جلد 26، شماره 1 - ( 1-1402 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 168-152 | برگشت به فهرست نسخه ها

sonboli F, nosratinezhad F, basakha M. A comparative analysis of health equity in Iran's development plans. jha 2023; 26 (1) :152-168
سنبلی فایزه، نصرتی نژاد فرهاد، باسخا مهدی. تحلیل تطبیقی عدالت در سلامت در برنامه‌های توسعۀ ایران. فصلنامه مدیریت سلامت. 1402; 26 (1) :152-168

1- کارشناس ارشد، گروه مدیریت رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران
2- دانشیار، مرکز تحقیقات مدیریت رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران
3- استادیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران ، basakha@gmail.com
مقدمه: عدالت سلامت مفهومی پیچیده و چندبُعدی است که به توزیع عادلانۀ منابع و فرصتهای سلامت اشاره می­کند. در کشورهای درحال ­توسعه، که منابع محدود هستند، تضمین عدالت در سلامت، چالش بزرگی محسوب می­شود. این مطالعه با هدف بررسی میزان توجه به عدالت سلامت در برنامه­های توسعۀ ایران انجام شده­است.
روش­ ها: متن کامل برنامه‌های توسعۀ اول تا ششم ایران با استفاده از رویکرد تحلیل محتوای هدایت‌شده به­صورت کیفی تحلیل شد. ابعاد عدالت سلامت (در دسترس بودن، بسندگی، دسترسی، تناسب و مقرون­به­صرفه بودن) مشخص  و فراوانی هریک از ابعاد با استفاده از جدول متقاطع در نرم‌افزار SPSS محاسبه گردید. اعتبار مطالعه ازطریق نظرات متخصصان و توافق بین ارزیابان با استفاده از ضریب کاپا کوهِن ارزیابی شد.
یافته­ ها: درصدهای به­دست آمده از ابعاد گوناگون عدالت در سلامت در برنامه‌های توسعه شامل دسترسی 17/7درصد، کفایت 12/4 درصد ، تناسب 7/7 درصد، مقرون­به­صرفه بودن 4/3درصد، و در دسترس بودن 1/9 درصد بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به پیچیدگی و چندبعدی بودن مفهوم عدالت در سلامت، فقط توسعۀ متوازن این ابعاد می­تواند به تحقق عدالت در این حوزه منتج گردد. این موضوع باید در برنامه‌های توسعه با دقت بیشتری مورد توجه قرارگیرد و اهداف این برنامه‌ها با توجه به این ضرورت تدوین و به اجرا درآید.
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت خدمات بهداشتی‌ و درمانی
دریافت: 1401/10/1 | پذیرش: 1401/12/28 | انتشار: 1402/7/16