جلد 7، شماره 18 - ( 10-1383 )                   جلد 7 شماره 18 صفحات 44-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebadi F, Ansari H, Rezapoor A. Study of Daily Bed Occupancy Costs And Performance Indexes in Selected Hospitalat of Iran University of Medical Sciences in 1381. jha 2005; 7 (18) :37-44
عبادی فرد آذر فربد، انصاری حسن، رضاپور عزیز. بررسی وضعیت هزینه تخت روز بستری و شاخص های عملکردی در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران (1381). فصلنامه مدیریت سلامت. 1383; 7 (18) :37-44

چکیده:   (19725 مشاهده)

مقدمه: به لحاظ محدودیت منابع در بخش بهداشت و درمان ، استفاده بهینه از منابع ، یکی از اهداف مدیران و برنامه ریزان بیمارستان هاست. بیمارستانها حدود 50-80درصد هزینه های بخش بهداشت و درمان را به مصرف می رسانند و سهم بزرگی از پرسنل تحصیل کرده را در اختیار دارند. بنابراین بررسی اقتصادی بخش بهداشت و درمان در بیمارستانها به جهت کنترل هزینه ها و تحلیل هزینه عملکرد و اتخاذ سیاست های مناسب به منظور افزایش کارآیی و اثربخشی و ارتقای بهره وری ضرورت خواهد داشت.

روش بررسی : این پژوهش به صورت مقطعی در سال 1381 انجام شد . نمونه پژوهش را بیمارستانهای فیروزگر ، فیروز آبادی ، شهدای هفتم تیر و حضرت علی اصغر (ع) تشکیل می دادند . داده های مورد نیاز به وسیله فرم های اطلاعاتی از واحدهای مختلف بیمارستانها جمع آوری و این داده ها با استفاده از فرمول های مناسب به شاخص ها تبدیل گردید و سپس تجزیه و تحلیل شد .

یافته ها : بر اساس یافته های پژوهشی شاخص های عملکردی در بیمارستانهای مورد مطالعه از عملکرد تعیین شده در برنامه سوم توسعه وزارت بهداشت و درمان فاصله چشمگیری دارد (P<0/50) به طوری که در برنامه سوم توسعه درصد اشغال تخت 70 ٪ متوسط اقامت بیماران بستری 2/4 روز ، گردش تخت 67 بار و متوسط وقفه در چرخش اشغال تخت حدود 3/2 روز تعیین شده است و شاخص های مذکور به طور متوسط در بیمارستانهای مورد مطالعه به ترتیب 57 ٪ 6 روز ، 31 بار ، و 45 روز بود . هزینه تخت روز بستری با احتساب هزینه های سرمایه ای به طور متوسط در بیمارستانهای مورد مطالعه 713000 ریال بود . در بین بیمارستانهای مورد مطالعه از لحاظ شاخص های عملکردی بیمارستان فیروزآبادی بهتر از سایر بیمارستانها و از لحاظ هزینه تخت روز بستری بیمارستان فیروزگر بهتر سایر بیمارستانها بود .

نتیجه گیری : بالا بودن میزان هزینه تخت روز بستری و متوسط اقامت بیماران بستری و متوسط وقفه در چرخش اشغال تخت و پایین بودن شاخص های درصد اشغال تخت و گردش تخت در بیمارستانهای مورد مطالعه نشان دهنده عدم کارآیی و اثربخشی و نهایتاً استفاده نامطلوب از منابع در بیمارستانهای مورد مطالعه است . با توجه به بالا بودن میزان هزینه تخت روز بستری و نامطلوب بودن شاخص های عملکردی و پایین بودن کارآیی و اثربخشی لازم است مدیران و مسئولان نسبت به شناسایی عوامل مؤثر بر افزایش سرسام آور هزینه و کاهش عملکرد در بیمارستانها در راستای ارتقای بهره وری تلاش بیشتری نمایند .

دریافت: 1387/5/20 | انتشار: 1383/10/26