زمینه: داروها یک بخش اساسی و با هزینه- اثربخشی بالایی از مراقبتهای بهداشتی درمانی هستند که سهم عظیمی از هزینههای خانوارها را به خود اختصاص میدهند. از سوی دیگر نظام بیمه دارویی ایران با ساختار، سیاستها و مقررات گذشته کارایی و اثربخشی لازم را نخواهد داشت. هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه ی نظام قیمتگذاری و بیمه دارو در ایران و چند کشور منتخب به منظور سازماندهی وضعیَت قیمتگذاری و بازپرداخت هزینههای دارو بود. روش بررسی : پژوهش حاضراز نوع تطبیقی ـ توصیفی ست. منابع اطلاعات پژوهش عبارت اند از نظام بیمه ی دارو در کشورهای استرالیا، انگلستان، آلمان و اسپانیا، فرانسه و ایران. گردآوری دادههای پژوهش از طریق کتابخانهای و میدانی، و بانکهای اطلاعاتی، شبکه ی اینترنت و مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران، بررسی پایگاههای اینترنتی، پرسشنامه و مصاحبه انجام گرفت.
یافتهها: در اغلب کشورهای مورد مطالعه ساختار تصمیمگیری به صورت کمیتههای مشترک بین وزارت بهداشت و نظام بیمه میباشد. وزارت بهداشت به عنوان متولَی سلامت نقش بیشتری در تعیین نوع داروی مورد تعهد؛ و سازمانهای بیمهگر نقش بیشتری در قیمتگذاری با استفاده از قدرت چانه زنی دارند. بیمار کمترین مشارکت در پرداخت هزینه ی داروهای حیاتی را دارد. بیماران مزمن و اقشار آسیبپذیر برای کلیَه ی هزینههای درمان مورد شناسائی و حمایتهای خاص قرار میگیرند.مقررات انتخاب دارو در لیست بیمه و قیمتگذاری آنها شفَاف و روشهای قیمتگذاری برای داروهای مختلف متفاوت است. کترل مصرف دارو از طریق اعمال محدودیَتها و مشوَقها برای پزشکان و داروسازان و کنترل هزینه با مذاکره، تعیین قیمت براساس حجم فروش، کاهش اجباری قیمت، دریافت تخفیف از تامینکنندگان، توزیعکنندگان و داروخانهها است.
نتیجه گیری: نظام بیمه ی دارویی ایران این نقص هارادارد: دوگانگی مراجع تصمیمگیری برای دارو، شفاف نبودن سازوکار انتخاب دارو در لیست بیمه، تمایز قایل نشدن میان داروهای گوناگون از نظر میزان و سطح بازپرداخت هزینههای دارویی، روشهای سنتَی نظام قیمتگذاری دارو، حمایت ناقص از بیماران مزمن و گروههای آسیبپذیر، نبودن راهکارهای تشویقی تجویز منطقی دارو برای داروخانهها و پزشکان. پیشنهاد می شود در ساختار و مقررات نظام قیمتگذاری و بیمه داروی کشور بازنگری نظاممند صورت گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |