جلد 21، شماره 73 - ( 7-1397 )                   جلد 21 شماره 73 صفحات 105-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asadi Piri Z, Bavi S, Bajoulvand R, Nouraei Motlagh S, Imani Nasab M H, Asadi H et al . Models of "Public-Private Partnership" and their Effects on Hospital Mid-Indicators: A Critical Review. jha 2018; 21 (73) :89-105
اسدی پیری زهرا، باوی سعاد، باجولوند راضیه، نورایی مطلق ثریا، ایمانی‌نسب محمدحسن، اسدی حشمت اله و همکاران.. الگوهای «مشارکت دولتی- خصوصی» و اثر آنها بر شاخص‌های میانی بیمارستان: یک مرور انتقادی. فصلنامه مدیریت سلامت. 1397; 21 (73) :89-105

1- دانشگاه علوم پزشکی لرستان
2- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، اهواز
3- دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد
4- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد
5- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد ، imani_mh@yahoo.com
6- درمانی،کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران
مقدمه: یکی از راه­حل­های پیش روی دولت­ها برای مواجهه با مشکل محدودیت منابع در بخش سلامت، مشارکت دولتی- خصوصی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرهای الگوهای مختلف مشارکت دولتی- خصوصی بر شاخص های میانی بیمارستان و شناسایی عوامل موثر بر اجرای موفقیت آمیز آن انجام شد.
روش‌ها: پژوهش حاضر یک مرور انتقادی است. جستجو با استفاده از کلیدواژه­های مناسب به دو زبان فارسی و انگلیسی در بازه زمانی 2017-2000 انجام شد. جستجو در پایگاههای اطلاعاتی Google Scholar، Ovid، Proquest، Pubmed، Science Direct، Scopus Springer، Magiran، SID، IranMedex و Irandoc انجام شد؛ برای ارزیابی کیفیت مقاله‌ها از ابزارهای ارزیابی نقادانه و رده‌بندی براساس هرم شواهد استفاده شد. عوامل زمینه‌ای موثر بر اجرای موفقیت­آمیز مشارکت دولتی- خصوصی در بیمارستان­ها با روش تحلیل محتوا شناسایی شد.
یافته‌ها: در مجموع 20 مقاله برای ورود به مطالعه انتخاب گردید. شش الگوی مشارکت دولتی- خصوصی در بیمارستان­ها مورد استفاده قرار گرفته است. الگوها شامل الگوی Alzira، DBFO/PFI، قرارداد مدیریت، Colocation & DBFLO، برون‌ سپاری و خصوصی‌ سازی بودند. هر کدام از این الگوها تاثیرهای متفاوتی بر عدالت، کیفیت، کارایی و دسترسی دارند. عوامل مؤثر بر اجرای موفقیت­آمیز پروژه‌های مشارکت دولتی- خصوصی شامل: چارچوب‌های قانونی، پشتیبانی سیاسی، مشوق‌های مالی و ظرفیت­سازی بود.
نتیجه‌گیری: به نظر می­رسد الگوی DBFO/PFI برای پروژه­های ساخت و ساز و الگوهای قرارداد مدیریت، برونسپاری و Alzira برای ارایه خدمت‌های بیمارستانی مناسب‌تر هستند. لذا، سیاستگذاران سلامت می­توانند الگوهای مختلف مشارکت دولتی- خصوصی را براساس تاثیرهای که بر شاخص­های میانی می­گذارند، به­کار گیرند.

دریافت: 1397/2/18 | پذیرش: 1397/7/1 | انتشار: 1397/7/7