روش کار: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و ماهیتاً پیمایشی-توصیفی است. در این مقاله کارایی نسبی 22 بیمارستان طی سالهای 1388 تا 1390 مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور از تکنیک تحلیل پوششی دادهها، فرم پوششی و با ماهیت ورودی با فرض بازده متغیر نسبت به مقیاس، استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز از منابع مستندات علمی و دادههای مربوط به شاخصهای ورودی و خروجی نیز از معاونت توسعه مدیریت و برنامه ریزی منابع دانشگاه علوم پزشکی تهران جمعآوری و از نرمافزار DEA Solver برای تحلیل استفاده گردید.
یافتهها: میانگین کارایی بیمارستانها، طی سالهای 1388 تا 1390 به ترتیب 0.865، 0.859 و 0.870 بوده و 63 درصد بیمارستانها از بازدهی به مقیاس ثابت، 27 درصد بیمارستانها از بازدهی به مقیاس کاهشی و 10 درصد بیمارستانها از بازدهی به مقیاس افزایشی برخوردار بودند، بنابراین 90 درصد بیمارستانهای مورد بررسی، قابلیت توسعه بیش از میزان فعلی را ندارند. در این مطالعه میزان ورودی هدف، برای بیمارستانهای ناکارا جهت رسیدن به مرز کارایی و میزان صرفهجویی منابع نیز تعیین گردید.
نتیجهگیری: با اجرای این تحقیق، میتوان ضمن معرفی الگوهای عملکردی به مدیران عالی بخش سلامت، امکان برنامهریزی دقیقتر برای توسعه ظرفیت خدمات بهداشتی درمانی و صرفهجویی در منابع را فراهم کرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |