جلد 18، شماره 60 - ( 4-1394 )                   جلد 18 شماره 60 صفحات 23-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Viyanchi A, Rasekh H, Safikhani H, Rajabzadeh A. Drug Insurance Coverage in Iran and Some Selected Countries: A Comparative Study. jha 2015; 18 (60) :7-23
URL: http://jha.iums.ac.ir/article-1-1525-fa.html
ویانچی امیر، راسخ حمیدرضا، صفی خانی حمیدرضا، رجب زاده علی. بررسی پوشش بیمه‌ای دارو در ایران در مقایسه با کشورهای منتخب. فصلنامه مدیریت سلامت. 1394; 18 (60) :7-23

URL: http://jha.iums.ac.ir/article-1-1525-fa.html


1- دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، viyanchi@gmail.com
2- دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- معاونت درمان وزارت بهداشت
4- دانشکده مدیریت دانشگاه تربیت مدرس
چکیده:   (5271 مشاهده)

مقدمه: در ایران شورای تدوین داروئی بیمه با داشتن نقش مشورتی، توصیه‌هایی برای پوشش پرداخت هزینه های دارویی توسط بیمه های کشور را به عهده دارد و شورای عالی بیمه سلامت نیز به عنوان تصمیم‌گیرنده نهائی در مورد پذیرش داروهای جدید اقدام می کند. این مقاله به مقایسه نحوه پوشش داروهای جدید در بیمه های سلامت ایران با برخی کشورها پرداخته است.
روش کار: پس از گردآوری معیارهای پذیرش دارو از بین مطالعات انجام‌شده در کشورهای منتخب، با تهیه ابزار پرسشنامه، اهمیت آن معیارها در میان کارشناسان نظام سلامت ایران اندازه گیری شد. با توجه به 30 داروی نمونه، تفاوت و نحوه بازپرداخت آن‌ها بررسی گردید.
 یافته‌ها: در کشورهای منتخب سازمان های تخصصی وجود دارند که بر اساس معیارهای عملکرد دارو از جهت بالینی و اقتصادی، به طور مستقیم و یا به عنوان بازوی مشورتی نسبت به تعهدات جدید دارویی بیمه های سلامت پایه تصمیم می گیرند و بیمه ها برای تعهد داروی جدید، ‌با شرکت های تولید دارو به صورت مشروط عقد قرارداد می نمایند.
 نتیجه‌گیری: به رغم پائین بودن شاخص های بهداشتی و توان اقتصادی ایران در مقایسه با کشورهای منتخب، پذیرش و ادامه بازپرداخت هزینه های دارویی در ایران با میزان عملکرد و اثرات داروهای موردمطالعه ارتباط ندارد. پذیرش 43 درصد داروهای نمونه، مشروط به داخلی بودن تولید، بودجه سازمان، ارزان بودن و اپیدمیولوژی بیماری می باشند و 57 درصد نیز هیچ پوشش بیمه ای ندارند. تصمیمات بازپرداخت هزینه های داروی جدید در بیمه های سلامت ایران با گذشت زمان نسبتاً طولانی (حداقل هفت سال) از پذیرش دارو در سازمان های بیمه گر کشورهای پیشرفته می باشند. سازمان های بیمه گر پایه سلامت ایران به صورت فعالانه در قیمت گذاری دارو وارد عمل نمی شوند و کنترل هزینه های بازپرداخت را بیشتر از طرف بخش تقاضای دارو انجام می دهند تا طرف عرضه. 

واژه‌های کلیدی: پوشش دارو، بازپرداخت، بیمه سلامت
متن کامل [PDF 747 kb]   (5824 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي |
دریافت: 1392/12/10 | پذیرش: 1394/3/25 | انتشار: 1394/4/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مدیریت سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health Administration

Designed & Developed by : Yektaweb