جلد 20، شماره 68 - ( 4-1396 )                   جلد 20 شماره 68 صفحات 98-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

Feizabadi M, Vaziri E, Haseli D. Analysis of the Factors Influencing Citations in Systematic Reviews of Medical Research in Iran. jha 2017; 20 (68) :86-98
فیض آبادی منصوره، وزیری اسماعیل، حاصلی داود. تحلیل عوامل موثر بر استناد به مقالات مروری نظام‌مند حوزه پزشکی ایران. فصلنامه مدیریت سلامت. 1396; 20 (68) :86-98

1- دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران؛کارشناس ارشدکتابداری و اطلاع رسانی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران ، feizabadi_mns@ut.ac.ir
2- دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه زابل،زابل؛ دانشجوی دکتری علم اطلاعات ودانش‌شناسی،دانشکده مدیریت،دانشگاه تهران،تهران،ایران
3- دانشکده مدیریت،دانشگاه تهران،تهران،ایران

مقدمه: یکی از انواع مقالات دارای اهمیت در حوزه علوم پزشکی، مقالات مروری نظام‌مند هستند. این مطالعات از طریق یکپارچه‌سازی  شواهد موجود، اطلاعات لازم برای تصمیم‌گیری را فراهم می‌سازند. هدف مقاله حاضر بررسی وضعیت مقالات مروری نظام‌مند حوزه پزشکی ایران،  میزان استناد به آن‌ها و شناسایی عوامل موثر بر استنادها در این مقالات است.

روش‌ کار: پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با استفاده از روش علم‌سنجی و ‌آزمون‌های آماری به بررسی وضعیت 382 مقاله مروری نظام‌مند حوزه پزشکی ایران در پایگاه وب آو ساینس پرداخته است.

یافته‌ها: نتایج این پژوهش نشان دادکه حدود 60 درصد مقالات مروری نظام‌مند حوزه پزشکی ایران، طی سال‌های 2013 تا 2015 منتشرشده‌اند. گروه موضوعی پزشکی عمومی وداخلی بیش از 15 درصد مقالات مروری را منتشر کرده است. گروه موضوعی گوارش و کبد با متوسط 18 استناد به هر مقاله، در رده اول قرار دارد. بیشترین استناد دریافتی به یک مقاله 274 بار بوده است. از میان هفت عامل موثر بر استناد (طول مقاله، طول عنوان، طول چکیده، تعداد کلیدواژه، تعداد نویسندگان، تعداد منابع و ماخذ و میزان همکاری‌های بین‌المللی) تنها بین دو متغیرکشورهای مشارکت‌کننده و تعداد منابع و مآخذ مقاله با تعداد استنادهای آنها در مقالات مروری پزشکی ایران رابطه معنی‌داری وجود داشت و رابطه‌ای میان سایر عوامل بر استناد در این نوع مقالات وجود نداشت.

نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از پژوهش ‌نشان داد، مقالاتی که به صورت بین‌المللی نوشته شده‌‌اند، استناد بیشتری دریافت کرده‌اند. بنابراین  نگارش مقاله با نویسندگان بین‌المللی یکی از راهکارهای افزایش استناد به مقاله و رویت‌پذیری بیشتر آن است.

دریافت: 1395/7/10 | پذیرش: 1396/3/31 | انتشار: 1396/3/31