جلد 19، شماره 63 - ( 1-1395 )                   جلد 19 شماره 63 صفحات 100-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mehrtak M, Habibzadeh S, Vatankhah S, JaafariOori M, Deigoshaei B, Azari A. Gap Analysis between Current and Desired Situation of Succession Planning: A case study in Ministry of Health. jha 2016; 19 (63) :91-100
URL: http://jha.iums.ac.ir/article-1-1958-fa.html
مهرتک محمد، حبیب زاده شهرام، وطن خواه سودابه، جعفری عوری مهدی، دلگشایی بهرام، آذری آرزو. تحلیل شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب جانشین پروری: مطالعه موردی در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی. فصلنامه مدیریت سلامت. 1395; 19 (63) :91-100

URL: http://jha.iums.ac.ir/article-1-1958-fa.html

1- موسسه آموزش عالی سلامت مشکین شهر، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران
3- دانشکده مدیریت واطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران،ایران
4- دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم بهزیستی وتوانبخشی، تهران، ایران
5- دانشکده مدیریت واطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، bdelgoshaei@yahoo.com
6- واحد علوم دارویی، دانشگاه آزاداسلامی، تهران، ایران

مقدمه: تحولات فناوری، جهانی شدن، نیاز به واکنش سریع به تغییرات محیطی و کاهش هزینه‌ها در صحنه رقابت فشرده و کاهش وفاداری کارکنان، ضرورت جانشین پروری در سازمان ها را تشدید می‌کنند. مطالعه حاضر در سال 92 با هدف تعیین وضعیت موجود و مطلوب وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و تحلیل شکاف بین آنها انجام شد.

روش کار: این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی است. داده ها از طریق پرسشنامه ای جمع آوری گردید که با بهره مندی از ادبیات موجودتوسط تیم پژوهش در دو بخش وضعیت موجود و مطلوب جانشین پروری تدوین شد، و پس از اطمینان از روایی و پایایی، به روش سرشماری بین 268 نفر از مدیران کل، روسای دفاتر، معاونین مدیران کل، روسای گروه های کارشناسی، کارشناسان مسئول و کارشناسان توزیع و سپس جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون  T زوجی  در نرم افزار SPSS استفاده شد.

یافته‌ها: وضع موجود سازمان در محورهای شش گانه برنامه ریزی، فرهنگ سازمانی، رویکرد سیستمی، الگوی شایستگی، مسیر ارتقا شغلی و نقش مدیران ارشد، در محیط پژوهش از امتیاز قابل قبول بالای 50درصد برخوردار است. در عین حال شکاف بین وضع موجود و مطلوب در تمامی ابعاد، معنی دار بود. میانگین امتیاز وضع موجود در تمامی ابعاد 90/2 از پنج با انحراف معیار 06/1 و وضع مطلوب 82/3 با انحراف معیار 89/0 به دست آمد.

بحث و نتیجه‌گیری: با توجه کسب امتیاز قابل قبول در وضع موجود و معنی داری شکاف بین وضع موجود و مطلوب سازمان برای استقرار جانشین پروری، به نظر می‌رسد ماهیت و ویژگی های خاص سازمان مورد مطالعه، سطوح بالایی از توجه به مسئله حیاتی جانشین پروری را طلب می‌کند.

دریافت: 1394/5/24 | پذیرش: 1394/12/5 | انتشار: 1394/12/5