-11076-en.pdf
9. Hübner-Bloder G, Ammenwerth E. Key performance indicators to benchmark hospital information systems-a Delphi study. Methods of Information Medicine. 2009;48(6):508-18. doi: 10.3414/ME09-01-0044 [DOI:10.3414/ME09-01-0044]
10. Hayavi Haghighi MH, Alipour J. Evaluating the acceptance of the hospital information system from the users' point of view according to the model of using information technology. Journal of Modern Medical Information Science. 2020; 6 (3): 1-7. [In Persian]. Available from: URL: http://jmis.hums.ac.ir/article-1-252-en.html [DOI:10.29252/jmis.6.3.1]
11. Abbasi R, Khajouei R, Sadeqi Jabali M. Timeliness and accuracy of information sharing from hospital information systems to electronic health record in Iran. Journal of Health Administration. 2019; 22 (2) :28-40. [In Persian] Available from: https://jha.iums.ac.ir/article-1-2891-fa.pdf
12. Mohammadpour A, Ghaemi M, Darrudi R., Sadagheyani HE. Use of hospital information system to improve the quality of health care from clinical staff perspective. Galen Medical Journal. 2021;10: e1830. doi: 10.31661/gmj.v10i0.1830 [DOI:10.31661/gmj.v10i0.1830]
13. Saluvan M, Ozonoff A. Functionality of hospital information systems: results from a survey of quality directors at Turkish hospitals. BMC Medical Informatics and Decision Making. 2018; 18(1), 6-12. doi: 10.1186/s12911-018-0581-2 [DOI:10.1186/s12911-018-0581-2]
14. Rashidi A, jabraeily, Khalkhali H R, Alizadeh S. Evaluation of usability pattern of hospital information system management dashboards from the viewpoint of users in hospitals affiliated to Urmia University of Medical Sciences. Journal of Nursing and Midwifery Sciences. 2020; 18 (1) :38-48. [In Persian] Available from: URL: http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-4021-en.html
15. D'Costa S, Sinha RK. Usability assessment of hospital information system integrated electronic medical record. Online Journal of Health and Allied Sciences. 2018;17(3):5-10. Available from: https://www.ojhas.org/issue67/2018-3-5.html
16. Hassankhani MH. Nurses' experiences of using hospital information systems: a qualitative study. Journal of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences. 2020; 7 (4) :23-34. Available from: http://jms.thums.ac.ir/article-1-734-en.html
17. Ghorbani M. Investigating the effect of training on the amount of users using hospital information system reports in Abu Dhar Medical Education Center. The First Conference on Information Technology and Health Promotion, Tehran. July 2017. [In Persian]. Available from https://en.civilica.com/doc/761439
18. Jamal H, fazaeli S, Ebnhosini Z, Tabesh H, Samadbeik M, Mahmoudian S. Evaluation criteria for health information systems using human, organization and technology-Fit (HOT-Fit) framework: comprehensive review. Journal of Modern Medical Information Science. 2020; 6(2):73-81. [In Persian] Available from: http://jmis.hums.ac.ir/article-1-207-en.html [DOI:10.29252/jmis.6.2.73]
19. Afsari Momghani A, Hassankhani H. Nurses as one of the users of the hospital information system. Health Information Management.2015; 13(4): 310-315. [In Persian] doi.org/10.48305/him.2022.24345.
20. Raeisi P, Alikhani M, Mobinizadeh MR. Performance-based pay in Tehran's Hashemi Nejad hospital. Journal of Heathcare Management Research. 2010; 2(1&2).27-36. [In Persian]. Available from: https://sanad.iau.ir/Journal/jhm/Article/806770/FullText
21. Ahmadi M, Bashiri A. A minimum data set of radiology reporting system for exchanging with electronic health record system in Iran. Journal of Payavard Salamat. 2012;8(2). 121-133. Available from: http://payavard.tums.ac.ir/article-1-5359-en.html
22. Jannati A, Kabiri N, Jafarabadi M, Pourasghari B, Bayaz B. Surveying impact of performance based payment on efficiency of clinical laboratory of teaching hospital of Imam Reza in Tabriz. Hospital Quarterly. 2015; 52(1). 51-56. [In Persian]. Available from: URL: http://jhosp.tums.ac.ir/article-1-5350-en.html
23. Maiga AJiwani S,Mutua M, Porth T, et al. . Generating statistics from health facility data: the state of routine health information systems in Eastern and Southern Africa. BMJ Global Health 2019;4: e001849. doi: 10.1136/bmjgh-2019-001849 [DOI:10.1136/bmjgh-2019-001849]
24. Jafari H, Ranjbar M, Amini Rarani M, Hashemi Al-Sadat F, Bidaki Seyed S. Users' experiences and views about service delivery through an integrated health system: a qualitative study. Journal of Toloo-e-Behdasht.2020; 19(2): 57-71. [In Persian] Available from: https://civilica.com/doc/1154635/ [DOI:10.18502/tbj.v19i2.3396]
25. Salahuddin L, Ismail Z, Ikram R, et al. . Safe use of hospital information systems: an evaluation model based on a sociotechnical perspective. Behaviour & Information Technology. 2019; 39(1):1-25. doi.org/10.1080/0144929X.2019.1597164 [DOI:10.1080/0144929X.2019.1597164]
26. Mbondji PKebede D, Soumbey-Alley E, et al. . Health information systems in Africa: descriptive analysis of data sources, information products and health statistics. Journal of the Royal Society of Medicine. 2014; 107(1):34-45. Available from: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4109358/ [DOI:10.1177/0141076814531750]
27. Edhie Y, Bakri A, Irdiana S, Waromi J, Jansen S. Analysis of the influence of financial information systems, internal control systems, and information technology on quality of financial reports. Jurnal Informasi Dan Teknologi. 2024; 6(1): 266-271.doi.org/10.60083/jidt.v6i1.513 [DOI:10.60083/jidt.v6i1.513]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مدیریت سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health Administration

Designed & Developed by : Yektaweb