مقدمه: با تغییر الگوی بیماری ها از عفونی به مزمن، نقش عوامل روانی و اجتماعی تحت عنوان تعیین کننده های اجتماعی سلامت(SDH) از جمله نابرابری درآمدی در جامعه اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. نابرابری درآمدی شدید نشان دهنده ی کاهش درآمد در دسترس اکثر افراد جامعه می باشد که تأثیر منفی بر سلامت دارد. وجود نابرابری در جامعه موجب افزایش احساس محرومیت نسبی افراد ؛ واثربر سلامت روانی جامعه است.هدف این پژوهش تعیین رابطه ی نابرابری درآمدی و سلامت در ایران در دوره ی1385- 1355بود.
روش بررسی: این مطالعه تحلیلی؛ از نوع همبستگی اکولوژیکی است. واحد تحلیل؛ جمعیت ایران در سال های مورد بررسی ست؛ و داده های تحقیق از مرکز آمار ایران و بانک مرکزی تهیه شده است. جهت تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون با نرم افزار SPSS استفاده شد.
یافته ها: رابطه ی ضریب جینی با امید به زندگی(0001/0P=،83/0-R=)؛ و با میزان مرگ و میر کودکان زیر 5 سال(0001/0P=،87/0R=) معنی دار است.
نتیجه گیری: در دوره زمانی مورد بررسی، با افزایش نابرابری درآمدی امید به زندگی کاهش و میزان مرگ و میر کودکان زیر 5 سال افزایش یافته است. برای بهبود و ارتقای سلامت افراد جامعه اتخاذ سیاست های بازتوزیعی مناسب به منظور کاهش نابرابری درآمدی ضروری به نظر می رسد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |