۲ نتیجه برای سیستمهای اطلاعات سلامت
رضا خواجویی، سیمین صالحی نژاد، لیلا احمدیان،
جلد ۱۶، شماره ۵۳ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: با توسعه به کارگیری سیستمهای اطلاعات بهداشتی و با توجه به نقش بسیار مهم این سیستمها در ارتقاء کیفیت خدمات ارائه شده به بیماران و سلامت آنها، ارزیابی مداوم این سیستمها ضروری میباشد. این مطالعه با هدف بررسی پژوهشهای انجام شده برای ارزیابی سیستمهای اطلاعات بهداشتی در ایران انجام شد.
روش کار: این مطالعه یک مرور ساختار یافته است که در آن منابع فارسی مرتبط با هدف تحقیق از فروردین ماه ۱۳۸۰ تا شهریور ماه ۱۳۹۱ از پایگاهایSID, Magiran, Iranmedex بازیابی گردیدند. در این مطالعه از ۷۲۷ مقاله بازیابی شده در نهایت ۳۶ مقاله مرتبط شناخته شد و توسط نویسندگان مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: این مطالعه نشان داد که در ۵۰ درصد مقالات از ابزار پرسشنامه برای ارزیابی سیستمها استفاده شده بود که در ۴۲ درصد موارد پرسشنامهها میان افراد توزیع شده بود. در ۵۰ درصد مقالات هم پژوهشگران از طریق مصاحبه، مشاهده و مطالعه اسناد و پروندهها اطلاعات موجود را جمع آوری کرده بودند. همچنین مرحله ارزیابی در تمامی مطالعات انجام شده پایانی و روش بررسی به جز در یک مقاله، از نوع کمّی بود.
نتیجه گیری: توسعه و ارتقاء سیستمهای اطلاعاتی نیاز مند بهکارگیری ابزارها و روشهای متعدد ارزیابی میباشد. با وجود تعدد مطالعات ارزیابی انجام شده در ایران، این مطالعات از تعداد محدودی از ابزارها و روشهای موجود استفاده نموده اند.
مرضیه معراجی، حامد تابش، نفیسه جمال، سمیه فضائلی، زهرا ابن حسینی،
جلد ۲۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: سیستم اطلاعات داروخانه نقش مؤثری در مدیریت اطلاعات دارویی بیماران دارد که پزشکان را از تجویز ناایمن داروها، مصرف بیشازحد تجویزشده و تداخلات دارویی احتمالی آگاه میسازد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی سیستم اطلاعات داروخانه با استفاده از مدل همسویی انسان، سازمان و فناوری (HOT-fit) در بیمارستانهای آموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی مشهد صورت گرفت.
روش ها: این پژوهش کاربردی با روش تحلیلی-مقطعی در سال ۱۳۹۸ در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول، معیارهای استخراجشده در هم اندیشی خبرگان مطرح و تائید گردید. در مرحله دوم، سیستم اطلاعات داروخانه از دیدگاه ۱۱۸ کاربران در داروخانه، منشی یا پرستار ثبتکننده درخواست دارو در بخشهای بالینی و کارشناس سامانه اطلاعات بیمارستان ارزیابی شد. نتایج ارزیابی با استفاده از آزمون رگرسیون خطی ساده در نرمافزار SPSS ۲۱ تحلیل شد.
یافته ها: در هم اندیشی تخصصی ۲۴ معیار تائید و سپس پرسشنامهای با توجه مدل HOT-fit طراحی و در اختیار کاربران قرار گرفت و در نتیجه ۳۷/۵۵ درصد کاربران عملکرد سیستم را مطلوب ارزیابی نمودند. نتایج نشان داد که طبق بررسی ۱۷ فرضیه مدل HOT-fit بین جنبهها در سه بعد فنی، انسانی و سازمانی و سود خالص ارتباط معنادار وجود دارد؛ اما ارتباط معنیداری بین جنبه کیفیت اطلاعات در بعد فنی و جنبه استفاده از سیستم در بعد انسانی وجود نداشت.
نتیجهگیری: قابلیت استفاده و کیفیت اطلاعات موجب افزایش رضایتمندی در کاربران سیستمهای اطلاعاتی میگردد. انتظار میرود در طراحی سیستم اطلاعات بیمارستانی به تطابق سیستم با وظایف کاربر و مطلوبیت خروجی مورد انتظار توجه شود.