1- کارشناس ارشد، گروه مدیریت رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران
2- دانشیار، مرکز تحقیقات مدیریت رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران
3- استادیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران ، basakha@gmail.com
چکیده: (861 مشاهده)
مقدمه: عدالت سلامت مفهومی پیچیده و چندبُعدی است که به توزیع عادلانۀ منابع و فرصتهای سلامت اشاره میکند. در کشورهای درحال توسعه، که منابع محدود هستند، تضمین عدالت در سلامت، چالش بزرگی محسوب میشود. این مطالعه با هدف بررسی میزان توجه به عدالت سلامت در برنامههای توسعۀ ایران انجام شدهاست.
روش ها: متن کامل برنامههای توسعۀ اول تا ششم ایران با استفاده از رویکرد تحلیل محتوای هدایتشده بهصورت کیفی تحلیل شد. ابعاد عدالت سلامت (در دسترس بودن، بسندگی، دسترسی، تناسب و مقرونبهصرفه بودن) مشخص و فراوانی هریک از ابعاد با استفاده از جدول متقاطع در نرمافزار SPSS محاسبه گردید. اعتبار مطالعه ازطریق نظرات متخصصان و توافق بین ارزیابان با استفاده از ضریب کاپا کوهِن ارزیابی شد.
یافته ها: درصدهای بهدست آمده از ابعاد گوناگون عدالت در سلامت در برنامههای توسعه شامل دسترسی 17/7درصد، کفایت 12/4 درصد ، تناسب 7/7 درصد، مقرونبهصرفه بودن 4/3درصد، و در دسترس بودن 1/9 درصد بود.
نتیجهگیری: با توجه به پیچیدگی و چندبعدی بودن مفهوم عدالت در سلامت، فقط توسعۀ متوازن این ابعاد میتواند به تحقق عدالت در این حوزه منتج گردد. این موضوع باید در برنامههای توسعه با دقت بیشتری مورد توجه قرارگیرد و اهداف این برنامهها با توجه به این ضرورت تدوین و به اجرا درآید.
نوع مقاله:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی دریافت: 1401/10/1 | پذیرش: 1401/12/28 | انتشار: 1402/7/16