چکیده: (11464 مشاهده)
مقدمه: در هزاره جدید،مردم با چالشهای جدی در مراقبت بهداشتی از جمله روند رو به رشد بیماریهای غیرواگیر مواجه هستند. از میان بیماریهای غیرواگیر، بیماریهای قلب و عروق، سرطان و دیابت به ترتیب سهم بیشتری را به خود اختصاص دادهاند. از آنجا که بیماری سرطان در سنین بالا رخ میدهد باتوجه به جوان بودن جمعیت کشورمان و همچنین افزایش امید به زندگی انتظار میرود که میزان بروز این بیماری در سالهای آینده به سرعت افزایش یابد. در دهه گذشته در کشورمان به رغم تحولات مثبت در بسیاری از زمینههای بهداشت و درمان به مقوله ثبت سرطان بر پایه استانداردهای بینالمللی کمتر توجه شده است. تحقیقات موثر کاربردی به ویژه در زمینه علت شناسی تحقق اهداف پیشگیری برنامههای غربالگری در نظام بهداشت و درمان کشور و ارزیابی میزان کارایی استراتژیهای مربوط به آنها وقتی میسر است که نظام ملی ثبت سرطان ایجاد و دادههای آن کامل و بهنگام جمع آوری گردد. این پژوهش به منظور مطالعه تطبیقی نظام ملی ثبت سرطان انگلیس، دانمارک، مالزی و ایران و ارائه الگوی مناسب برای ایران در سال 1382 به صورت مقطعی – مقایسهای انجام گرفت.
روش پژوهش: در این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانهای، اینترنت، مشاوره با متخصصان داخل و خارج کشور نظام ملی ثبت سرطان انگلستان، دانمارک و مالزی مورد ارزیابی قرار گرفت و باتوجه به شرایط اقتصادی، فرهنگی و جغرافیایی کشور الگویی برای نظام ملی ثبت سرطان کشورمان پیشنهاد گردید. این الگو با روش دلفی طی سه مرحله آزمون شد. برای هر مرحله پرسشنامهای ساخته شد. نهایتا پس از تجزیه و تحلیل الگوی نهایی ارائه گردید.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان داد که به منظور بهینه سازی ثبت سرطان در کشور و کاهش هزینهها، میبایست درساختار عناصر اطلاعاتی معیار ثبت فرایند گردآوری دادهها سیستم طبقه بندی و همچنین کنترل کیفیت دادهها در نظام فعلی ثبت سرطان کشور تجدیدنظر به عمل آید. نتایج مقایسه محورهای نظام ملی ثبت سرطان کشورهای منتخب در شش جدول و الگوی پیشنهادی اولیه و نهایی در دو دیاگرام نشان داده شده است.
بحث ونتیجه گیری: مقایسه عناصر اطلاعاتی نظام ملی ثبت سرطان کشور با کشورهای تحت بررسی نشان داد که عناصر اطلاعاتی که در حال حاضر جمع آوری میشود نه تنها نیازهای ملی را برآورد نمیکند، بلکه با توصیههای موسسات بین المللی تحقیقات سرطان شناسی نیز مطابقت ندارد. در این پژوهش با بررسیهای انجام شده مجموعه دادههای ضروری نظام ملی ثبت سرطان که بتواند نیازهای ملی و بینالمللی را برآورده سازد توصیه شده است. امید است با ساختار پیشنهادی، در آینده نزدیک شاهد یک فرایند کارامد در گردآوری داده ها باشیم.
نوع مقاله:
پژوهشي |
دریافت: 1387/8/13 | انتشار: 1383/1/27