مقدمه: در این مطالعه با استفاده از تکنیک مصورسازی به تحلیل استنادی و ترسیم نقشه علمی تولیدات پژوهشگران ایرانی در زمینه سلولهای بنیادی نمایه شده در پایگاه نمایه استنادی علوم تا سال 2015 پرداخته شده است.
روش کار: این پژوهش از نوع کاربردی توصیفی است که از روش ترسیم نقشه علمی استفاده شدهاست. جامعه پژوهش، کلیه تولیدات علمی مربوط به حوزه سلولهای بنیادی پژوهشگران ایرانی در پایگاه استنادی علوم تا سال 2015 بود که شامل 2317 رکورد می باشد. این دادهها به صورت فایل متن ساده استخراج و توسط نرمافزار هیستسایت تحلیل و نقشه علمی این حوزه ترسیم شد.
یافتهها: در زمینه سلولهای بنیادی، سلیمانی با تولید 232 مدرک (ده درصد) رتبه بالاتری را نسبت به سایرین کسب نمود. در میان دانشگاهها و موسسات فعال در این زمینه، دانشگاه علوم پزشکی تهران با تولید 566 مدرک (5/24 درصد) و کسب استنادات محلی و جهانی بالا رتبه نخست را در ایران به خود اختصاص داد. روند رشد تولیدات علمی، تا سال 2014 رو به رشد بوده و از 2014 تا کنون کاهش یافتهاست. نقشه علمی حوزه سلولهای بنیادی بر اساس شاخص استنادات محلی و جهانی شامل دو خوشه مهم بود.
نتیجه گیری: مقالات مهم و پراستناد در خوشههای موضوعی این حوزه تاکید بسیاری بر نقش سلولهای بنیادی در درمان بیماریها و شناخت عوامل بیماریزا دارند. با توجه به رتبه بالای دانشگاه علوم پزشکی تهران در این زمینه، به نظر می رسد همکاری علمی بین محققان و دانشجویان این دانشگاه با سایر موسسات منجر به پیشرفت بیشتر شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |