جستجو در مقالات منتشر شده


۶۳ نتیجه برای درمانی

ابراهیم صدقیانی،
جلد ۱، شماره ۱ - ( ۷-۱۳۷۶ )
چکیده

  بیمارستان به عنوان مرکز نقل ارائه مراقبت های درمانی، از عوامل تعیین کننده در توفیق شبکه بهداشتی و درمانی و گسترش عادلانه مراقبتهای درمانی و بهداشتی در کلیه سطوح شبکه به شمار می رود.

  با این حال نقش بیمارستان ها در درون شبکه بهداشتی و درمانی کشورهای جهان سوم بدرستی ترسیم و تعیین نشده و واحدهای درمان سرپائی و بستری در کشورهای مذکور غالباً به صورت متمرکز، منزوی و بیرون از شبکه ارجاع بخش مهمی از هزینه های بهداشت و درمان را بخود اختصاص داده اند...

  در بخش نخست این مقاله تلاش شده است تا تحت عنوان آنچه هست....

  نکات اصلی و رئوس نقایص موجود در بازده تخت های بستری و عدم تطبیق فعالیت آنها با نیاز جوامع تحت پوشش مورد بحث قرار گیرد. در بخش دوم تحت عنوان آنچه باید باشد به راههای خروج از بن بست اشاره شده است. نتیجه گیری نهائی نیز ضرورت بازنگری در ساختار درونی و تحول در مدیریت واحدهای درمانی بستری را با یک ساختار غیرمتمرکز توصیه می کند.


ابوالقاسم پور رضا،
جلد ۲، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۷۷ )
چکیده

  فعالیت درمانی همانند هر نوع فعالیت دیگر با عوارض و عواقت گاه ناخوشایند همراه است. بیمارستان ها کانون ارائه خدمات درمانی به شمار می روند و خدمات درمانی به شکل سازمان یافته، مستمر و قابل اتکاء در این موسسه ها عرضه می شوند. چنانچه «سلامت» را به عنوان محصول نهایی Final Product فعالیت درمانی در سازمان موسوم به بیمارستان تلقی کنیم، عفونت بیمارستانی را باید به عنوان Side effect یا عوارض ناخوشایند این سازمان بنامیم.

  عفونت بیمارستانی ماهیتاً پدیده ای چند بعدی است. انسان ها به آن آلوده می شوند و از آن رنج می برند، نیروی انسانی و سرمایه مالی برای از بین بردن آن هزینه می شود. احتمال انتقال آن توسط بیمار به بیماری دیگر یا به کارکنان شاغل در بیمارستان (شخصاً در بخشهای درمانی) و برعکس بعدی اجتماعی به آن می بخشند و در نهایت به عنوان یک عامل تهدید کننده سلامت، هوشیاری و همکاری سازمان یافته متخصصان درمانی و مدیریت را طلب می کند. این مسئله با توجه به ابعاد پیچیده خود باید همواره در کانون توجه کادر درمان و مدیران و مسئولان واحدهای درمانی قرار گیرد.


عباس محمدزاده،
جلد ۲، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۷۷ )
چکیده

  گسترش طرح تأمین اجتماعی و خدمات درمانی به کلیه اقشار جامعه از یک طرف و عدم توسعه امکانات و مراکز ارائه خدمات درمانی متناسب با آن از سوی دیگر ضرورت ایجاد پیشرفت های اساسی در درون سازمان های ارائه خدمات درمانی و بهداشتی برای افزایش ارائه خدمات از طریق افزایش بهره وری و اثربخش ساختن هرچه بیشتر آن را نمایان ساخته است. شاخه ای از دانش مدیریت تحت عنوان توسعه و تحول سازمان عهده دار این وظیفه می باشد. آشنائی با این بخش از معارف بشری بخصوص برای کشورهای در حال توسعه که بعلت محدودیت منابع و سرمایه باید بهره برداری از حداقل های خود را بعمل آورند در جریان توسعه این کشورها امری حیاتی تلقی می گردد. در این مقاله پس از آشنائی اجمالی با این دانش نوین مدیریت، کاربرد آن در توسعه و بهبود سازمانهای ارائه دهنده خدمات بهداشتی و درمانی مورد توجه قرار می گیرد.


پوران رئیسی، داوود شاه محمدی، احمد قاضی زاده،
جلد ۲، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۷۷ )
چکیده

با پذیرفته شدن اصل ادغام «خدمات بهداشت روانی» در مراقبتهای بهداشتی اولیه (PHC) در کشور همواره جنبه‌های اقتصادی این امر مورد پرسش بوده است. پژوهش حاصر به منظور بررسی اثرات اقتصادی برنامه مذکور در درمان بیماران روانی در استان کردستان صورت گرفته است. در این مطالعه که به صورت شاهد / موردی انجام گردید ۱۸۶ بیمار افسرده، صرعی و اسکیزوفرنی شناسایی شده درجمعیت تحت پوشش بنرامه بهداشت روانی سال ۱۳۷۲ در استان کردستان (گروه مورد) با ۱۶۳ بیمار مشابه در جمعیت غیرتحت پوشش این برنامه (گروه شاهد) مورد مقایسه قرار گرفتند. یافته‌های این پژوهش از طریق پرسش نامه و گفتگوی حضوری با خانواده‌های بیماران و نیز بررسی پرونده‌های بهداشتی آنها جمع آوری گردید. در این مطالعه که براساس تکنیک تحلیل هزینه – منفعت انجام گردید متغیرهای وابسته عبارت از هزینه،‌منفعت (تبعات اقتصادی افزایش ساعات کار بیمار و کاهش مراقبت خانواده از بیمار) مراجعه‌های سرپایی و روز بستری بودند. نتایج حاصل بر روی بیماران افسرده نشان داد که متوسط مراجعه‌های سرپایی سالانه «گروه مورد» بطور قابل ملاحظه‌ای بیش از «گروه شاهد» و متوسطه هزینه سالانه آنها کمتر بود. همچنین متوسط سود سالانه بیماران‌(گروه مورد) بطور چشمگیری بیشتر از بیماران افسرده «گروه شاهد» بود. در مورد بیماران صرعی هم نتایج بالا صدق می‌نمود. در مورد بیماران اسکیزوفرنی متوسط روزهای بستری، میانگین مراجعه‌های سرپایی سالانه و متوسط هزینه سالانه در دو گروه «مورد و شاهد» تفاوت معنی داری را نشان نداد. اما در گروه شاهد بطور نسبی روزهای بستری و هزینه سالانه بیش از گروه مورد و مراجعه‌های سرپایی سالانه در گروه مورد بیش از گروه شاهد بود. برای بیماران اسکیزوفرنی نیز همانند بیماران افسرده و صرعی میانگین سود سالانه در «گروه مورد» بطور چشمگیری از گروه شاهد بیشتر بود. مقایسه کل بیماران گروه مورد و شاهد نشان داد که میانگین مراجعه‌های سرپایی سالانه گروه مورد و همچنین سود سالانه آنها به طور معنی داری بیش از میانگین مراجعه‌های سرپایی و منفعت سالانه گروه شاهد بود. ضمنا میانگین هزینه سالانه کل بیماران گروه مورد بطور چشمگیری کمتر از میانگین هزینه سالانه بیماران گروه شاهد بود. ضمنا میانگین هزینه سالانه کل بیماران گروه مورد بطور چشمگیری کمتر از میانگین هزینه سالانه بیماران گروه شاهد بود. هزینه کمتر بیماران «گروه مورد» علیرغم مراجعه‌های بیشتر آنها می‌تواند به عنوان تأثیر مثبت برقراری نظام ادغام بهداشت روانی در PHC تلقی گردد. همچنین سود بیشتر بیماران «گروه مورد» نشان داد که جنبه‌های اقتصادی اثربخشی درمان در نظام ادغام، قابل توجه می‌باشد.
حسین سلمانزاده، معصومه خوشکام،
جلد ۲، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۷۸ )
چکیده

برای استقرار یک نظام آموزشی کارآمد برنامه ریزی آموزشی یک عنصر اصلی محسوب می‌شود. برنامه‌ریزی آموزشی نیازمند مجموعه‌ای از اطلاعات است که از منابع مختلف جمع آوری می‌گردد. نظر خواهی از دانشجویان درباره انتظارات، برنامه ها و فعالیتهای آموزشی دانشکده و میزان موفقیت آنها می‌تواند بخشی از این اطلاعات را در اختیار برنامه ریزان قرار دهد. آگاهی از نظرات دانشجویان می‌تواند نه تنها برای برنامه ریزان بلکه برای مسئولین، دست اندرکاران امر آموزش و اساتید محترم باتوجه به نقشی که در فرایند آموزشی دارند نیز مفید واقع گردد. این مقاله نظرات دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد مدیریت خدمات بهداشتی را در مورد محتوی برنامه آموزشی این رشته و میزان انطباق آن با توانمندی‌های لازم فارغ التحصیلان در انجام وظایف حرفه‌ای مورد بررسی قرار داده است.

 


محمود باستانی تهرانی، فاطمه حسینی، خسرو خدادادیان،
جلد ۴، شماره ۹ - ( ۴-۱۳۸۰ )
چکیده

  سازماندهی نیروی انسانی و ایجاد یک تشکیلات مناسب و منسجم در مراکز آموزشی، درمانی از جمله اهداف مسؤولین و نهادهای ذیربط در طول سالهای گذشته بوده و در این راستا معیارهای متفاوتی از مراجع مختلف اعلام گردیده است که هر یک دارای محاسن و معایب گوناگونی است.

  هدف مطالعه حاضر بررسی وضعیت نیروی انسانی شاغل در مراکز آموزشی ، درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران و مقایسه آن با معیارهای ملاک عمل است.

  این مطالعه به صورت توصیفی با استفاده از پرسشنامه های تنظیمی و مدارک موجود از جمله تشکیلات تفصیلی، در مراکز انجام شد. ابتدا پس از تهیه اطلاعات لازم، معیارهای ملاک عمل نیروی انسانی برای هر مرکز به تنهایی تهیه شده و سپس با شاغلین مورد مقایسه قرار گرفت.

  نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که تعداد نیروهای پشتیبانی موجود بیشتر از معیارها است. در برخی از مراکز نیروی اصلی کمتر از معیار و در تعدادی دیگر بیشتر از معیار است و از طرفی نسبت مشاغل اصلی به پشتیبانی، طبق معیارها با یکدیگر همخوانی ندارند. نیروی انسانی شاغل در مراکز به طور کلی با هیچ یک از معیارها منطبق نیست و از طرفی معیارهای اعلام شده نیز در مقایسه نسبت به هم دارای اختلافات فاحشی هستند .


علی عطافر، فریدون قاسمی همامی،
جلد ۴، شماره ۱۰ - ( ۷-۱۳۸۰ )
چکیده

این پژوهش به منظور بررسی طرح پرکیس (حق الزحمه کار اضافی) و تأثیر آن بر افزایش استفاده از ظرفیت‌های درمانی و کارایی کارکنان بیمارستانهای سازمان تامین اجتماعی شهرستان اصفهان انجام شد. پژوهش به روش توصیفی و استنباطی صورت گرفته است. جامعه پژوهش را کارکنان بیمارستانهای تامین اجتماعی شهرستان اصفهان شامل گروههای پزشکان، پیراپزشکان و دیگر کارکنان تشکیل می‌دادند. با ساتفاده از پرسشنامه مصاحبه و مشاهده اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شد. یافته‌ها نشان داد که طرح پرکیس در ایجاد انگیزش گروههای پزشکان، پیراپزشکان و دیگر کارکنان تاثیر داشته و موجب افزایش ضریب اشغال تختهای بیمارستان و تعداد عملهای جراحی شده است. دو گروه پزشکان و پیراپزشکان معتقد بودند که طرح پرکیس بر کاهش متوسط مدت اقامت بیمار و افزایش رضایت بیماران تاثیر داشته است. اجرا طرح پرکیس در افزایش کارایی هر سه گروه موثر بوده و مخصوصا در گروه پزشکان از دو گروه دیگر تاثیر بیشتری داشته است. هر سه گروه معتقد بودند که با اجرای این طرح، خدمات درمانی به سرعت انجام می‌شود. ولی کیفیت کاری و نظارت و کنترل راضی کننده نمی‌باشد. افزایش انگیزه همه کارکنان، کاهش فاصله تعرفه خدمات دربخش دولتی با بخش خصوصی و برقراری نظارت و کنترل بیشتر بر ارائه خدمات، از عواملی هستند که می‌تواند موجب بهبودکارایی بیمارستانها شود.
پوران رئیسی، امیراشکان نصیری پور،
جلد ۴، شماره ۱۱ - ( ۱۰-۱۳۸۰ )
چکیده

مقاله مروری حاضر به منظور تبیین ضرورت بهره گیری از دانش تخصصی مدیریت در اداره امور سازمانهای بهداشتی – درمانی به (به ویژه بیمارستان‌ها) نگاشته شده است. محورهای مورد بحث در این مطالعه عبارتند از: تحلیل وضعیت موجود مراکز بهداشتی – درمانی شکور از بعد کارایی و اثربخشی (بهره وری سازمانی) سیر تحول در مدیریت بیمارستانهای جهان، اهمیت آموزشهای مدیریت خدمات بهداشتی – درمانی، بررسی اهداف و تحلیل ویژگی‌های آموزش در نظام مدیریت خدمات بهداشتی – درمانی. با استناد به مباحث مطرح شده در این مقاله، بهره گیری از مدیران حرفه‌ای در اداره سازمانهای بهداشتی – درمانی، روزامد نمودن دانش آنان و ارائه آموزشهای تخصصی مدیریت به گردانندگان فعلی موسسات مذکور امری حیاتی و اجتناب ناپذیر می‌باشد.
سعید کریمی،
جلد ۴، شماره ۱۱ - ( ۱۰-۱۳۸۰ )
چکیده

مقاله حاضر با هدف مطرح نمودن طرح نظام نوین اداره بیمارستانهای دولتی ابلاغ شده از سوی وزارت بهداشت و درمان در سال ۱۳۷۳ تهیه گردیده است که ضمن بررسی اجمالی این طرح، کامیابی‌ها و ناکامی‌های اجرای آن را پس از هفت سال مطرح و پیشنهاداتی در جهت بهبود آن ارائه می‌نماید.
نوشین دانش دهکردی، سید جمال الدین طبیبی،
جلد ۵، شماره ۱۲ - ( ۱-۱۳۸۱ )
چکیده

 

  بررسی اخیر با عنوان مطالعه تطبیقی برنامه ریزی و ساختار پژوهش و توسعه در سیستم های بهداشتی ، درمانی کشورهای پیشرفته و ارائه الگو برای ایران در سال ۸۰ و ۸۱ به مرحله اجرا درآمد . نظر به اهمیت پژوهش و توسعه در ارتقاء سیستم های بهداشتی درمانی و ضرورت استقرار نظام پژوهش و توسعه در این سیستم ها مطالعه صورت گرفته است.

  هدف کلی این پژوهش مقایسه برنامه ریزی و ساختار پژوهش وتوسعه در سیستم های بهداشتی درمانی چند کشور توسعه یافته و ارائه الگو برای ایران بوده است. یکی از اهداف ویژه این پژوهش شناخت برنامه ریزی و ساختار واحدهای پژوهش و توسعه در سیستم های داخلی چند کشور توسعه یافته و ایران بوده است . هدف دیگر مقایسه این دو جزء مدیریتی در واحدهای پژوهش و توسعه در کشورهای مورد بررسی و ایران می باشد. در هدف کاربردی این پژوهش ارائه الگوی مناسب برنامه ریزی و ساختار پژوهش و توسعه در سیستم های بهداشتی درمانی ایران مدنظر بوده است.

  این مطالعه که یک مطالعه مقطعی بوده و در مدت یک و نیم سال انجام شده است از نوع مطالعات توصیفی می باشد. جامعه آماری در این بررسی شامل کلیه کشورهای پیشرفته و واحد آماری مورد مطالعه کشورهای توسعه یافته ای بود که واحدهای پژوهش و توسعه در نظام بهداشت و درمان آنها وجود داشته است. کشورهایی که مورد بررسی نهایی قرار گرفتند شامل انگلستان ، امریکا و استرالیا می باشند.

  نتایج حاصل از یافته های پژوهش به طرح الگوی پیشنهادی برای نظام پژوهش و توسعه در بهداشت و درمان ایران منجر شد و پس از چند مرحله بازنگری و استفاده از تکنیک دلفی و تعمیم نظرات صاحبنظران ایرانی الگوی نهائی ارائه شد. در این الگوی برنامه ریزی پیشنهادی در نظام پژوهش و توسعه نیمه متمرکز، با تاکید بر برنامه ریزی استراتژیک با توجه به برنامه ریزی عملیاتی ، داشتن برنامه مشترک با سایر واحدهای پژوهش و توسعه می باشد . در این الگو همچنین تاکید بر برنامه ریزی به هدف و داشتن برنامه های منحصر به واحد مربوط آمده است. ساختار پیشنهادی برای بهداشت و درمان ایران نیمه متمرکز، ترکیبی از خصوصی و دولتی ، دیامیک ، بر مبنای وظیفه و تخصص و ماتریس بوده است.


مریم احمدی، علیرضا ظهور،
جلد ۶، شماره ۱۴ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

    مقدمه:امروزه مراقبت های بهداشتی با کیفیت ، مطلوب بدون وجود یک سیستم طبقه بندی اقدامات کامل و کارآمد امکانپذیر نخواهد بود . در این سیستم نتایج عملیات مراقبت در پرونده بیمار به صورت کدهای استاندارد ثبت می شود . ان کدها اساس تحلیل اطلاعات برای پرسنل درمانی ، پژوهشگران ، سیاست گذاران و برنامه ریزان بهداشتی است . در حال حاضر یک سیستم طبقه بندی اقدامات که بتواند در کل جهان استفاده شود، وجود ندارد و لازم است که هر کشوری با توجه به اهداف ، قوانین ؛ نیازهای ملی و استانداردها در صدد ایجاد چنین سیستمی باشد. هدف اصلی این ژوهش مطالعه و مقایسه سیستمهای ملی طبقه بندی اقدامات آمریکا ، استرالیا ، انگلیس ، کانادا و کشورهای اروپای شمالی ( دانمارک ، فنلاند ، نروژ ، سوئد و ایسلند ) بوده که ضمن آنکه از بهترین سیستم طبقه بندی در سطح جهان برخوردارند به زبان انگلیسی تدوین شده اند . در این پژوهش به بررسی وضعیت سیستم طبقه بندی اقدامات کشورمان نیز پرداخته شده است.

  روش پژوهش : گردآوری اطلاعات با مطالعه کتابخانه ای ، استفاده از اینترنت و پست الکترونیکی صورت گرفت .

  مروری بر مطالعات : در حال حاضر از سیستم های ICD-۱۰-PCS در آمریکا ، OPCS-۴ در انگلیس ، CCI در کانادا ، ACHI-۱ در استرالیا و NCSP در کشورهای شمال اروپا و دو سیستم ICPM و icd-۹-cm در کشورمان برای طبقه بندی اقدامات استفاده می شود . در این مطالعه ضمن اشاره به تاریخچه و روند ارتقاء این سیستمها به مزایا و محدودیت های آنها پرداخته شده است.

  بحث و نتیجه گیری : با توجه به محدودیت های کارآیی سیستمهای طبقه بندی اقدامات در کشورمان ، ضرورت طراحی یک سیستم طبقه بندی اقدامات ملی شدیداً احساس می شود که بتواند اطلاعات را با جزئیات مناسب ثبت نماید . قابلیتهای ثبت اطلاعات در این سیستم باید طوری طراحی شود که ضمن توجه به اهداف ، قوانین ، نیازهای ملی ، و استانداردها با توسعه تکنولوژیهای تشخیصی ـ درمانی و ارائه مراقبتهای بهداشتی در طول زمان تناسب داشته باشد.


عباس عبادی، محمد حداد عبدل آبادی، مسعود سیرتی نیر، علی اکبر کریمی زارچی،
جلد ۶، شماره ۱۴ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

  مقدمه : از دیر باز انسان، به عنوان محور اصلی منظومه سازمان، نقش اساسی ایفا نموده و هدف مدیریت در سازمان جذب، نگهداری و بالنده سازی نیروی انسانی شایسته بوده است. در این راه تنظیم و طراحی نظامهای حقوق و دستمزد منصفانه یکی از مهمترین عوامل تحقق این هدف به شمار می رود.

  روش پژوهش : در یک مطالعه توصیفی ـ مقطعی با هدف بررسی تأثیر کارانه بر عملکرد پرستاران و ارائه الگوی مناسب، تعداد ۲۵۵ پرستار و ۵۲ مدیر پرستاری با مدرک فوق دیپلم تا فوق لیسانس و حداقل یک سال سابقه کار بالینی در مراکز مورد مطالعه، با پرسشنامه تحت بررسی قرار گرفتند. متغیرهای مورد بررسی در عملکرد شامل بهبود مراقبتهای پرستاری، رضایت شغلی، حجم کارها، روابط کارکنان، میزان خطاها و اشتباهات در درمان بود. نظرات پرستاران و مدیران پرستاری جداگانه در خصوص تأثیر پرداخت کارانه به شیوه فعلی بر روی این عوامل سنجیده شد.

  یافته ها : نتایج نشان می دهد که فقط ۳۴ درصد پرستاران و ۶/۴۴ درصد مدیران پرستاری معتقد به تأثیر طرح کارانه به شیوه فعلی بر بهبود عملکرد پرستاران هستند. از طرف دیگر ۸۲ درصد این مدیران پرستاری معتقد بودند که با اجرای کارانه به شیوه فعلی، اهداف این طرح پوشش داده نمی شود.

  بحث و نتیجه گیری: بنابراین اجرای طرح کارانه به شیوه جاری تأثیر قابل توجهی بر بهبود عملکرد پرستاران نداشته است و در نگاه خوشبینانه فقط باعث ابقاء آنها در سازمان می شود. استفاده از شیوه مشارکتی و نظام پذیرش پیشنهادها به عنوان مدلی تعدیل شده جهت اصلاح روش جاری پیشنهاد می گردد.


اکبر بیگلریان، محمد حسین بابایی، حمیرا سجادی، اکبر فروغ الدین عدل، محمدرضا کوشش، سهیلا حسین،
جلد ۸، شماره ۲۰ - ( ۴-۱۳۸۴ )
چکیده

مقدمه: سازمان بهداشت جهانی، کیفیت زندگی را پندارهای فرد از وضعیت زندگی با توجه به فرهنگ و نظام‌های ارزشی که در آن زیست می‌کند و ارتباط این دریافت‌ها با انتظارات، استانداردها و اولویت‌های مورد نظر فرد می‌داند. این پژوهش به منظور تعیین کیفیت زندگی کارکنان سازمان بیمه خدمات درمانی طرح‌ریزی شد و کیفیت زندگی کارکنان در کل و به تفکیک جنسیت، وضع تأهل، سطح تحصیلات و نوع شغلی که دارند مورد بررسی قرار گرفت.

روش بررسی: این مطالعه‌ توصیفی - تحلیلی از نوع مقطعی در سال ۱۳۸۳ و در اداره کل استان تهران و ستاد مرکزی سازمان بیمه خدمات درمانی انجام شد. تعداد ۶۸۴ نفر به عنوان نمونه و به صورت تمام‌شماری مورد بررسی قرار گرفتند که در نهایت کیفیت زندگی و رضایت از عملکرد بخش رفاهی ۵۱۰ نفر از کارکنان، ۳۳۴ نفر از کارکنان اداره کل استان تهران و ۱۷۶ نفر از کارکنان ستاد مرکزی، در کل و به تفکیک جنسیت، وضع تأهل، سطح تحصیلات و نوع شغلی که دارند مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی پایایی پرسشنامه کیفیت زندگی مطالعه‌ای مقدماتی در اداره کل استان تهران با نمونه ۵۰ تایی صورت گرفت که مقدار آلفای کرونباخ برابر ۸۴/۰ گردید. برای توصیف و تحلیل اطلاعات جمع‌آوری شده از جداول توزیع فراوانی، میانگین، آزمون t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، آنالیز واریانس چند عاملی و آنالیز کوواریانس، استفاده گردید.

یافته‌ها: میانگین نمره کیفیت زندگی برای کارکنان اداره کل استان تهران و ستاد مرکزی به ترتیب ۳۶/۱۴۵ و ۸/۱۴۹ گردید که از نظر آماری تفاوت بین آنها معنی‌دار بود (۰۸/۰=P-Value). با مقایسه بین میانگین نمره کیفیت زندگی با توجه به نوع شغل و محل خدمت؛ بین میانگین نمره کیفیت زندگی با توجه به محل خدمت و میزان درآمد؛ همچنین بین میانگین نمره کیفیت زندگی با توجه به محل سکونت تفاوت معنی‌داری به دست آمد (۰۵/۰>P-Value). نتایج، بین میانگین نمره کیفیت زندگی با توجه به جنسیت، با توجه به وضع تأهل و محل خدمت، در سطح خطای ۵ درصد، تفاوت معنی‌داری را نشان نداد.

 نتیجه‌گیری: گرچه کیفیت زندگی کارکنان در سطح خوبی ارزیابی گردید، لیکن کارکنان شاغل در نقاط مختلف و با توجه به محل خدمت، محل سکونت، نوع شغل و میزان درآمد؛ دارای کیفیت زندگی متفاوتی هستند. با توجه به این نکته، اتخاذ تصمیم‌هایی جهت بهبود وضعیت شغلی و معیشتی، می‌تواند در افزایش کیفیت زندگی کارکنان مؤثر باشد.


فربد عبادی فرد آذر، حسن ابوالقاسم گرجی، رضا اسماعیلی،
جلد ۹، شماره ۲۳ - ( ۱-۱۳۸۵ )
چکیده

مقدمه: محاسبه هزینه واحد خدمات ارائه شده در بخش سلامت پایه و اساس استقرار نظام بودجه ریزی عملیاتی ، تعیین تعرفه های واقعی وهمچنین واگذراری ارائه این خدمات به بخش خصوصی در راستای اصل ۴۴ قانون اساسی است.با این وجود هنوز در کشور رویکرد خاصی برای رسیدن به این هدف وجود ندارد. هدف از این پژوهش بکار گیری سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت (ABC) برای محاسبه هزینه واحد خدمات ارائه شده در مرکز بهداشتی درمانی منتخب است.

روش بررسی: این پژوهش از نوع تحلیلی– کاربردی بوده، که به روش مقطعی و بر اساس داده های سال ۱۳۸۵ انجام شده است.داده های مورد نیاز پس از جمع آوری بوسیله فرم ها وجداول مخصوص طراحی شده،وارد نرم افزار EXCEL شده و بر اساس سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت ودر قالب هشت گام مورد تحلیل قرار گرفته اند.

یافته ها: نتایج حاصل از این پژوهش بصورت "هزینه واحد" بیش از ۱۲۰ نوع خدمت ارائه شده در واحد های فعالیت نهایی مرکز بهداشتی درمانی مورد مطالعه ارائه گردیده است.یدسنجی توسط واحد بهداشت محیط با هزینه واحد۳۵۰۶ریال ودرمان بیمار سل توسط واحد بیماری ها با هزینه واحد۱۰۹۲۳۲۵ریال به ترتیب؛ خدمات دارای کمترین و بالاترین هزینه واحد در بین خدمات ارائه شده در مرکز بهداشتی درمانی مورد مطالعه بوده است.

نتیجه گیری: باتوجه به سهم بالای هزینه پرسنلی از مجموع مخارج کل(۶۷ درصد)،افزایش بهروری نیروی کار نقش مهمی در کاهش مخارج خواهد داشت.ادغام واحدهای باخدمات مشابه با توجه به ظرفیت پذیرش آنها و همچنین سازماندهی اجرای فعالیت های مشابه درفرایندارائه خدمات مختلف جهت جلوگیری ازتکرار آنها نیز در کاهش هزینه ها موثر خواهد بود. با توجه به اینکه سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت یک سیستم فرایند مدار است، نتایج حاصل نسبت به سایر روش های هزینه یابی سنتی دقیقتر می باشد،اما سیستم حسابداری و سیستم فعلی ثبت اطلاعات در مراکز بهداشت ودرمان برای بکارگیری سیستم مذکور مناسب نبوده ونیازمند بازنگری می باشد.


احمدرضا جودتی، حسین جباری بیرامی، فریبا بخشیان،
جلد ۹، شماره ۲۳ - ( ۱-۱۳۸۵ )
چکیده

مقدمه : نظام سلامت ایران در محیط بسرعت در حال تغییر؛ و با چالش های متعددی در زمینه عدالت، مناسبت و اثربخشی مواجه است. در پاسخ به این فشارهای فزاینده، برای کاهش هزینه ها و افزایش کارآیی، کوچک سازی واحدهای ستادی بهداشت در تبریز طراحی و اجرا گردید.این پژوهش با هدف یافتن شواهد و پاسخهایی مستند به چالشهای موجود در کلان شهرهای کشور در خصوص تعدد و وحدت مدیریتی بهداشت مراکز استانهای مربوطه طراحی و اجرا شده است. و طی آن مدیریتهای ستادی جداگانه بهداشت تبدیل به مرکز واحد شدند.

روش بررسی: این مطالعه از نوع کاربردی است. جامعه و نمونه پژوهش ستادهای بهداشت دوگانه قبل و مرکز واحد بعد از کوچک سازی به همراه واحدهای تابعه ( از نظر تعداد پرسنل ستادی، هزینه ها، کمیت و کیفیَت خدمات ارائه شده و رضایت شغلی کارکنان) بود. 

نتیجه گیری: گرچه تعداد پرسنل ستادی با کوچک سازی از ۲۴۸ نفر به ۱۴۸ نفر کاهش یافت و هزینه های جاری نیز از ۴۷/۶۷ درصد سال ۸۲ به ۹۳/۶۹ درصد در سال ۸۳ رسید. با اینحال کمیت و کیفیَت خدمات بهداشتی ارائه شده ( مهمترین وظیفه مرکز) نه تنها دچار نقصان نشد، بلکه در مواردی بهبود هم یافت. و رضایت از کارپرسنل شاغل قبل و بعد از کوچک سازی تغییر معنی داری پیدا نکرد. بنابراین کوچک سازی را می توان به عنوان استراتژی اصلاحات مدیریَتی در سایر کلان شهرهای کشور و بخش های دانشگاه نیز اجرا نمود.


احمد براتی مارنانی، ابوالقاسم گرجی، فاطمه حسینی، جواد بابایی،
جلد ۱۰، شماره ۲۹ - ( ۷-۱۳۸۶ )
چکیده

 مقدمه: واحدهای ‌بهداشتی‌درمانی در مقایسه با سایر سازمان‌‌های اداری و خدماتی، محیطی آلوده‌تر و بیماری‌زاتر و خلاصه مخاطره‌آمیزتر برای کارکنان هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی بروز و شیوع آسیب‌‌های شغلی و برخی عوامل موثر بر آن در بین کارکنان بهداشتی، درمانی شبکه بهداشت و درمان هشترود است.

روش بررسی: این مطالعه مقطعی در سه ماهه اول سال ۸۵ انجام شد. ۲۷۰ پرسشنامه در بین کارکنان بهداشتی، درمانی شبکه بهداشت و درمان هشترود توزیع گردید. داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون‌های t-test، X۲ و رگرسیون لجستیک تحلیل شد.

یافته‌ها: بروز آسیب‌های شغلی ۸/۴۳% و شیوع آنها ۶۱% بود. فرو رفتن سوزن به دست و آسیب‌های وسایل نوک تیز بیشترین میزان بروز و شیوع را داشت (میزان بروز به ترتیب: ۴/۲۲% و ۱۹% و میزان شیوع به ترتیب ۳/۳۴% و ۱/۲۵%). ۶/۳۲% کارکنان آسیب‌های شغلی رخ داده برایشان را گزارش کرده بود. ۵/۴۹% در مورد پیشگیری از آسیب‌های شغلی آموزش ندیده بودند. میزان بروز آسیب‌های شغلی در کارکنان آزمایشگاه و بیمارستان ( ۷۰% و ۷/۶۶%) بیشتر از سایر مراکز بود(۰۵/۰P<). بین میزان بروز آسیب‌های شغلی و میزان تحصیلات کارکنان مورد بررسی ارتباط آماری معنی داری وجود داشت، به طوری که بیشترین موارد بروز مربوط به کارکنان دارای تحصیلات دیپلم و کمتر بود(۰۵/۰

نتیجه‌گیری: با توجه به میزان قابل توجه آسیب‌های شغلی، پیشگیری از این آسیب‌ها بایدتدابیرپیشگیرانه در نظر گرفته شود. جهت کاهش آسیب‌های شغلی، ارایه آموزش‌های لازم هم در بدو خدمت و هم به صورت متناوب برای کارکنان و نیز گزارش دهی این آسیب‌ها توسط کارکنان به خصوص کارکنان بیمارستان‌ها و آزمایشگاه‌ها پیشنهاد می‌شود.


مهتاب کرمی،
جلد ۱۰، شماره ۳۰ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده

 مقدمه: واژه چابک نشان دهنده سرعت و قدرت در پاسخگویی هنگام مواجه با رویدادهای داخلی و خارجی سازمان است. سازمان های مراقبت بهداشتی و درمانی هم باید مانند سایر سازمان ها برای تغییرات پرشتاب امروزی چابک باشند چون برای ادامه حیات و ماندن در دنیای پر رقابت امروزی چابکی یک مزیت رقابتی به شمار می آید. در این مقاله به توضیح چابکی سازمانی، فرایند داده کاوی و متن کاوی و نقشی که این ابزارها می‌توانند در تولید دانش و حرکت سازمانهای مراقبت بهداشتی و درمانی به سوی چابکی داشته باشند ارائه می‌شود. 

مروری بر مطالعات : متخصصان بیمارستان اختلالات نخاعی کالیفرنیای جنوبی در لوس آنجلس از داده کاوی برای کشف عوامل مختلفی که در موفقیت یا شکست عمل جراحی ستون فقرات مؤثر و باعث بهبودی در مراقبت می شود استفاده نمود ند و همچنین سازمان امور مالی مراقبت‌های بهداشتی آمریکا و سازمانهای مدیکیر و مدیکید از داده کاوی و متن کاوی برای کشف تقلب ها و سوءاستفاده‌های مربوط به بیمه و ارائه انواع خدمات مراقبتی استفاده می‌نماید

بحث و نتیجه گیری: اطلاعات یکی ازحیاتی ترین ابزار مدیریتی به شمار می روند. تبدیل این اطلاعات به دانش، نقش محوری و راهبردی در حرکت سازمان به سوی چابکی می‌تواند داشته باشد. با استفاده از ابزارهای تحلیلگر در سازمان میتوان علاوه بر کشف دانش جدید در حوزه پزشکی به اطلاعاتی در زمینه روندها، الگوها و نتایج درمانی برای ارتقاء کیفیت مراقبت دست یافت و با تغذیه اطلاعاتی مدیران در زمینه نقاط ضعف و قوت، تهدیدات و فرصت‌ها و تغییرات تکنولوژی، آنها را یاری نمود تا برای حرکت سازمان بسوی چابکی برنامه‌ریزی کنند.


سودابه وطن خواه، محمد امین بهرامی،
جلد ۱۰، شماره ۳۰ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده

مقدمه: ارزیابی محیط داخلی شامل ارزیابی موقعیت یک سازمان، سنجش عملکرد، شناسایی مشکلات و توان بالقوه آن می‌باشد. اگر ارزیابی محیط داخلی به درستی انجام شود سازمان می تواند تصویری کامل از شرایط موجود به دست آورده، دورنمای مناسبی ترسیم کرده و برنامه‌های رقابتی و کارا را جایگزین برنامه‌های ناکارامد و نامرتبط موجود کند. هدف از انجام پژوهش حاضر ارزیابی محیط داخلی بیمارستان های آموزشی درمانی شیراز بر اساس مدل شش بعدی وایز بورد بود.

روش بررسی: پژوهش حاضر، توصیفی و کاربردی است که به صورت مقطعی انجام شد. ۳۶۲ نفر از کارشناسان بیمارستان‌های آموزشی و درمانی شیراز وارد مطالعه شدند. داده‌ها توسط پرسشنامه‌ای استاندارد جمع آوری و امتیازات کسب شده به وسیله نرم افزار آماری SPSS و آزمون t-test تحلیل شد. حداکثر امتیازات ۷ امتیاز بود. امتیاز کمتر از ۴ نشان دهنده قوت و امتیاز بیشتر از ۴ نشان دهنده ضعف درنظر گرفته شد.

 یافته‌ها: میانگین امتیاز متغیرهای مورد مطالعه در این پژوهش که شامل هدف‌گذاری، ساختار سازمانی (سازماندهی فعالیت‌ها)، رهبری، هماهنگی، مکانیسم پاداش، ارتباطات و نگرش کارکنان نسبت به تغییر می‌باشند، بترتیب در بیمارستان نمازی: ۸۰/۳، ۰۱/۴، ۲۶/۴، ۳۹/۴، ۴۳/۴، ۱۳/۴ و ۷۴/۳ ، در بیمارستان زمینه : ۰۴/۴، ۲۰/۴، ۸۴/۴، ۷۲/۴، ۹۶/۵، ۱۶/۴ و ۶۸/۳، در بیمارستان شهید چمران: ۸۴/۳، ۴۸/۳، ۶۸/۲ ، ۷۶/۳، ۹۶/۴، ۳۶/۳ و ۶۰/۳، در بیمارستان حافظ: ۲۴/۳ ، ۲۱/۴، ۴۴/۳، ۱۲/۴، ۸۴/۴ ، ۷۲/۲ و ۵۲/۳ و در بیمارستان شهید فقیهی: ۷۵/۲، ۸۴/۴، ۸۰/۳، ۳۶/۴، ۳۲/۵، ۴۸/۳ و ۸۰/۳ به دست آمد.

نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های این پژوهش در بعد هدف گذاری؛ بیمارستان زینبیه، در بعد ساختار سازمانی؛ بیمارستان‌های نمازی، زینبیه، حافظ و شهید فقیهی، در بعد رهبری؛ بیمارستان‌های نمازی و زینبیه، در بعد هماهنگی ؛ بیمارستان های نمازی، زینبیه، حافظ و شهید فقیهی، در بعد مکانیسم پاداش؛ تمام بیمارستان‌های مورد مطالعه و در بعد ارتباطات؛ بیمارستان‌های نمازی و زینبیه دارای ضعف بوده‌اند که نیاز به توجه بیشتری دارند. نگرش کارکنان سازمان نسبت به تغییر نیز در تمام بیمارستان‌های مورد مطالعه، به عنوان نقطه قوت ارزیابی شده است.


مهدی حبیبی کولایی، کنیزرضا حسین پور، الهام مبشری، ناصر بهنام پور،
جلد ۱۰، شماره ۳۰ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده

مقدمه: تحقیقات نقش موثر بکارگیری سیستم اطلاعات بیمارستانی (HIS ) را در ارتقاء کیفیت خدمات سلامت، افزایش رضایتمندی و بهبود اقتصاد درمان نشان داده است. با توجه به ضرورت ایجاد HIS و نقش مهم آگاهی و نگرش مدیران، این مطالعه به منظور تعیین میزان آگاهی و نگرش مدیران مراکز درمانی گلستان در سال ۱۳۸۵ انجام گردید.

روش بررسی: این مطالعه توصیفی به روش مقطعی بر روی ۷۳ نفر از مدیران مراکز درمانی در دانشگاه علوم پزشکی گلستان که حاضر به همکاری در این مطالعه شدند در سال ۱۳۸۵ انجام شد. برای هر یک از مدیران پرسشنامه ای دارای پایایی و روا ارسال شد. پس از تکمیل پرسشنامه، داده ها از طریق نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد که۳/۵۹ درصد مدیران مراکز درمانی دارای آگاهی متوسط و ۱/۹۵ درصد آنها دارای نگرش مثبت در خصوص کاربردهای HIS می باشند. بیشترین نمره آگاهی مربوط به مسئولین مدارک پزشکی و کمترین مربوط به مسئولین اتاق عمل و مدیران داخلی بود. بیشترین سطح نگرش مثبت مربوط به مسئولین آزمایشگاه و کمترین مربوط به مسئولین واحد مالی و اتاق عمل بود.

نتیجه گیری : از آنجایی که مدیران مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی گرگان دارای آگاهی متوسط در خصوص کاربردهای HIS می باشند، لذا جهت استفاده بهتر و کاربردی از HIS در تمام قسمت های بیمارستان برگزاری کلاس ها و دوره های آموزشی علمی برای بالا بردن میزان آگاهی ضرورت دارد.


فربد عبادی فرد آذر، مهدی کاهویی، محسن سلیمانی، سهیلا قضوی، علی اصغر قدس، سیف اله اعلایی، داوود رجب زاده،
جلد ۱۱، شماره ۳۱ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده

مقدَمه: به کارگیری صحیح شبکه های رایانه ای اطلاعات بیمارستانی و پذیرفتن آن توسط کارکنان مراقبت بهداشتی می تواند منجرَ به بهبود کیفیَت ارائه ی خدمات بهداشتی و درمانی، و کاهش هزینه های مربوط به آن گردد. در این مطالعه اثرهای نظام اطلاعات بیمارستانی بر کیفیَت برخی از فعَالیَت های درمانی کارکنان بخش های بالینی بررسی می شود.

روش بررسی: دراین مطالعه توصیفی- تحلیلی، تأثیر نظام رایانه ای اطلاعات بیمارستانی بر برخی از فعَالیَت های مراقبتی، وضعیت رفتار، رضایت و نگرش ۱۲۰ نفر از پرستاران ، بهیاران و منشی های بخش های سرپایی و بستری مرکز آموزشی و درمانی امیرالمؤمنین (ع) سمنان نسبت به رایانه ای شدن سیستم اطلاعات بیمارستانی درسال ۸۶-۱۳۸۵ بررسی شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای بود که پس از تأیید اعتبار و روایی مورد استفاده قرار گرفت. پس از توزیع پرسشنامه بین کارکنانی که تجربه کاری بیشتر از سه سال داشتند، داده های به دست آمده از طریق روش‌های آماری توصیفی و استنباطی درسطح معنی دار ۵ درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: اکثر کارکنان (۸۰درصد) چند بار در روز از نظام رایانه ای بخش خود استفاده می کردند. بیشتر پرستاران از ثبت گزارش پرستاری در رایانه به علت دوباره کاری، خودداری می کردند. پنجاه وپنج درصد کارکنان با در اختیار قرار گرفتن اطلاعات مراقبتی صحیح، ۸/۴۵درصد با کمتر شدن خطاهای کاری، ۲۸درصد با نظارت بهتر بر سیر درمانی بیماران و ۱۵درصد با بهبود نتیجه درمان حاصل ازسیستم اطلاعات رایانه ای موافق بودند. پنجاه درصد کارکنان بر این باور بودند که نظام اطلاعات رایانه ای باعث شده تا رسیدگی از داروهای تجویز شده به بیماران راحت تر شود. بیست درصد با راحت تر شدن بررسی مشکلات بیمار به وسیله سیستم رایانه‌ای موافق بودند. به طور کلی ۵۲ نفر از تأثیر سیستم روی برخی از فعَالیَت های مراقبتی بخش های بالینی نسبتاً راضی بودند و تعداد بسیار کمی (۴ نفر) نیز رضایت کامل داشتند. بین رضایت کارکنان از تأثیر HIS روی فرایند مراقبتی بیماران و رضایت از کاربر پسند بودن سیستم و نوع بخش درمانی رابطه معنی داری مشاهده شد(P<۰,۰۵) .

نتیجه گیری: نتایج نشان داد که کمتر از نیمی از کارکنان بخش های بالینی از تأثیر نظام رایانه ای اطلاعات بیمارستانی بر فعَالیَت های مراقبتی بیماران رضایت نسبی دارند. برای اثر بخشی بیشتر نظام اطلاعات بیمارستانی بر فرآیند مراقبتی بیماران، باید این نظام با ماهیَت پویای فرایند های مراقبتی بیماران همخوانی داشته باشد لذا استفاده از نظام های سخت افزاری پیشرفته از قبیل رایانه های جیبی، دستی، قلمی و قابل حمل و طراحی نرم افزارهای تشخیص صدا جهت راحتی ورود اطلاعات به رایانه در بخش های بالینی و ارائه راه کارهای قانونی جهت جلوگیری از دوباره کاری در فعَالیَت روزانه پرستاران پیشنهاد می گردد.



صفحه ۱ از ۴    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مدیریت سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health Administration

Designed & Developed by : Yektaweb