جلد 11، شماره 32 - ( 4-1387 )                   جلد 11 شماره 32 صفحات 24-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

joneidi A, Sadeghi F. A survey on static anthropometric dimensions in 20-60year workers of six Iranian nations . jha 2008; 11 (32) :11-24
جنیدی جعفری احمد، صادقی فاطمه. بررسی ابعاد آنتروپومتریکی استاتیکی کارگران 60-20 ساله شش قومیت ایرانی. فصلنامه مدیریت سلامت. 1387; 11 (32) :11-24

مقدَمه: آنتزوپومتری نقش مهمی در مدیریَت صنعتی و بهداشت حرفه ای دارد و نیاز هست که به طور منظَم اطلاعات آنتروپومتری جمع آوری شود. ولی پیش از این مطالعه ی انتروپومتری کارگران ایرانی در قومیت های مختلف انجام نشده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی شاخص های آنتروپومتریک کارگران ایرانی در شش قوم؛ و تهیه ی بانک اطلاعاتی حاوی ابعاد آنتروپومتریک این افراد انجام شد. این اطلاعات می تواند به مدیران، طراحان، مهندسان، و بهداشت عمومی کمک کند.

روش بررسی : در این پژوهش ، داده های مربوط به 3716 نفرافراد نمونه ، شامل 2965 مرد و 751 زن مورد بررسی قرار گرفت . جامعه ی مورد مطالعه ، کارگران زن و مرد ایرانی در محدوده سنی 60-20 سال میباشند و محل اجرای این طرح 9 دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی می باشد که در برگیرنده ی شش قوم فارس، ترک، کرد، لر، بلوچ و عرب در کشور ایران هستند، 36 بعد از ابعاد بدن به اضافه وزن کارگرانی که به طور تصادفی انتخاب شدند به روش استاتیک اندازه گیری شد. بعلاوه ، پرسشنامه ای حاوی سئوالاتی در مورد مشخصات دموگرافیک نمونه های مورد مطالعه جمع آوری گردید. جهت اندازه گیری ابعاد بدن از صفحات مدرج 1*2 متری عمود برهم ، کولیس با اندازه های بزرگ و کوچک ،کالیپر ، متر نواری و قابل ارتجاع و ترازو برای سنجش وزن استفاده شد. کلیَه ی اندازه گیری ها در وضعیت استاندارد نشسته و ایستاده انجام شده اند.

یافته ها: نتایج این بررسی حاکی ست که میانگین قد در کارگران مرد ایرانی 172 سانتی متر و در کارگران زن ایرانی 158 سانتی متر می‌باشد. همچنین در این تحقیق میانگین وزن در مردان 74 و در زنان 58 کیلوگرم به دست آمد. از نظر آماری تفاوت معناداری بین قد و وزن کارگران مرد و زن ایرانی مشاهده شد ( P < 0.0001 ) .قابل توجه این که در بسیاری از ابعاد صدک پنجم مردان(مرد ریز نقش (تقریباً برابر با صدک پنجاهم زنان (زن میانه) است.

نتیجه گیری: وجود اختلافات در بین ابعاد بدن انسان ها به ویژه در زنان و مردان انتخاب روشی را جهت طراحی محصولات و تجهیزات ضروری می‌سازد.

دریافت: 1387/8/15 | انتشار: 1387/4/25