جلد 2، شماره 5 - ( 10-1378 )                   جلد 2 شماره 5 صفحات 65-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fesharaki M, Hoseini F, Mahmoudzadeh sagheb Z, Hajavi A. Survey to determine therate of Coding accuracy in the training hospitals of Shiraz University of Medical sciences and Health . Treatment services in 1995. jha 2000; 2 (5) :47-65
فشارکی محمد، حسینی فاطمه، محمودزاده ثاقب زهرا، حاجوی اباذر. بررسی میزان صحت کدگذاری در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز. فصلنامه مدیریت سلامت. 1378; 2 (5) :47-65

این پژوهش به منظور تعیین میزان صحت کدگذاری در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز در سال 1374 و به روش توصیفی – تحلیلی انجام گردید. در این پژوهش 400 پرونده پزشکی از بین پرونده‌های بیماران مرخص شده از بخش‌های بستری در سال 1374 به روش نمونه گیری طبقه‌ای انتخاب و توسط پژوهشگر به شیوه کور کدگذاری شد و داده‌های پژوهش ضمن مصاحبه با مسئولین کدگذاری سال 1374 و مشاهده پرونده‌های منتخب به عنوان نمونه و ایندکس‌های بیماری و اقدام مربوطه با استفاده از یک پرسشنامه و دو چک لیست جمع آوری شد. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که میزان کدگذاری تشخیص اولیه صفر درصد و تشخیص اصلی 96% است. میزان صحت کدگذاری تشخیص اصلی 25/81% و سایر تشخیص‌ها 95/92 % اقدام اصلی 22/95% و سای راقدامات 55/93% است. از مجموع موارد کدگذاری شده 46/88% به طور صحیح 20/8 % به طور اشتباه و 34/2% به طور ناقص کدگذاری گردیده و 75/52% از اشتباهات مربوط به ارقام اصلی کد است. همچنین نتایج پژوهش حاکی از وجود ارتباط معنی دار بین مشخصه سن مسئولین کدگذاری و صحت کد گذاری می‌باشد. بررسی میزان ثبت و صحت مشخصه‌ها در ایندکس‌های بیماری و اقدام نشان می‌دهد که این میزانها در مورد برخی مشخصه‌ها کمتر از 100 درصد می‌باشدو پایین‌ترین میزان ثبت در ایندکس بیماری مربوط به مشخصه سن (47/73%) و در ایندکس اقدام مربوط به مشخصه طول مدت بستری (06/99%) است. پایین‌ترین میزان صحت در هر ایندکس بیماری و اقدام مربوط به مشخصه طول مدت بستری (به ترتیب 91/94% و 47/91%) می‌باشد و صحت سایر مشخصه‌ها در ایندکس بیماری بیش از 96% و در ایندکس اقدام بیش از 95% است. نتایج حاصله بیانگر مواردی نظیر عدم کدگذاری عوامل موثر بر وضعیتهای بهداشتی و اقدامات غیرجراحی، عدم رعایت برخی از قراردادهای موجود در کتب کدگذاری، مراجعه نکردن به لیست شماره‌ای طبقه بندی برای کدگذاری همه تشخیصها و اقدامات، کدگذاری بدون رفع نقص از پرونده، عدم بررسی ثبت و صحت مشخصه‌ها در ایندکس‌های بیماری و اقدام، در تعدادی از واحدهای کدگذاری، و نیز عدم وجود خط مشی مکتوب، عدم پیش بینی وجود عبارت «تشخیص اولیه» در اوراق «پذیرش و خلاصه ترخیص» و «خلاصه پرونده» مورد استفاده از کلیه اوراق پرونده پزشکی جهت کدگذاری، در کلیه واحدهای کدگذاری می‌باشد. به عقیده پژوهشگر می‌توان موارد فوق را از جمله عواملی دانست که بر میزان کدگذاری و صحت آن و همچنین بر میزان ثبت و صحت مشخصه‌های ایندکس‌های بیماری و اقدام تأثیر منفی داشته است.
دریافت: 1387/8/22 | انتشار: 1378/10/25