جلد 16، شماره 52 - ( 4-1392 )                   جلد 16 شماره 52 صفحات 85-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahboubi M, Tabibi S J, Ghahramani F, Nasiripour A A, Gohari M R. A Model for Evaluation and Validation of Different Dimensions of Accountability in Teaching Hospitals in Iran: 2012 . jha 2013; 16 (52) :73-85
محبوبی محمد، طبیبی سید جمال الدین، قهرمانی فریبا، نصیری پور امیر اشکان، گوهری محمودرضا. ارائه مدل ارزیابی و اعتبار سنجی ابعاد مختلف پاسخگویی در بیمارستان‌های آموزشی کشور . فصلنامه مدیریت سلامت. 1392; 16 (52) :73-85

1- دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
2- ، دانشکده مدیریت و اقتصاد ، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران
3- دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، ghahramani@sums.ac.ir
4- دانشگاه آزاد اسلامی واحد لوم تحقیقات تهران، تهران، ایران
5- مرکز تحقیقات مدیریت بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی تهران،تهران،ایران

مقدمه: کنترل و سنجش کیفیت خدمات بهداشتی ودرمانی به منظور پاسخگویی، اولین گام ضروری در ارائه صحیح خدمات است و بیمارستان‌ها به عنوان مهم‌ترین سازمان درمانی در کشورها بیشترین نیاز به ارزیابی را دارند. هدف از انجام این پژوهش مطالعه اعتبار سنجی ابعاد اخلاقی، قانونی، مالی، عملکردی، سیاسی، ساختاری، فرهنگی و اطلاع رسانی (ابلاغ قوانین بیمارستانی) در بیمارستان های آموزشی کشور بود.

روش کار: روش این مطالعه از نوع اعتبار سنجی است. حجم نمونه بر اساس فرمول کرجسی- مورگان، 580 نفر تعیین گردید. افراد تحت مطالعه به روش نمونه‌گیری سهمیه‌ای- تصادفی از بین کارکنان بیمارستان‌های آموزشی کشور انتخاب گردیدند. پرسشنامه مورد نظر با هشت بعد و 34 شاخص بر اساس طبقه بندی لیکرت میان پرسنل توزیع گردید. نتایج با آزمون تحلیل عاملی تأییدی، تحلیل مسیر و رگرسیون چندگانه به وسیله نرم افزار لیزرل تجزیه وتحلیل شد.

یافته‌ها: شاخص برازش مقایسه‌ای ابعاد پرسشگری که نشان دهنده درجه همخوانی مدل ما با داده های واقعی بود، در این پژوهش دقیقاً برابر یک به دست آمد که حاکی از قوت تک بعدی بودن مدل بود. آلفای کرونباخ جهت تعیین سازگاری درونی ابعاد مورد بررسی، بین اعداد 0.791 تا 0.901 به دست آمد که کمترین آن مربوط به بعد مالی و بیشترین آن مربوط به بعد اطلاع رسانی بود.

نتیجه گیری: پژوهش حاضر، با سنجش اعتبار مدل و اهمیت سنجی این ابعاد و مؤلفه ها، رویه و الگویی سیستماتیک را فرا روی مدیران قرار می‌دهد. نوآوری ها و ویژگی های خاص این پژوهش، در ارائه مدلی نوین و شناسایی ابعاد و شاخص‌های برتر جهت بهبود پاسخگویی در بخش بهداشت و درمان می‌باشد.

دریافت: 1392/1/24 | پذیرش: 1392/8/28 | انتشار: 1392/8/28