مقدمه: ظهور و گسترش فناوریهای اطلاعاتی، سازماندهی مواد را نیز چون دیگر کارکردهای کتابداری تحت تاثیر قرار داده است. این مطالعه به تعیین وضعیت استفاده از این فناوریهای اطلاعاتی در بخشهای فهرستنویسی کتابخانه های مرکزی دانشگاههای علوم پزشکی کشور می پردازد.
روش بررسی: ابزار گردآوری اطلاعات این مطالعه پیمایشی و توصیفی، پرسشنامه محقق ساخته ای مشتمل بر33 سوال بسته و دو سوال باز بود.جامعه ی پژوهش را مسئولان بخشهای فهرستنویسی کتابخانه های مرکزی 44 دانشگاه علوم پزشکی کشور تشکیل می دادند.
یافته ها: به طور کلی 496 دستگاه رایانه، 108 چاپگر، 29 اسکنر، 27 اسکنر بار کدخوان و 79 سی دی رایتر در این کتابخانه های وجود داشت. نرم افزارهای مورد استفاده پارس آذرخش، کاوش، نوسا و KOHA بودند. 67درصد فهرستنویسان شاغل در این کتابخانه ها مدرک کارشناسی داشتند. بیشترین استفاده از اینترنت در بخش فهرست نویسی تحلیلی و کمترین میزان استفاده از آن در بخش کنترل مستندات بود. به غیر از کتاب، پایان نامه ها در 80درصد کتابخانه ها و وب سایت های مرتبط در 5/2درصد از کتابخانه ها فهرست می شد. کمبود نیروی انسانی متخصص، کمبود رایانه ها و پائین بودن مدل آنها، نداشتن ارتباط مستقیم بااینترنت وکندی وقطع مکررارتباط آن،عدم شناخت ابزارهای الکترونیکی فهرستنویسی، استفاده از نسخه های قدیمی نرم افزار و غیره از مشکلات فهرستنویسان در این کتابخانه ها بود.
نتیجه گیری: یافته های پژوهش نشان داد که بخشهای فهرستنویسی کتابخانه های مرکزی از نظر زیرساختهای سخت افزاری و نرم افزاری و نیز نیروی انسانی در وضعیت متعادلی به سر نمی برند. از فناوریهای اطلاعاتی در سطح پائینی استفاده می شود، هنوز با رویکرد سنتی به فهرستها نگریسته می شود و به طور کلی برنامه ریزی خاصی برای استفاده از فناوریهای اطلاعاتی و نیز توسعه فهرستها در این کتابخانه ها وجود ندارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |