مقدمه: یکی از انواع مقالات دارای اهمیت در حوزه علوم پزشکی، مقالات مروری نظاممند هستند. این مطالعات از طریق یکپارچهسازی شواهد موجود، اطلاعات لازم برای تصمیمگیری را فراهم میسازند. هدف مقاله حاضر بررسی وضعیت مقالات مروری نظاممند حوزه پزشکی ایران، میزان استناد به آنها و شناسایی عوامل موثر بر استنادها در این مقالات است.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با استفاده از روش علمسنجی و آزمونهای آماری به بررسی وضعیت ۳۸۲ مقاله مروری نظاممند حوزه پزشکی ایران در پایگاه وب آو ساینس پرداخته است.
یافتهها: نتایج این پژوهش نشان دادکه حدود ۶۰ درصد مقالات مروری نظاممند حوزه پزشکی ایران، طی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ منتشرشدهاند. گروه موضوعی پزشکی عمومی وداخلی بیش از ۱۵ درصد مقالات مروری را منتشر کرده است. گروه موضوعی گوارش و کبد با متوسط ۱۸ استناد به هر مقاله، در رده اول قرار دارد. بیشترین استناد دریافتی به یک مقاله ۲۷۴ بار بوده است. از میان هفت عامل موثر بر استناد (طول مقاله، طول عنوان، طول چکیده، تعداد کلیدواژه، تعداد نویسندگان، تعداد منابع و ماخذ و میزان همکاریهای بینالمللی) تنها بین دو متغیرکشورهای مشارکتکننده و تعداد منابع و مآخذ مقاله با تعداد استنادهای آنها در مقالات مروری پزشکی ایران رابطه معنیداری وجود داشت و رابطهای میان سایر عوامل بر استناد در این نوع مقالات وجود نداشت.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد، مقالاتی که به صورت بینالمللی نوشته شدهاند، استناد بیشتری دریافت کردهاند. بنابراین نگارش مقاله با نویسندگان بینالمللی یکی از راهکارهای افزایش استناد به مقاله و رویتپذیری بیشتر آن است.