جلد 22، شماره 4 - ( 10-1398 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 61-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

Morovati M, Riahinia N. Retractions in Endocrinology and Metabolism Journals: Causes and Characteristics. jha 2019; 22 (4) :50-61
مروتی مرضیه، ریاحی نیا نصرت. سلب اعتبار مقاله‌های حوزه غدد درون‌ریز و متابولیسم: دلایل و ویژگی‌ها. فصلنامه مدیریت سلامت. 1398; 22 (4) :50-61

1- دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران ، morovatim@yahoo.com
2- دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران
مقدمه: خطاهای جدی و سوء رفتارهای پژوهشی، سلب اعتبار مقاله‌ها را پس از انتشار آن‌ها به دنبال خواهد داشت. هدف از پژوهش حاضر، بررسی مقاله‌های سلب اعتبارشده حوزه غدد درون‌ریز و متابولیسم طی سال‌های 1990 تا 2017 است.
روش‌ها: پژوهش حاضر نوعی مطالعه کاربردی بوده و با رویکرد توصیفی و با استفاده از شاخص­های علم­سنجی انجام‌شده است. جامعه موردمطالعه را 106 مقاله سلب اعتبارشده حوزه غدد درون‌ریز و متابولیسم نمایه شده در پایگاه وب آو ساینس طی سال‌های 1990 تا 2017 تشکیل می‌دهد.
یافته‌ها: در هر مجله موردبررسی، به‌طور میانگین 35/2 مورد سلب اعتبار طی بازه زمانی مذکور رخ‌داده است. میانگین شاخص سلب اعتبار مجله‌های موردبررسی 65/0 بود. بیشترین موارد سلب اعتبار مقاله‌ها مربوط به نشر مکرر (29 مورد) و دست‌کاری (23 مورد) بود. فاصله زمانی میان انتشار و سلب اعتبار مقاله‌های مجله‌های این حوزه به‌طور میانگین 4/49 ماه بود. بیشترین سهم در نگارش مقاله­های سلب اعتبارشده حوزه غدد درون‌ریز و متابولیسم به نویسندگانی از کشور ایالات‌متحده (42 مورد) تعلق داشت.
نتیجه‌گیری: سوء رفتارهای پژوهشی و سلب اعتبار مقاله‌ها در حوزه غدد درون‌ریز و متابولیسم به‌عنوان یک‌رشته بالینی نگران‌کننده است. اهتمام بیشتر متصدیان نشر علمی به سیاست‌های اخلاق نشر و آگاهی هر چه بیشتر پژوهشگران از مصادیق سوء رفتارهای پژوهشی در راستای کاهش جنبه‌های گوناگون این‌گونه رفتارها ضرورت دارد.

نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
دریافت: 1398/7/10 | پذیرش: 1398/10/10 | انتشار: 1398/10/10