جلد 19، شماره 63 - ( 1-1395 )                   جلد 19 شماره 63 صفحات 67-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bagheri faradonb S, Arab M, Roodbari M, Rezapoor A, Bagheri faradonbeh H, Ebadifard azar F. Catastrophic and Impoverishing Health Expenditure in Tehran Urban Population. jha 2016; 19 (63) :55-67
باقری فرادنبه سعید، عرب محمد، رودباری مسعود، رضاپور عزیز، باقری فرادنبه حسین، عبادی فرد آذر فربد. مطالعه هزینه‌های کمرشکن و منجر به فقر سلامت در جمعیت شهری تهران. فصلنامه مدیریت سلامت. 1395; 19 (63) :55-67

1- مرکز تحقیقات علوم مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
4- دانشکده مدیریت واطلاع رسانی پزشکی، مرکز تحقیقات علوم مدیریت و اقتصاد سلامت، عضو قطب مدیریت و اقتصاد سلامت، دانش
5- دانشکده مدیریت واطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
6- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، dr_febadi@yahoo.com

مقدمه: سنجش حمایت مالی بابت دریافت خدمات سلامت، با میزان پرداخت از جیب در قبال دریافت خدمات سلامت مشخص می‌شود که دو رویکرد هزینه‌های کمرشکن و منجر به فقر سلامت در ارتباط با آن قابل تحلیل است. هدف از این پژوهش مطالعه هزینه­های کمرشکن و منجر به فقر سلامت در جمعیت شهری تهران می‌باشد.

روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1392 در شهر تهران انجام شد. شیوه جمع­آوری اطلاعات از طریق مصاحبه و مشاهده و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه هزینه مراقبت سلامت خانوار بود.  برای تخمین اثرات فاکتورهای اثرگذار بر هزینه‌های کمرشکن سلامت و هزینه‌های سلامت منجر، به فقر از آزمون پیرسون، مدل لجستیک تک متغیره و چند متغیره و نرم افزارهای Excel وSTATA بهره­گیری گردید.

یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد 4/2 درصد از کل خانوارها به علت پرداخت از جیب بابت خدمات مراقبت سلامت به زیر خط فقر سقوط کردنده‌اند و 7/6 درصد از خانوارهایی که پرداخت از جیب داشته‌اند و 8/3 درصد از کل خانوارها به علت پرداخت از جیب بابت دریافت خدمات مراقبت سلامت با هزینه‌های کمرشکن مواجه شده‌اند.

نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد متغیرهای مهمی مثل تحصیلات سرپرست خانوار، ‌وجود فرد بالای 60 سال، مصرف خدمات بستری و تعداد دفعات مصرف مراقبت سلامت در مواجهه خانوار با مخارج سلامت نقش کلیدی دارند. از این رو دست اندرکاران سلامت کشور و سازمان ‌‌های بیمه‌ای باید با اجرای طرح های بیمه‌ای و کاهش تعرفه‌های بخش سلامت سرانه پرداخت از جیب خدمات مراقبت سلامت را کاهش دهندو از فشار مخارج سلامت بر خانوارها بکاهند.

کلیدواژه ها: پرداخت از جیب، هزینه‌های کمرشکن سلامت، هزینه‌های سلامت منجر به فقر

دریافت: 1394/2/2 | پذیرش: 1394/11/27 | انتشار: 1394/11/27