جلد 17، شماره 57 - ( 7-1393 )                   جلد 17 شماره 57 صفحات 98-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezapour A, Mahmoudi M, Abolghasem Gorji H, Bagheri Faradonbeh S, Asadi S, Yusef Zadeh N, et al . A Survey of Unmet Health Needs and the Related Barriers to Access Them. jha 2014; 17 (57) :87-98
رضاپور عزیز، محمودی محمود، ابوالقاسم گرجی حسن، باقری فرادنبه سعید، اسدی صدیقه، یوسف زاده نگار، و همکاران.. نیازهای برآورده نشده سلامت و موانع دسترسی مرتبط با آن. فصلنامه مدیریت سلامت. 1393; 17 (57) :87-98

1- دانشگاه علوم پزشکی ایران
2- دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- علوم پزشکی تهران
4- دانشگاه آزاد اسلامی
5- مرکز تحقیقات اقتصاد سلامت دانشگاه علوم پزشکی ایران ، mh-ghafuri@razi.tums.ac.ir
مقدمه: نیازهای برآورده نشده عبارت است از تفاوت بین خدمات مورد نیاز با توجه به مشکلات سلامت افراد و خدماتی که واقعاً دریافت می‌کنند. نیازهای برآورده نشده ابزاری ساده جهت پایش دسترسی و وسعت نابرابرای‌ها در دسترسی و مصرف می‌باشد. در مطالعه حاضر سعی شده است تا برخی دلایل وجود نیازهای برآورده نشده سلامت تعیین گردد.
روش کار:
مطالعه حاضر یک پژوهش مقطعی مبتنی بر جمعیت می‌باشد. نمونه مطالعه شامل 792 خانوار ساکن شهر تهران است. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه سازمان جهانی بهداشت (بخش خانوار) و زمان گردآوری داده‌ها سال 1391 بود. جهت تحلیل یافته‌ها از مدل لاجیستیک و نرم افزار STATA12 استفاده شده است.
یافته ها:
نتایج نشان می‌دهد دلایل عنوان شده برای عدم مراجعه جهت دریافت نیازهای مراقبت سلامت به ترتیب عبارتند از: به صرفه نبودن از لحاظ اقتصادی، عدم تمکن مالی، نداشتن وقت کافی، خود درمانی، دوری مسیر، عدم پوشش بیمه و عدم اطلاع از محل ارائه. عوامل اجتماعی- اقتصادی اثر گذار بر افزایش احتمال دسترسی به تمام نیازهای سلامت عبارت بودند: از مالکیت اسکان و فقر
نتیجه گیری:
با توجه به اینکه مطالعات مختلف نشان داده است وجود نیازهای برآورده نشده می‌تواند پیامدهای زیانباری مانند: وخیم تر شدن شرایط سلامت و کیفیت زندگی، افزایش ریسک مرگ و میر و به وجود آمدن مجموعه علائم بیماری‌های روحی و روانی در پی داشته باشد، لذا رفع موانع اجتماعی- اقتصادی مانند عدم پوشش بیمه، کاهش هزینه‌ها، کاهش نابرابری‌های اقتصادی و اصلاح نظام‌های پرداخت باید در اولویت‌های سیاست گذاری قرار گیرد.
دریافت: 1393/2/24 | پذیرش: 1393/6/11 | انتشار: 1393/6/11