جلد 16، شماره 52 - ( 4-1392 )                   جلد 16 شماره 52 صفحات 72-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khajouei R, Azizi A, Atashi A. Usability Evaluation of an Emergency Information System: A Heuristic Evaluation . jha 2013; 16 (52) :61-72
خواجویی رضا، عزیزی امیرعباس، آتشی علیرضا. بررسی کاربردپذیری سیستم اطلاعات اورژانس با استفاده از روش ارزیابی اکتشافی . فصلنامه مدیریت سلامت. 1392; 16 (52) :61-72

1- دانشگاه علوم پزشکی کرمان ، r.khajouei@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی اهواز
3- دانشگاه علوم پزشکی مشهد

مقدمه: نظر به اهمیت حیاتی فعالیت­های بخش اورژانس در نجات جان انسان­ها، سیستم­های اطلاعاتی این بخش باید فاقد مشکلات کاربردپذیری باشد تا از بروز هر گونه خطا توسط آن‌ها جلوگیری شود. برای سنجش این خصوصیت از روش­های ارزیابی کاربردپذیری استفاده می­شود. روش ارزیابی اکتشافی از جمله این روش­هاست که با صرف زمان، هزینه و منابع کمی، مشکلات کاربردپذیری را شناسایی می­نماید. هدف این پژوهش ارزیابی کاربردپذیری زیرسیستم پذیرش اورژانس HIS ( Hospital Information System ) دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود.

روش کار: سه نفر ارزیاب آموزش دیده به طور مستقل زیرسیستم مربوطه را با استفاده از اصول دهگانه نیلسن، ارزیابی و درجه شدت مشکلات را تعیین نمودند. در نهایت از ترکیب مشکلات یافت شده توسط ارزیابان مستقل، یک لیست واحد تهیه شده و میانگین درجه شدت آن‌ها محاسبه گردید.

یافته ­ها: در مجموع 163 مشکل کاربردپذیری شناسایی شدند. کمترین میزان رعایت اصول ارزیابی اکتشافی مربوط به ویژگی «پیشگیری از خطا»، به میزان سه درصد و بیشترین آن مربوط به ویژگی «همسانی و استانداردها»، به میزان 27 درصد بود. میانگین درجه شدت مشکلات از 3 . 2 (مسئله کوچک) مربوط به ویژگی «وضوح وضعیت سیستم» تا 9 . 2 (مسئله بزرگ) مربوط به ویژگی «کمک به کاربران در شناسایی و اصلاح خطا» بود.

نتیجه ­گیری: روش ارزیابی اکتشافی را می‌توان برای شناسایی تعداد زیادی از مشکلات کاربردپذیری نرم­افزارهای کاربردی حوزه سلامت به­کار برد. این نوع مشکلات، در صورت مرتفع نشدن، باعث اتلاف زمان کاربران و بیماران، افزایش خطا، کاهش کیفیت اطلاعات و به طور کلی تهدید سلامت بیماران خواهند گردید.

دریافت: 1391/12/2 | پذیرش: 1392/8/28 | انتشار: 1392/8/28