جلد 11، شماره 33 - ( 7-1387 )                   جلد 11 شماره 33 صفحات 32-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

A Gorji H, Rahmanpour S, Mohaghegh N, Hosseini F. Subject Trend of Thesis in Management & Information Sciences School 2001-2007 . jha 2008; 11 (33) :23-32
ابوالقاسم گرجی حسن، رحمان پور سمیه، محقق نیلوفر، حسینی فاطمه. گرایش موضوعی پایان نامه های دانشکده مدیریَت و اطلاع رسانی پزشکی (سال تحصیلی 1380-1386). فصلنامه مدیریت سلامت. 1387; 11 (33) :23-32

مقدَمه: پایان نامه تا حد زیادی بازتاب تمایلات و سلیقه های ذهنی دانشجواست که طی دوران آموزش دانشگاهی شکل می گیرد.شکل گیری مساله از مقولات عمده ی این نوع مدارک پژوهشی ست. محدودیت ها و شرایط حاکم بر تحقیق سبب می شود نویسنده چارچوب محدودی از موضوع را به عنوان مبنای مساله تحقیق خود برگزیند. هدف این پژوهش بررسی مفاد پایان نامه ها و گرایش موضوعی آنها ست.

روش بررسی: «تحلیل محتوا» است. در این پژوهش پایان‌نامه‌ها از لحاظ موضوعی تحلیل می‌شوند و واحد ثبت، «موضوع» یا «موضوع‌های» پایان‌نامه‌ها ست. مبنای تعیین موضوع، مقوله‌های استخراج شده از سرعنوان های موضوعی پزشکی کتابخانه ملی پزشکی آمریکا ؛و عبارت اند از "علم اطَلاعات" ، " مدیریَت بهداشت و درمان"، " اقتصاد بهداشت و درمان".

یافته ها :دویست وده عنوان پایان نامه بر اساس سه دسته موضوعی استفاده شده برای تحلیل محتوا توزیع شدند. "علم اطَلاعات" 89 عنوان از پایان نامه های ارائه شده را به خود اختصاص داد، این امر به علت توزیع پایان نامه های دو رشته ی مدارک پزشکی و کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی در این شاخه ی موضوعی است. موضوع" مدیریَت بهداشت و درمان" با تعداد 67 عنوان پایان نامه ارائه شده در رده ی دوم ؛و "اقتصاد بهداشت و درمان" با 41 عنوان پایان نامه ارائه شده در رده ی سوم قرار دارد،13عنوان از پایان نامه ها که قابل تقسیم بندی نبودند به عنوان "متفرقه" محسوب شدند. هر پایان نامه در یک گروه موضوعی فرعی از سه دسته موضوعی مذکورقرار گرفت.

نتیجه گیری: یافته ها حاکی ست که به برخی موضوعات توجَه بیشتر و به برخی توجَه کمتری شده است. "کتابداری و اطلاع رسانی"، "مدیریَت کارکنان"، و "هزینه و هزینه سنجی" ، تعداد بیشتری را به خود اختصاص داده اند. این امر می تواند متاثَر از این علل باشد: تخصص استاد راهنما، سرفصل های درسی، ناآگاهی از موضوعات به روز.

دریافت: 1388/2/12 | انتشار: 1387/7/24