جلد 20، شماره 69 - ( 7-1396 )                   جلد 20 شماره 69 صفحات 18-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hasanshahi M. Measuring the Impact of Health on Economic Growth. jha 2017; 20 (69) :7-18
حسن شاهی مرتضی. اندازه‌گیری تأثیر سلامت بر رشد اقتصادی. فصلنامه مدیریت سلامت. 1396; 20 (69) :7-18

فارس-ارسنجان-خ شهید جعفر حسن شاهی کوچه 1 کد پستی7376136995 73 ، hasanshahi@iaua.ac.ir

مقدمه: در ادبیات اقتصادی، رشد اقتصادی را تابعی از نیروی کار، سرمایه، سطح سواد، بهره‌وری نیروی کار و... می‌دانند درحالی‌که سطح سلامت ‌ روانی و فیزیکی، هوش هیجانی و... نیز بر رشد مؤثر هستند؛ بنابراین، هدف این مقاله تخمین تأثیر سلامت بر رشد اقتصادی با استفاده از روش تابع تولید است.
روش کار: روش تحقیق، علی-معلولی و جامعه، شامل همه کشورهای با توسعه انسانی بالا و خیلی بالاست؛ که در این تحقیق از داده‌های مربوط به دوره زمانی 1975 تا 2014 برای 14 کشور با توسعه انسانی خیلی بالا و 15 کشور با توسعه انسانی بالا که از نشریات ملل متحد و جداول جهانی پن (Penn World Table) جمع‌آوری و از نرم‌افزار EVIEWS برای تحلیل داده‌ها و از متغیر، امید به زندگی به‌عنوان نماینده سلامت جامعه استفاده‌شده است. با توجه به اینکه، افزایش امید به زندگی باعث افزایش تجربه نیروی کار می‌گردد؛ بنابراین، متغیرهای تجربه و مربع تجربه وارد مدل شده‌اند.
یافته‌ها: بیانگر وجود رابطه مثبت بین سلامت و رشد اقتصادی است، به‌طوری‌که یک سال افزایش در امید به زندگی باعث چهار درصد افزایش در رشد اقتصادی می‌گردد.
نتیجه‌گیری: ارتقای سطح سلامت جامعه (کاهش بیماری‌ها)، افزایش رشد اقتصادی را در پی دارد که این خود در دوره بعد باعث افزایش ظرفیت مالی کشور و امکان افزایش هزینه‌های بهداشتی و ارتقای دوباره سطح سلامت جامعه خواهد شد که این دور تسلسل ادامه خواهد یافت، یعنی جامعه سالم، ثروتمند هم خواهد شد؛ بنابراین، در برنامه‌ریزی‌های رشد، باید به بهداشت و سلامت جامعه نیز توجه نمود.

دریافت: 1395/2/7 | پذیرش: 1396/7/1 | انتشار: 1396/7/1