جستجو در مقالات منتشر شده


۴۴ نتیجه برای مدل

محمدرضا میری، میترا مودی، بی بی نرگس معاشری، زهرا سورگی، جواد حامی،
جلد ۷، شماره ۱۷ - ( ۷-۱۳۸۳ )
چکیده

  مقدمه :سرطان پستان شایع ترین سرطان زنان در اکثر کشورهای جهان محسوب می شود و مهمترین عامل مرگ ناشی از سرطان در زنان می باشد به طوری که از هر ۱۰۰ زن ۷-۶ نفر به آن مبتلا می شوند . با توجه به اینکه یکی از بهترین مدل های رفتار در آموزش بهداشت جهت پیشگیری و کنترل بیماریها و به ویژه سرطان ها مدل اعتقاد بهداشتی (Health Belief Modle) می باشد ، لذا پژوهش حاضر با هدف بکارگیری مدل اعتقاد بهداشتی در اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان در معلمین زن شهر بیرجند در سال ۱۳۸۳ انجام گرفت .

  روش بررسی : در این مطالعه مقطعی ۲۸۰ معلم زن از ۴ مدرسه راهنمایی و ۴ دبیرستان دخترانه به طور تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها ، پرسشنامه ساختاری براساس متغیرهای مدل اعتقاد بهداشتی (منافع درک شده ، موانع درک شده ، شدت درک شده ، حساسیت درک شده ، علایم برای عمل و رفتار ) بود و نتایج توسط نرم افزار spss تحلیل گردید و از آزمون های مستقل one way,x۲ و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید .

  یافته ها : نتایج نشان می دهند که معلمین زن نسبت به سرطان پستان دارای حساسیت و شدت درک خوبی بوده و خود را در معرض خطر ابتلا به سرطان احساس می کنند . معلمین در خصوص علایم و عوارض سرطان پستان آگاهی متوسطی دارند و با افزایش سن از آگاهی معلمین نسبت به این مسأله کاسته شده است.

  نتیجه گیری : دادن آموزش های لازم در خصوص خودآزمایی پستان به صورت آموزش های گروهی ، برنامه های ضمن خدمت و بحث های گروهی به معلمین ،علاوه بر بالا بردن اطلاعات آنها باعث افزایش سطح آگاهی ، نگرش و توجه دانش آموزان دختر می گردد.


محمد رضا ملکی، احمدرضا ایزدی،
جلد ۸، شماره ۲۰ - ( ۴-۱۳۸۴ )
چکیده

مقدمه: بی‌شک حرکت هدفمند و یکپارچه بهره‌وری در رسیدن به اهداف تعیین شده و در نتیجه آن تصمیم‌سازی برای حرکت‌های آتی سازمان می‌تواند به عنوان مهم‌ترین راهکار برای سازمان‌ها مطرح باشد که در نتیجه سبب ایجاد مزیت رقابتی برای سازمان می‌گردد. این پژوهش با هدف به‌کارگیری مدل ملی بهره‌وری در بیمارستان‌های تأمین اجتماعی استان تهران انجام گرفته است.

روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی و مقطعی بوده است. محیط پژوهش شامل دو بیمارستان تأمین اجتماعی البرز کرج و شهدای پانزده خرداد ورامین می‌باشد که این بیمارستان‌ها گواهینامه ایزو داشته‌اند. ابزار گردآوری داده‌ها در این پژوهش شامل پرسش‌نامه خود ارزیابی مدل ملی بهره‌وری بوده که طی جلسات کار گروهی و مصاحبه با مدیران و مراجعه به واحدهای مورد لزوم تکمیل گردیده است. داده‌های پژوهش بر اساس ۹ معیار مدل در بیمارستان‌های مورد مطالعه جمع‌آوری شده است.

یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داده‌اند که بیمارستان البرز در زمینه معیار رهبری با کسب ۱/۴۶ درصد، خط‌مشی و استراتژی ۶/۵۰ درصد و فرآیندها با ۶۱ درصد از کل امتیاز قابل اکتساب امتیاز بالاتری نسبت به بیمارستان ۱۵ خرداد کسب کرده است. از طرف دیگر بیمارستان پانزده خرداد امتیاز بالاتری را در معیارهای کارکنان با کسب ۳۹/۴۷ درصد، مشارکت‌ها و منابع ۵/۴۹ درصد، نتایج مشتری ۱/۴۶ درصد، نتایج کارکنان ۳۹ درصد، نتایج جامعه ۶/۴۰ درصد و نتایج کلیدی عملکرد ۵/۵۶ درصد به‌دست آورده است. امتیاز کلی بهره‌وری در بیمارستان‌های مورد مطالعه نشان داده که امتیاز بالاتر مربوط به بیمارستان ورامین با ۵۶/۴۷۱ امتیاز و سپس بیمارستان البرز با ۵۵/۴۳۹ امتیاز می‌باشد.

نتیجه‌گیری: به کارگیری این مدل به عنوان اولین قدم جهت معرفی یک دیدگاه سیستماتیک و زبان مشترک در جهت ارزیابی بهره‌وری در بیمارستان بوده است. اقدام بعدی مشارکت در اجرای فعالیت‌های بهبود به همراه مجریان خواهد بود. نتایج این پژوهش گویای قابلیت زیاد این مدل در بهینه‌کاوی و نظارت بر عملکرد بیمارستان‌ها با تمرکز بر بهبود مستمر می‌باشد. استفاده از این معیارها در رتبه‌بندی بیمارستان‌ها و ارزیابی‌های رسمی وزارت بهداشت توصیه می‌شود.


فربد عبادی فرد آذر، مهناز صلحی، میرسعید یکانی نژاد، امیر پاکپور حاجی،
جلد ۸، شماره ۲۲ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده

مقدمه با توجَه به شیوع بالای چاقی در کودکان، پیشگیری، و کنترل آن ؛ نقش شناخت مادران بر رفتارهای پیشگیری وکنترل کننده ی کودکان ، اهمیت بسزایی دارد. چون یکی از بهترین مدل های مطالعه رفتار در آموزش بهداشت جهت پیشگیری و کنترل بیماری ها بویژه چاقی ،مدل اعتقاد سلامتی(Health Belief Model) می باشد، هدف این پژوهش به کارگیری مدل اعتقاد سلامتی در اتخاذ رفتارهای پیشگیری و کنترل کننده از بیماری چاقی در مادران کودکان چاق منطقه ۱۷ شهر تهران در سال ۱۳۸۶ بود.

روش بررسی :این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی ست. از طریق نمونه گیری چند مرحله ای ازدبستانهای پسرانه ی منطقه ی۱۷ شهر تهران۱۰۰دانش آموزاز ۵ دبستان ، که نمایه ی توده ی بدن آنان بالاتر از مقدار استاندارد برای سن و جنس بود،انتخاب شدند.دانش آموزان به طور تصادفی به دو گروه تجربی و شاهد تقسیم شدند.روش گرد آوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر ۴۰ سوال در ۷ قسمت دموگرافیک،ابعاد مدل اعتقاد سلامتی (حساسیت،شدت،منافع و موانع درک شده ،خودکارآمدی و نیز راهنمای عمل)بود.این پرسشنامه توسط مادران دانش آموزان تکمیل شد.بعد از تکمیل پرسشنامه ،مداخله ی آموزشی برای گروه تجربی بر اساس مدل اعتقاد سلامتی در ۲ جلسه ۳۰ دقیقه ای انجام؛ و ۲ هفته بعد نیز اطلاعات،مجددا گردآوری شد.برای مقایسه ی میانگین نمرات ابعاد مدل اعتقاد سلامتی قبل و بعد از مداخله در هر یک از گروه ها از آزمون آنالیز کوواریانس و برای مقایسه ی میانگین نمرات ابعاد مدل اعتقاد سلامتی با عوامل دموگرافیک از آزمون مجذورکای استفاده شد.

یافته ها: میانگین سنی مادران گروه های تجربی و شاهد به ترتیب ۲/۳۳ و ۲/۳۲ سال و میانگین سن کودکان آنان در گروه تجربی ۹۴/۹ سال و در گروه شاهد ۱۲/۹ سال بود. مشخصات دموگرافیک بین دو گروه تجربی و شاهد تفاوت معنی دار نداشت.میانگین نمره ی حساسیت،شدت،منافع و موانع درک شده و خودکارآمدی قبل از مداخله ی آموزشی ضعیف بود.بعد از مداخله ی آموزشی ، میانگین نمرات حساسیت،شدت،منافع و موانع درک شده و خودکارآمدی در گروه تجربی در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنی دار یافت. یافته های این پژوهش نشان داد که ۱۱ درصدمادران کودکان چاق در هر دو گروه قبل از آموزش معتقد بودند که کودکان آنها چاق نیستند .ولی ۸۳,۳درصد از مادران(گروه مورد) که قبل از آموزش اعتقادی به چاقی کودکانشان نداشتند پس از آموزش می دانستند که کودکان آنها چاق هستند .

نتیجه گیری:یافته های این بررسی تاثیر و کارایی مدل اعتقاد سلامتی در اتخاذ رفتارهای پیشگیری و کنترل کننده در مادران کودکان چاق را تایید می کند.


پوران رئیسی، حسین قادری، شیرین نصرت نژاد،
جلد ۹، شماره ۲۴ - ( ۴-۱۳۸۵ )
چکیده

مقدمه: هدف مطالعه حاضربررسی رابطه متغیرهای کلان اقتصادی )نرخ تورم، درآمد سرانه ملی و نرخ بیکاری( بر میزان فروش بیمه نامه های درمان مکمل در طی دوره ۱۳۶۹:۱ تا ۱۳۸۲:۴ ) فصل اول سال ۱۳۶۹ تا فصل چهارم سال ۱۳۸۲) با استفاده از آمارهای فصلی تعدیل شده است.

روش بررسی: در این پژوهش برای آزمون تجربی مدل، از الگوی خودتوضیح برداری (مدل VAR) استفاده شد. جهت بررسی هم انباشتگی متغیرها، مرتبه هم نباشتگی متغیرهای الگو تعیین گردید سپس تعداد وقفه های بهینه مدل مشخص شد. در گام بعدی تعداد بردارهای هم انباشتگی الگو تعیین و سپس الگوی مطلوب مشخص گردید

یافته ها: یافته های پژوهش حاضر نشان داد که همه داده ها در سطح ۵درصد، انباشته از درجه یک بوده و هیچ بردار هم-انباشتگی بین آنها وجود ندارد.همچنین نتایج حاصل از ترسیم پاسخگویی در مقابل ضربه واحد اعمال شده (یک انحراف معیار) از سوی هر یک از متغیرهای مدل نشان داد که درآمد سرانه در کوتاه مدت و بلندمدت بیشترین تاٌثیر مستقیم را بر میزان فروش بیمه نامه های درمان دارد. رابطه بین تورم و میزان فروش بیمه درمان مکمل، تا ۵/۲ سال مثبت و بعد از آن، منفی می باشد. نرخ بیکاری نیز رابطه مثبت و مستقیمی را با میزان فروش بیمه درمان مکمل نشان دارد.

نتیجه گیری: متغیرهای کلان اقتصادی با میزان فروش بیمه های درمان مکمل مرتبط می باشد.

 


سودابه وطن خواه، محمد امین بهرامی،
جلد ۱۰، شماره ۳۰ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده

مقدمه: ارزیابی محیط داخلی شامل ارزیابی موقعیت یک سازمان، سنجش عملکرد، شناسایی مشکلات و توان بالقوه آن می‌باشد. اگر ارزیابی محیط داخلی به درستی انجام شود سازمان می تواند تصویری کامل از شرایط موجود به دست آورده، دورنمای مناسبی ترسیم کرده و برنامه‌های رقابتی و کارا را جایگزین برنامه‌های ناکارامد و نامرتبط موجود کند. هدف از انجام پژوهش حاضر ارزیابی محیط داخلی بیمارستان های آموزشی درمانی شیراز بر اساس مدل شش بعدی وایز بورد بود.

روش بررسی: پژوهش حاضر، توصیفی و کاربردی است که به صورت مقطعی انجام شد. ۳۶۲ نفر از کارشناسان بیمارستان‌های آموزشی و درمانی شیراز وارد مطالعه شدند. داده‌ها توسط پرسشنامه‌ای استاندارد جمع آوری و امتیازات کسب شده به وسیله نرم افزار آماری SPSS و آزمون t-test تحلیل شد. حداکثر امتیازات ۷ امتیاز بود. امتیاز کمتر از ۴ نشان دهنده قوت و امتیاز بیشتر از ۴ نشان دهنده ضعف درنظر گرفته شد.

 یافته‌ها: میانگین امتیاز متغیرهای مورد مطالعه در این پژوهش که شامل هدف‌گذاری، ساختار سازمانی (سازماندهی فعالیت‌ها)، رهبری، هماهنگی، مکانیسم پاداش، ارتباطات و نگرش کارکنان نسبت به تغییر می‌باشند، بترتیب در بیمارستان نمازی: ۸۰/۳، ۰۱/۴، ۲۶/۴، ۳۹/۴، ۴۳/۴، ۱۳/۴ و ۷۴/۳ ، در بیمارستان زمینه : ۰۴/۴، ۲۰/۴، ۸۴/۴، ۷۲/۴، ۹۶/۵، ۱۶/۴ و ۶۸/۳، در بیمارستان شهید چمران: ۸۴/۳، ۴۸/۳، ۶۸/۲ ، ۷۶/۳، ۹۶/۴، ۳۶/۳ و ۶۰/۳، در بیمارستان حافظ: ۲۴/۳ ، ۲۱/۴، ۴۴/۳، ۱۲/۴، ۸۴/۴ ، ۷۲/۲ و ۵۲/۳ و در بیمارستان شهید فقیهی: ۷۵/۲، ۸۴/۴، ۸۰/۳، ۳۶/۴، ۳۲/۵، ۴۸/۳ و ۸۰/۳ به دست آمد.

نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های این پژوهش در بعد هدف گذاری؛ بیمارستان زینبیه، در بعد ساختار سازمانی؛ بیمارستان‌های نمازی، زینبیه، حافظ و شهید فقیهی، در بعد رهبری؛ بیمارستان‌های نمازی و زینبیه، در بعد هماهنگی ؛ بیمارستان های نمازی، زینبیه، حافظ و شهید فقیهی، در بعد مکانیسم پاداش؛ تمام بیمارستان‌های مورد مطالعه و در بعد ارتباطات؛ بیمارستان‌های نمازی و زینبیه دارای ضعف بوده‌اند که نیاز به توجه بیشتری دارند. نگرش کارکنان سازمان نسبت به تغییر نیز در تمام بیمارستان‌های مورد مطالعه، به عنوان نقطه قوت ارزیابی شده است.


آرش رحمان، سعید ستایشی، مجتبی شمسائی زفرقندی،
جلد ۱۱، شماره ۳۱ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده

مقدَمه: پیچیدگی ذاتی جامعه ی بشری، همراه با کاهش امکان انجام آزمایش در بیشتر محدوده های علوم اجتماعی و بهداشتی منجرَ به آن شده است که محقَقان به استفاده از شبیه سازی کامپیوتری و به کارگیری مدل های مصنوعی در مطالعه ی جنبه های ضروری متفاوت موجود در این علوم روی بیاورند. طراحی مدل های مصنوعی مبتنی بر اطلاعات محیط های واقعی و تحلیل و شناسائی؛ و سپس بازخوانی نتایج حاصله و به کارگیری شان در محیط واقعی جهت تصحیح رفتارهای پیچیده انگیزه ی مناسب و بجایی بود که توانست چرخ پژوهش را به حرکت درآورد و آن را فعَال سازد. دراین پژوهش یافتن یک راه حل برای شناسایی، تحلیل و بهینه سازی فرایند در نظام های پیچیده بهداشتی درمانی هدف گذاری شده و در همین راستا مدل هایی برای پایش سلامت در حیات مصنوعی در حوزه ی بیماری های واگیر و آلودگی ارائه شده است.

روش بررسی: نوع روش تحقیق بنیادی، شبیه سازی و کاربردی (منبعث از هوش مصنوعی) است و روش گردآوری اطلاعات میدانی، کتابخانه ای و محاسباتی ست. جامعه ی مورد مطالعه ی مصنوعی (لابراتوار کامپیوتری)، شامل عامل های محاسباتی هوشمند و ابزار استفاده شده به منظور شبیه سازی (مدلسازی) و تحلیل، نرم افزار NetLogo است.

یافته ها: نتایج نشان می دهد که افزایش و انتشار آلودگی و فقدان مراقبت بهداشتی در محیط باعث کاهش رفاه عامل ها و تداوم آن، باعث افزایش تدریجی تعداد مرگ و میر عامل ها می شود، ضمن آنکه نبودِ سیاستگذاری صحیح در بخش درمان می تواند منجرَ به همه گیر شدن بیماری و اتلاف منابع شود. همچنین یافته ها نشان می دهد که مدلسازی مبتنی بر عامل در حیات مصنوعی روشی کارآمد و راه حلی راهگشا در نظام سلامت می باشد.

نتیجه گیری: نیاز به استفاده از مدل های حقیقی در حیات مصنوعی و گسترش و توسعه ی آنها در جهت تصمیم گیری، تحلیل و بهینه سازی بهتر مسائل و فرایندهای سلامت در حیات واقعی مشاهده می شود که در صورت وقوع می تواند حلَال برخی از مسائل و معضلات موجود در نظام سلامت کشور باشد و در جهت ارتقاء و توسعه ی آن به کار گرفته شود.


فرزانه اقبال، محمدحسین یارمحمدیان، سیدعلی سیادت،
جلد ۱۱، شماره ۳۴ - ( ۱۰-۱۳۸۷ )
چکیده

مقدَمه : ارزیابی عملکرد فرآیندی است منظم ، و جامع که در آن فعَالیَت ها ، فرایندها و نتایج حاصله با اهداف و معیارهای تعیین شده سازمانی مقایسه می شود و بر اساس یافته های حاصله می توان نسبت به بهبود وضعیت سازمان بر اساس یک مدل تعالی مانند EFQM اقدام کرد. فرایند ارزیابی به سازمان اجازه می‌دهد به طور شفاف نقاط قوت و زمینه‌های قابل بهبود را شناسایی کند و برنامه‌هایی جهت بهبود ابعاد مختلف تدوین کند. هدف این پژوهش مقایسه ی نتایج ارزیابی عملکرد مدیریَت منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بر اساس مدل تعالی EFQM با دو رویکرد پرسشنامه و پروفرما بود. روش بررسی: پژوهش حاضرازنوع توصیفی- مقطعی و کاربردی ست. جامعه ی پژوهش ۳۲ نفر مدیران ستادی و معاونان آنان در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال ۱۳۸۶ است که به صورت سرشماری انتخاب شدند. داده ها توسط دو رویکرد پرسشنامه و پروفرما بر اساس مدل تعالی EFQM جمع آوری؛ و امتیازات کسب شده بر اساس منطق رادار و نرم افزارهای SPSS و EFQM تحلیل شد .

یافته ها : مدیریَت منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این ارزیابی بر اساس رویکرد پرسشنامه و پروفرما به ترتیب ۵۵۰ و ۵۱۶ امتیاز کسب نمود . درصد امتیاز هر کدام از عوامل نه گانه به ترتیب بر اساس رهیافت پرسشنامه و پروفرما به این صورت به دست آمد : رهبری ۶۵و۶۱ درصد ، سیاستگزاری۸۰ و ۷۵ ، کارکنان ۶۰ و ۵۸ ، منابع ۵۰ و۵۲ ، فرآیند ها ۶۰ و۵۳ ، نتایج مشتری ۵۰ و ۴۳ ، نتایج کارکنان ۳۰و۲۹ ، نتایج جامعه ۶۰ و ۵۵ ، و نتایج کلیدی عملکرد۵۰ و۵۲ درصد. نتیجه گیری: با ارزیابی عملکرد بر اساس مدل تعالی EFQM می توان به تشخیص نقاط قوت و فرصتهای بهبود دست یافت تا فعالیَتهای الگو برداری روی حوزه هایی متمرکز شود که بیشترین منافع را برای سازمان دارند، و با مداخله در حوزه های بهبود، و پیگیریِ تغییرات لازم می توان در مسیر تعالی گام نهاد .


حسین خنیفر، سیدمحمد مقیمی، غلامرضا جندقی، فاطمه طاهری، ابوالقاسم سیار،
جلد ۱۲، شماره ۳۷ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده

مقدمه: تفاو تهای شخصیتی مدیران م یتواند منبع توسعه خلاقیت و یا ریشه بسیاری از مشکلات سازمانی باشد، وبر عمل، رفتار، تصمیمات و رفتار سازمانی آنان مؤثر خواهد بود. هدف این پژوهش شناخت شخصیت مدیران ستادی دانشگاه علوم پزشکی استان بود. (Big- قم بر اساس مدل پنج عاملی شخصیت ( ۵

روش بررسی: پژوهش حاضر، پژوهشی کاربردی و توصیفی - تحلیلی ست. جامع هی آماری ۳۱ نفرمدیران ستادی دانشگاه علوم پزشکیا ستان قم م یباشد که به روش تصادفی طبق هایا نتخاب گردید هاند.ا بزار پژوهش، پرسشنام هی شخصیت مدل پنج عاملی ازآزمون مقایس هی میانگین برای بررسی SPSS است که توسط محقق با کمک اساتید راهنما و مشاور تهیه گردیده، توسط نر مافزار استفاده شد. ،Big- میانگین ابعاد متغیر شخصیت؛ و از آزمون رتب های فریدمن برای رتب هبندی ابعاد ۵

یافته ها: میانگین روا نرنجوری در جامع هی آماری کمتر از حد متوسط آن؛ و میانگین چهار مؤلف هی وظیف هشناسی، پذیرش تجربه، تطاب قپذیری، وبرو نگرایی بالاترا ز حد متوسط ا ست. بالاترین میانگین مربوط به بعد وظیف هشناسی وکمترین میانگین مربوط به بعد روا نرنجوری است. بین میانگین رتب هها تفاوت معن یدار وجود دارد. بعد وظیف هشناسی در میان مدیران بالاترین رتبه؛ و بعد روا نرنجوری پایی نترین رتبه را داشته است.

نتیجه گیری: مدیران از نظر پنج ویژگی شخصیتی مورد مطالعه در وضعیت مطلوبی قرار دارند.


فرحناز صدوقی، محمدرضا ملکی، محمدصادق احمدی،
جلد ۱۳، شماره ۳۹ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده

مقدمه: در دنیای متحول امروزی، کسب وکار تغییرات شگرفی را تجربه می کند. سیستم اطلاعات، به عنوان ابزاری در جهت رسیدن به اهداف یک سازمان، از این تغییر مستثنی نبوده است. سازمان ها باید سیستم های اطلاعات درحال تغییرشان را چنان مدیریت کنند که هزینه های صرف شده را جبران کند و یک مزیت رقابتی در صنعت هم باشد. همراستایی استراتژی ها و اهداف سیستم اطلاعات با اهداف و راهبرد های کسب وکار امری ضروری تلقی می شود. سازمان های ارائه کننده ی سلامت نیز به دلیل نیاز مبرم به سیستم اطلاعات قدرتمند از این امر مستثنی نمی باشد.

مروری بر مطالعات: هدف فرایند همراستایی راهبرد ی، بهینه سازی هزینه و به کارگیری مناسب سیستم اطلاعات در سازمان است. هدف مقاله حاضر بررسی مطالعات انجام شده بر روی فرایند همراستایی استراتژیک و شناسایی ابزارهای و رویکردهای مختلف آن جهت شناساندن به مدیران در صنعت بهداشت و درمان است.

نتیجه گیری: این مطالعه با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی انجام یافته است. همراستایی راهبردی فرایندی پویا و بلند مدت است که نیازمند همکاری و مشارکت هر دو بخش سازمان یعنی بخش سیستم اطلاعات سلامت و بخش اجرائیه سلامت است. در اجرای موفق فرایند همراستایی، برخورداری از درک یکسان از فرایند همراستایی؛ و توجَه به ابعاد موجود در این فرآیند و مدل های مورد استفاده نیز اهمیت دارد. فرهنگ سازی و ارتقای آگاهی از متون همراستایی می تواند در این امر راهگشا باشد.


مهدی قمری، امیراشکان نصیری پور، ایرج کریمی،
جلد ۱۳، شماره ۳۹ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده

مقدمه: مدیران سازمان های بهداشتی درمانی باید با بهره گیری مطلوب از ابزارهای دانش مدیریت، کیفیت خدمات بهداشتی درمانی را ارتقاء دهند. ارزیابی عملکرد ابزارمهمی جهت اندازه گیری میزان دستیابی سازمان به اهدف کیفی و دستیابی به تعالی عملکرد است. یکی از جامع ترین الگوهای ارزیابی عملکرد در کشورما مدل جایزه ملی کیفیت ایران می باشد. روش بررسی: این پژوهش مورد کاوی توصیفی- کاربردی درسال ۱۳۸۵ انجام شده است.جامعه ی آماری پژوهش رامدیران، روسا و مسئولین بخش های مختلف بیمارستان تشکیل دادند.ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد مدل جایزه ی ملی کیفیت ایران است. داده ها درقالب معیارهای نه گانه ی مدل جمع آوری؛ وامتیاز هریک از معیارها؛ و کل بیمارستان محاسبه شده است. یافته ها: امتیازهای به دست آمده به ایِن شرح است: رهبری ۵۸ درصد، خط مشی و استراتژی، کارکنان، شرکا و منابع، فرایندها، نتایج مشتری، نتایج کارکنان، نتایج جامعه، نتایج کلیدی عملکرد؛ به ترتیب: ۵۶,۲ درصد، ۴۲ درصد، ۵۵ درصد، ۵۳.۵ درصد، ۵۱ درصد، ۴۱ درصد، ۴۶ درصد و ۶۰.۵ درصد. مجموع امتیازها ۵۲۲ از ۱۰۰۰ محاسبه شد. نتیجه گیری: این بیمارستان می تواند پس از تکمیل اساسنامه جایزه وارائه ی مستندات لازم و کافی، متقاضی دریافت تندیس سیمین جایزه باشد. توصیه می شود مدیران بیمارستان توجه ویژه ای به معیارهای کارکنان، نتایج کارکنان و نتایج جامعه به عنوان نواحی بهبود داشته باشند و با آموزش بیشتر، زمینه ی درک مناسبتر مفاهیم مدل جایزه ی ملی کیفیت ایران فراهم کنند.
احمد براتی مارنانی، اعظم قادری، محمودرضا گوهری، احمد صادقی،
جلد ۱۳، شماره ۴۰ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده

مقدمه: بررسی فرهنگ مدیران را قادر می سازد با جمع آوری اطلاعات بخش ها یا گروه های کاری را با یکدیگر مقایسه ؛ مسائل را الویت بندی؛ وادراکات و انتظارات کارکنان را شناسایی نمایند و شکاف بین وضع موجود و مطلوب را بهبود بخشند. هدف پژوهش حاضر، بررسی فرهنگ سازمانی بیمارستان شهید هاشمی نژاد تهران بر اساس مدل دنیسون بود.

روش بررسی: این پژوهش توصیفی مقطعی در تابستان ۱۳۸۸ انجام شده است. جامعه ی پژوهش کارکنان بیمارستان شهید هاشمی نژاد تهران؛ و نمونه ی پژوهش ۱۳۰ نفر از این جامعه بود که به روش طبقه ای تصادفی انتخاب شد. داده ها با استفاده تحلیل شد. ANOVA و t - test و آزمون های SPSS از پرسشنامه استاندارد دنیسون جمع آوری ؛ و به وسیله نرم افزار آماری یافته ها: اکثر افراد تحت بررسی در این بیمارستان ( ۷۲ درصد)، وضعیت فرهنگ سازمانی بیمارستان را مناسب ارزیابی کردند. بیشترین امتیاز در بعد مشارکت در کار (فرهنگ مشارکتی) ؛و کمترین امتیاز در متغیر سازگاری حاصل شده است. در مجموع هر چهار بعد اصلی فرهنگ دارای نمره ی متوسط و بالاتر بوده اند. بالاترین میانگین شاخص های فرهنگ سازمانی، مربوط به تیم سازی با میانگین ۴,۲۴ و کمترین شاخص با میانگین ۳.۲۴ مربوط به هماهنگی و پیوستگی بود. در مجموع اکثر شاخص ها در وضعیت مطلوب قرار داشتند. 

نتیجه گیری: فرهنگ سازمانی بیمارستان مورد مطالعه در سطح مطلوبی قرار دارد که زمینه ساز تغییرات موفقیت آمیز در بیمارستان خواهد بود و مدیران آن را در پیش بینی نطام مند الویت های تغییر و تدوین بهتر استراتژی ها برای اجرای موفقیت آمیز تکنیک ها و فرایندهای مدیریت یاری رساند.


محمد علی نادی، نزهت الزمان مشفقی، محمدحسین یارمحمدیان،
جلد ۱۴، شماره ۴۵ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: یادگیری مرتبط با شغل به صورت کسب مهارت و دانش فردی رخ می‌دهد و به پرستاران کمک می‌کند تا وظایف شان را به طور اثربخش انجام دهند. میزان این نوع یادگیری وابسته به تقاضای شغلی بوده و از طریق نیاز به پیشرفت تسهیل می‌شود. این پژوهش با هدف بررسی نقش تعدیل کنندگی نیاز به پیشرفت در ارتباط بین تقاضای شغلی برای یادگیری و یادگیری مرتبط با شغل انجام گرفت.

روش کار: این مطالعه پژوهشی از نوع همبستگی- مقطعی(تحلیل مسیر) است. جامعه آماری پژوهش را کلیه پرستاران زن و مرد شاغل در بیمارستانهای آموزشی تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در بهارسال ۱۳۸۹ تشکیل می‌دهند. نمونه آماری شامل ۲۰۸ پرستار است که با نمونه گیری تصادفی خوشه ای برای پاسخگویی به پرسشنامه‌های پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل سه پرسشنامه بود. پس از ترجمه و بررسی روایی و پایایی پرسشنامه‌های پژوهش؛ از دو پرسشنامه برای سنجش یادگیری وابسته با شغل و تقاضای شغلی برای یادگیری؛ و از یک پرسشنامه جهت سنجش نیاز به پیشرفت در پرستاران استفاده شد. پرسشنامه‌ها قبلاً توسط لون و کاسیمیردر سال ۲۰۰۸ هنجاریابی و اعتبار یابی شد و پایایی آنها براساس آلفای کرونباخ به ترتیب۰,۸۱، ۰.۶۷ و ۰.۷۹ بدست آمد. تجزیه و تحلیل داده‌ها در دو سطح توصیفی(فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی(آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر) با استفاده از نرم افزار SPSS۱۶ و Lisrel۸.۵ صورت گرفت.

 یافته‌ها: تحلیل‌ها نشان داد که بین نیاز به پیشرفت با تقاضای شغلی برای یادگیری و یادگیری مرتبط با شغل و همچنین تقاضای شغلی برای یادگیری و یادگیری مرتبط با شغل رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. سایر یافته‌ها حاکی از آن بود که تقاضای شغلی برای یادگیری در حضور نیاز به پیشرفت ۲۲ درصد از واریانس یادگیری وابسته به شغل را تبیین می‌کند. مدل معادلات ساختاری روابط بین متغیرها نیز با شاخص‌های۹۱,۰ GFI=۸۶.۰AGFI= ۰۹۱.۰ RMSEA= برازش شد.

بحث: پرستاران می‌توانند با افزایش نیاز به پیشرفت خویش یادگیری‌های مرتبط با شغل شان را تسهیل کنند. بعلاوه نیاز به پیشرفت به آنها اجازه می‌دهد تا بیشتر اهداف اجرایی و یادگیری شان را خودشان تعیین کنند تا اینکه این اهداف به آنها تحمیل شود.


فریده یغمایی، منوچهر شیرازی،
جلد ۱۴، شماره ۴۶ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: امروزه سیستم‌های اطلاعات بیمارستانی(HIS: Hospital Information System) دربهبود عملکرد مدیریت و کادردرمانی نقشی مهم و انکار ناپذیر دارند و کاربران این سیستم یکی از عوامل مؤثر دراین زمینه می باشند، الگوی انتشار نوآوری راجرزیکی ازالگوهای نظری برای درک ارتباط میان افراد و فن آوری همچون سیستم اطلاعات بیمارستانی، می‌باشد. استفاده ازاین الگو به منظور بررسی چگونگی تمایل کاربران برای استفاده ازاین سیستم، می‌تواند مفید باشد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با تمایل کاربران نسبت به استفاده ازسیستم اطلاعات بیمارستان براساس مدل اشاعه نوآوری در بیمارستان رازی اهوازانجام شده است.

 روش کار: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود، که جامعه آماری آن را۵۰ نفرازکاربران سیستم اطلاعات بیمارستانی شاغل در بیمارستان رازی اهواز تشکیل می دادند، که به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. ابزارگردآوری داده‌ها پرسشنامه بوده که به منظور تعیین اعتبارآن نسبت اعتبارمحتوا، شاخص اعتبار محتواواعتبار صوری تعیین گردید، وجهت تعیین پایایی آن ازروش آزمون مجدد(۸۴,۰ R= ) و همسانی درونی (۹۰.۰ α= )استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده‌هااز آزمون‌های آماری ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن، رگرسیون، میانگین استفاده گردید که توسط نرم افزاراس پی اس اس ۱۷ انجام شد.

یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد بین سن و مزیت نسبی(۵۶,۰- =r و ۰۵.۰> P (، بین نوع شغل و مزیت نسبی(۳۲.۰- =r و۰۵.۰> P (، بین سن وسازگاری سیستم (۲۸.۰- =r و ۰۵.۰> P )، بین نوع شغل و سازگاری سیستم (۲۹.۰- =r و۰۵.۰> P)همبستگی منفی وبین مدرک تحصیلی و پیچیدگی (۲۹.۰ =r و۰۵.۰> P) همبستگی مثبت وجودداشت. بین سابقه آموزش رایانه و آزمون‏پذیری (۲۸.۰ =r و۰۵.۰> P ( همبستگی مثبت، بین نوع شغل وقابلیت رؤیت (۳۰.۰- =r و۰۵.۰> P (همبستگی منفی، بین حمایت‌های مادی مدیریت بیمارستان ومزیت نسبی(۳۱.۰=r و۰۵.۰> (P و بین حمایت‌های معنوی مدیریت بیمارستان ومزیت نسبی(۳۶.۰ =r و ۰۵.۰>P ( همبستگی مثبت وجوددارد، همچنین بین حمایت‌های معنوی وسازگاری با این سیستم (۲۷.۰ =r و۰۵.۰> (P همبستگی مثبت مشاهده گردید.

بحث: نتایج این پژوهش نشان دهنده تأثیر ویژگی‌های الگوی انتشار نوآوری بر تمایل به استفاده از سیستم اطلاعات بیمارستانی بود. چنانچه یافته‌های این پژوهش درمطالعات مشابه تکرار شود، می توان ازآن برای افزایش پذیرش وسازگاری با فنآوری‌های جدیدازجمله سیستم اطلاعات بیمارستانی درمیان کاربران استفاده نمود.


حسین قادری، سودابه وطن خواه، معصومه خوشکام، بهزاد روحانی،
جلد ۱۵، شماره ۴۷ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده

  مقدمه: سرطان سینه یکی از شایعترین بیماری ها و یکی از مهمترین دلایل مرگ و میر در زنان بالای ۳۵ سال می باشد. انجام منظم غربالگری در کاهش مرگ و میر سرطان سینه، نقش بسزایی دارد. روش ارزشگذاری مشروط ( Contingent Valuation Method ) یکی از روشهای تخمین تمایل به پرداخت ( Willingness to pay ) در علم اقتصاد می باشد و تمایل به پرداخت راهی برای انجام تحلیل هزینه- منفعت است. در این مطالعه از روش ارزشگذاری مشروط برای تخمین تابع و میانگین تمایل به پرداخت برای غربالگری سرطان سینه با ماموگرافی استفاده شده است.

  روش کار: پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی تحلیلی است. داده ها به صورت مقطعی و پیمایشی در سطح خانوارهای تهران در سال ۱۳۸۹ جمع آوری شده است. در این مطالعه از ابزار پرسشنامه و از نمونه گیری طبقه ای استفاده شده است. برای آزمون اعتبار داخلی پرسشنامه، سؤالات تمایل به پرداخت با درآمد سالانه خانوار مقایسه شده است. سایر سؤالات پرسشنامه مربوط به پرسشنامه حساب های ملی سلامت است، که یک پرسشنامه استاندارد می باشد. مدل پروبیت دو متغیره از تابع حداکثر درست نمایی ( Maximum Likelihood: ML ) با نرم افزار STATA۱۱ ، تخمین زده شده و از آزمون نسبت درست نمایی، آزمون ناهمسانی واریانس داویدسون – مک کینون و آزمون رسیت رمزی استفاده شده است. همچنین مقدار اثر نهایی هر یک از متغیرها نیز تخمین زده شده است.

  یافته ها: نزدیک به ۴۶ درصد افراد به پیشنهاد اول و ۲۰ درصد افراد به بالاترین مبلغ پیشنهادی پاسخ مثبت دادند. احتمال اینکه یک فرد به هر دو Bid پاسخ مثبت بدهد، برابر ۰,۱۵۹ و امید ریاضی تمایل به پرداخت افراد، ۳۰ هزار تومان برآورد شد. افرادی که ماموگرافی قبلی داشته اند با احتمال ۰.۱۴ به هر دو پیشنهاد جواب مثبت داده اند.

  بحث: در صورتی که هزینه انجام ماموگرافی برای هر فرد کمتر از ۳۰۰ هزار ریال باشد، از نظر اقتصادی انجام غربالگری با ماموگرافی توجیه پذیر است. فردی که بودجه بیشتری به یک خدمت یا کالا اختصاص می دهد، تمایل به پرداختش برای آن بیشتر است و افرادی که سطح اجتماعی اقتصادی بالاتری داشته باشند، تمایل به پرداختشان برای غربالگری با ماموگرافی بیشتر است.


مسعود صالحی، مهدی ایمانی، فرید زایری، نسیم وهابی، حسن پیرحسینی، مصطفی ارجی،
جلد ۱۶، شماره ۵۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده

 

  مقدمه : در هر جامعه ‌ ای بررسی الگوی جغرافیایی یک بیماری جهت تعیین نواحی با خطر بالا یا پایین، از اهمیت خاصی برخوردار است. نقشه ‌ بندی بیماری ‌ ها، مجموعه ‌ ای از روش ‌ های آماری را شامل می ‌ شوند که نقشه ‌ هایی دقیق جهت بررسی توزیع جغرافیایی بیماری مورد نظر به دست می دهند. در این پژوهش از روش ‌ های بیزی برای برآورد خطر نسبی وقوع حوادث ناشی از کار استفاده شده است.

  روش کار: در این پژوهش، داده‌های حوادث ناشی از کار ایران در سال ۱۳۸۸ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای برآورد پارامترهای نقشه حوادث ناشی از کار و همچنین پیامدهای آن از روش بیز تجربی (مدل پواسون- گاما) و نرم افزار Winbugs ۱,۴ استفاده شد. همچنین برای تنظیم نقشه مربوط به خطر نسبی رخداد حادثه ناشی از کار و مرگ و میر ناشی از آن از نرم افزار Arc GIS ۹.۳ استفاده شد.

  یافته‌ها: با توجه به برآوردهای مدل پواسون- گاما، بیشترین و کمترین برآورد خطر نسبی رخداد حادثه ناشی از کار در سال ۱۳۸۸ برای مردان به ترتیب در استان‌های مرکزی(۲,۱۹۹) و خراسان رضوی(۰.۴۵۷) و برای زنان نیز به ترتیب در استان‌های سمنان (۳.۸۴۸) و هرمزگان(۰.۲۳۴) به دست آمده است.

  نتیجه‌گیری: به طور کلی رخداد حوادث ناشی از کار در استان‌های مختلف کشور از پراکندگی یکسانی پیروی نمی ‌ کند و در اکثر استان‌ها ی کشور این الگو برای زنان و مردان متفاوت است. کلاً در استان‌های همجوار استان تهران شیوع این حوادث بیش تر از سایر نقاط کشور است.


هاجر معمایی، محمد تقی امینی، حسین درگاهی، محمدرضا مشایخ، محمد جانبزرگی،
جلد ۱۶، شماره ۵۳ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: تفکر استراتژیک در استمرار بقا و پیشرفت در محیط متغیر و پویای امروزی نقش بسیار مهمی را بازی می نماید. تفکر استراتژیک ابزاری است که به مدیران کمک می کند تا فرصت های جدید را خلق نمایند. هدف اصلی تحقیق حاضر، سنجش تطابق تفکر استراتژیک سازمان دانشگاه علوم پزشکی تهران، با مولفه های مدل گلدمن که شامل تفکر مفهومی، تفکر سیستمی، فرصت طلبی هوشمندانه و آینده نگری می باشد.
روش کار: پژوهش حاضر، یک تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می‏باشد، و از نظر اهداف جزء تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق، مدیران ارشد ستادی دانشگاه با حجم نمونه ۹۷ نفری که طبق مدل گلدمن (۲۰۰۵) تفکر حاکم بر دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران ارزیابی شد. برای تحلیل نتایج، پس از استخراج داده های جمع آوری شده از پرسشنامه استانداردی با ضریب آلفای کرونباخ۰,۸۳ به کمک نرم‏افزارSPSS۱۸، و از طریق آزمون t تک نمونه و آزمون فریدمن به عنوان آمار استنباطی،و جدول فراوانی و نمودار ستونی برای آمار توصیفی استفاده شد.
یافته ‏ها:
آزمون ها این نتیجه را تایید کردند که کلیه مولفه های مدل در سازمان اجرا شده است و ترتیب مولفه ها با توجه به آزمون فریدمن به ترتیب تفکر سیستمی، تفکر مفهومی، آینده‏ نگری و فرصت طلبی هوشمندانه می‏باشند.
نتیجه‏ گیری:
یافته‏ ها بیانگر این مساله است که مدیران دانشگاه درحدخوبی پایبند به تفکر استراتژیک هستند. تفکر سیستمی بالاترین کاربرد را در این سازمان دارد و کمترین کاربرد در زمینه فرصت‏ طلبی هوشمندانه است. .
علی مروتی شریف آبادی، فائزه اسدیان اردکانی،
جلد ۱۷، شماره ۵۵ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: در میان حوزه‌های مختلف گردشگری، گردشگری سلامت به دلیل قابلیت و مزیت‌های رقابتی از توجه زیادی برخوردار شده است. هدف این پژوهش ارائه‌ی چارچوبی جامع جهت شناسایی و بررسی تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم هر یک از عوامل مؤثر بر توسعه‌ی صنعت گردشگری سلامت استان یزد می‌باشد.
روش کار:
در این تحقیق پس از مرور پیشینه و شناسایی عوامل مؤثر بر توسعه‌ی گردشگری سلامت، مهم‌ترین عوامل با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی تعیین گردید و در ادامه با استفاده از روش مدل‌سازی ساختاری تفسیری (ISM)، سطح‌بندی شدند.
یافته‌ها: نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که عوامل به روز بودن اطلاعات کادر بیمارستان و مرتبط بودن تخصص پزشکان با وظایف آن‌ها، اساسی‌ترین عوامل در مدل توسعه‌ی گردشگری سلامت می‌باشند و باید در وهله‌ی اول بر آن‌ها تأکید شود.
نتیجه گیری: با استفاده از یافته‌های این پژوهش می‌توان به این نتیجه رسید که گردشگری سلامت و توسعه‌ی آن در استان یزد نیازمند عزم جدی برای جلب رضایت بیمارانی است که جهت معاینه یا درمان به استان یزد مراجعه می‌کنند. این مهم از طریق سرمایه‌گذاری در تجهیز و به روز کردن بیمارستان‌ها و توسعه‌ی مهارت کادر بیمارستان مقدور خواهد یود.
علی محمد احمدی، انیسه نیک روان، علیرضا ناصری، عباس عصاری،
جلد ۱۷، شماره ۵۶ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: در اکثر کشورهای در حال توسعه، عمده هزینه های سلامت به طور مستقیم از طرف خانوارها پرداخت می شود که این امر خطر مواجه شدن خانوارها با هزینه های کمرشکن را افزایش می دهد. بنابراین، تحلیل عوامل موثر بر پرداخت های مستقیم از موضوعات اساسی در سیاست گذاری های تأمین مالی بخش سلامت می باشد.
روش کار: در این مقاله عوامل موثر بر پرداخت های مستقیم خانوارهای ایرانی با استفاده از آمارهای خرد هزینه درآمد خانوار که سالانه در مرکز آمار ایران تهیه می شود و با به کارگیری مدل رگرسیون دو بخشی، بین سال های ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۹ بررسی شده است. در این طرح نمونه گیری به روش سه مرحله ای بود و حجم نمونه در این سال‌ها بین ۲۶۸۸۲ تا ۳۸۲۶۰ خانوار تغییر کرد. نوع مطالعه تحلیلی توصیفی می بود.
یافته ها:
در این دوره پرداخت های مستقیم سلامت ۷۴ درصد افزایش یافته است. خانوارهای بالاترین گروه درآمدی، ۵/۲ برابر پایین ترین گروه درآمدی پرداخت داشته اند، درحالی‌که احتمال استفاده از خدمت برای آنها ۱۷ درصد بیشتر بوده است. ضریب پوشش بیمه نشان می دهد که نظام بیمه تنها موفق شده است ۱۵ درصد از بار هزینه های مستقیم خانوارها را کاهش دهد و تنها ۲ درصد احتمال برخورداری آنان از خدمات سلامت را افزایش دهد. ویژگی‌های اجتماعی و جمعیتی مانند وجود افراد سالخورده، بعد خانوار و زندگی در شهر، به ترتیب ۲۰ درصد، ۲۳ درصد و ۵۴ درصد هزینه های مستقیم را افزایش داده است.
نتیجه گیری:
در دوره زمانی بررسی شده، نابرابری قابل توجهی بین گروه های مختلف درآمدی در پرداخت ها وجود داشته است. به گونه ای که خانوارهای پردرآمدتر، پرداخت و احتمال استفاده از خدمات سلامت بیشتری داشته اند. هم چنین وجود افراد سالخورده، بعد خانوار، شهرنشینی و نداشتن بیمه، مهم ترین عواملی هستند که پرداخت های مستقیم خانوار را افزایش می دهند. برای کاستن از نابرابری، سیاست‌گذاران باید شرایطی فراهم کنند تا هزینه های سلامت بیشتر از طریق بیمه های اجتماعی تأمین شود و استفاده از خدمات برای سالخوردگان ارزان تر گردد. 
هیرو خضری، زکیه پیری، شهلا دمنابی،
جلد ۱۷، شماره ۵۷ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده


سمیرا درمحمدی، سمیه علیزاده، محسن اصغری، مریم شامی،
جلد ۱۷، شماره ۵۷ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: حدود ۱۵-۱۰ درصد از زوجین نابارور هستند. ناباروری علل متفاوتی دارد و تشخیص روش درمان بیماران بر اساس نوع عامل ناباروری آن‌ها انجام می‌شود. در این تحقیق مدلی ارائه شده است که بر اساس ویژگی‌های اولیه و نتایج آزمایشات ساده علل ناباروری افراد را پیش‌بینی می‌کند که می تواند به پزشکان در تشخیص زودهنگام علت ناباروری و تصمیم گیری بهینه کمک کند. 
روش کار:
داده‌های این تحقیق برگرفته از داده‌های ناباروری بیمارستان صارم تهران می‌باشد. در این تحقیق از روش های دادهکاوی استفاده شده است. ابتدا روش خوشه‌بندی k-means و سپس روش‌های دسته‌بندی ماشین بردار پشتیبان (SVM: Support Vector Machine) و شبکه‌های عصبی مصنوعی به منظور پیش‌بینی نوع علل ناباروری، اجرا و نتایج دو الگوریتم دسته‌بندی با هم مقایسه شدند. همچنین برای تحلیل داده‌ها و اجرای الگوریتم‌های بخش مدل، از نرم‌افزار SPSS Clementine ۱۲,۰ استفاده شده است.
یافته‌ها:
در بخش خوشه‌بندی بر اساس الگوریتم K-means داده‌ها به پنج خوشه تقسیم شدند. در هر گروه یک یا چند علت ناباروری مشاهده شد. در ادامه و با اجرای الگوریتم‌های دسته‌بندی SVM و شبکه عصبی مصنوعی، مشخص شد که الگوریتم SVM با نوع کرنل چندجمله‌ای بالاترین کارایی را به دست آورد.
نتیجه گیری:
انجام این تحقیق علاوه بر اینکه منجر به شناخت بهتر ویژگی های بیماران ناباروری شد، می تواند زمینه ای برای انجام تحقیقات آتی باشد. از آنجائی که با تشخیص علل ناباروری افراد قبل از مراحل ثانویه و آزمایشات سنگین، به مقدار قابل توجهی در هزینه و زمان صرفه‌جویی و از اثرات جسمی که بر بیماران می‌گذارد کاسته خواهد شد، می‌توان در مطالعات آینده با استفاده از نتایج این تحقیق سیستمی را جهت اجرای این مدل پیاده‌سازی نمود.


صفحه ۱ از ۳    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مدیریت سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health Administration

Designed & Developed by : Yektaweb