مقدمه: تحلیل تقاضا در بخش سلامت مبنای سیاست گذاری است. خدمات دندانپزشکی شاخه ای از خدمات بهداشت عمومی ست ولی به دلایل گوناگون می توان اقتصاد آن را از اقتصاد سایر خدمات بهداشتی - درمانی مجزا دانست. هدف از این مطالعه برآورد تابع تقاضای خدمات دندانپزشکی و شناسایی عوامل مؤثر بر آن بود.
روش بررسی: این مطالعه ی مقطعی بر 520 خانوار شهر سبزوار انجام شد.داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری؛ و تابع تقاضا با استفاده از مدل رگرسیون دو مقداری لاجیت تخمین زده شد.
یافته ها: 42.7 درصد از سرپرستان خانوار دارای تحصیلات دانشگاهی و 52.9 درصد در استخدام دولت بودند. 71 درصد از خانوارهایی که به خدمات دندانپزشکی نیاز داشتند نسبت به تقاضای آن اقدام نموده بودند. در میان خدمات تقاضا شده، کشیدن دندان با 43.9 درصد بیشترین، و ارتودنسی با 1.4 درصد کمترین فراوانی را دارند. متغیر های جنس، سطح تحصیلات، شغل و درآمد خانوار با مراجعه ی افراد ارتباط معنی دار آماری مربوط به متغیرهای تحصیلات و درآمد و گروه های شغلی بازنشسته، خوی شفرماو روزمزد برای تقاضای خدمات دندانپزشکی، در نوشتن معادله ی مدل استفاده کرد.
نتیجه گیری: سطح درآمد خانوار با تقاضای خدمات دندانپزشکی خانوار رابطه مستقیم دارد. همچنین تقاضا برای خدمات دندانپزشکی در گروه های شغلی بازنشسته، خویش فرما و روز مزد بیشتر از گروه شغلی کارمند دولت است. سطح تحصیلات با تقاضا برای خدمات دندانپزشکی رابطه معکوس دارد. به تأسیس صندوق بیمه ی مکمل برای پوشش هزینه های خدمات دندانپزشکی در گروه های کم درآمد جامعه نیاز است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |