جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای افسردگی

آرزو احمدی دانیالی،
جلد ۲، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۷۷ )
چکیده

  توجه بیمارستان ها را چگونه می توان بر روی ارتقاء کیفی مراقبت های ویژه در مورد بیماران مشرف به مرگ جلب نمود؟

  هنگامی که مسئله یا مشکلی برای بیمار حساس یا رو به مرگ پیش می آید، پزشکان و دیگر کارکنان بخش بهداشت و درمان که بصورت حرفه ای و با مهارت های خاص دوره های آموزش را گذرانده اند، برای نجات جان بیمار دعوت می شوند. هر یک از این کارکنان به سرعت تمام و با استفاده از تخصص خود دست به کار می شود، و با نظم و ترتیب هنرمندانه ای از منابع در دسترس بهره می جوید. هر چند که تحمل تسلیم در برابر مرگ برای برخی از بیماران دشوار است، با اینحال با علو طبع و متانت آنرا می پذیرند.

  بیماران در حال مرگ، معمولاً از دردهای قابل پیش گیری همانند اضطراب، افسردگی و تمایل به خودکشی رنج می برند.


سیما جنتیان، شهین مجیری، لیلا شهرزادی، راضیه زاهدی، حسن اشرفی ریزی،
جلد ۱۷، شماره ۵۵ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده

  مقدمه : امروزه در محیط اینترنت هر فرد می تواند با هر سطح دانشی به عنوان تولید و توزیع کننده اطلاعات عمل کند و تفاوت این رسانه با بسیاری از رسانه‌های سنتی انتقال اطلاعات، عدم امکان کنترل بر محتوی اطلاعات منتشر شده در شبکه اینترنت می باشد وهمین امر باعث شده کیفیت اطلاعات از جمله در حوزه سلامت مورد تردید قرار گیرد. هدف پژوهش حاضر تعیین کیفیت وب سایت‌های فارسی حوزه افسردگی بود.

  روش کار : پژوهش حاضر پیمایشی تحلیلی و از نوع کاربردی است. جامعه پژوهش شامل ۱۴ وب سایت فارسی حوزه افسردگی بود که توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی ایجاد شده­ بودند. ابزار گردآوری اطلاعات سیاهه وارسی استاندارد وب مد کوال بود. وب سایت‌های مورد مطالعه بر اساس شاخص‌های محتوای اطلاعات، اعتبار منابع، طراحی، دسترس پذیری و قابلیت استفاده، پیوندها، پشتیبانی از کاربر و محرمانگی اطلاعات ارزیابی شد که حداکثر امتیاز برای هر وب سایت ۸۳، حداقل آن صفر و امتیاز متوسط ۵/۴۱ بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون t تک نمونه ای درنرم افزار SPSS استفاده شد و یافته‌ها به صورت میانگین امتیاز و نمره مطلوب ارائه شد.

  یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد وب سایت‌های فارسی درحوزه افسردگی در شاخص‌های اطلاعات (میانگین امتیاز ۶/۶)، اعتبار منابع (میانگین امتیاز۲/۴)، دسترس پذیری (میانگین امتیاز۱/۲)، پیوندها (میانگین امتیاز ۵/۱)، پشتیبانی کاربر (میانگین امتیاز ۹/۳) و محرمانگی اطلاعات (میانگین امتیاز ۵/۲) از وضعیت مطلوبی برخوردار نبوده و امتیاز آن‌ها کمتر از میانگین امتیاز متوسط بود و تنها در شاخص طراحی (میانگین امتیاز ۹) از امتیاز مناسب و بالاتر از میانگین برخوردار بودند. از بین وب سایت‌های مورد بررسی، وب سایت انجمن روانشناسی ایران بهترین، و وب سایت افسردگی از نظر امتیاز کلی ضعیف ترین وب سایت بود.

  نتیجه گیری: اطلاعات وب سایت‌های فارسی در حوزه افسردگی برای استفاده کاربران از کیفیت لازم برخوردار نیستند. بنابراین توصیه می شود کاربران در زمینه افسردگی از فهرست رتبه بندی شده وب سایت‌های این حوزه بهره بگیرند یا با راهنمایی متخصصان، اطلاعات مورد نظر خود در اینترنت را بازیابی نمایند .

  


فاطمه مکی زاده، افسانه حاضری، سید حسین حسینی نسب، فرامرز سهیلی،
جلد ۱۹، شماره ۶۵ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: پژوهش­های مختلفی در مناطق مختلف جهان انجام شده که در آن­ها به شکل خاص به موضوع درمان افسردگی پرداخته شده است. بررسی و تحلیل روابط بین اصطلاحات به کار گرفته در عنوان این مقالات می­تواند اطلاعات مفیدی در اختیار پژوهشگران قرار دهد. لذا، هدف این پژوهش ترسیم نقشه علمی این حوزه در پایگاه پاب مد می­باشد.

روش کار: پژوهش حاضر با رویکرد علم‌سنجی و با استفاده از تحلیل هم‌رخدادی واژگان و تکنیک تحلیل شبکه­ای به بررسی و شناسایی روابط مفهومی میان مقالات حوزه‌ افسردگی پرداخته است. ۶۱۹۷ مقاله مرتبط با درمان افسردگی در پاب‌مد در بازه زمانی ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴ با استفاده از نرم افزارهای راور ماتریس، یو‌سی‌آی‌نت و نت‌دراو تحلیل گردیده است.

یافته‌ها: یافته­های پژوهش نشان داد که فعال‌ترین زمینه پژوهشی در این حوزه شامل دارو درمانی، روان‌شناسی، عوامل ضدافسردگی و نتیجه درمان می­باشد. همچنین براساس نقشه‌های ترسیم ‌شده با استفاده از شاخص‌های مرکزیت نزدیکی و بینابینی بیشترین ارزش به زمینه‌های موضوعی «روانشناسی، دارو درمانی، عوامل ضد‌افسردگی» اختصاص دارد.

نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان داد که زمینه‌های موضوعی «پایبندی به درمان» و «افکار خودکشی» مهم­ترین زمینه‌های نوظهور در این حوزه می­باشند. همچنین نتایج  نشان می­دهد که نقشه‌هایی علمی حاصل از هم واژگانی کاربران و سیاستگذاران بهتر می‌توانند از وضعیت پژوهشی و موضوعی یک رشته آگاهی یابند و برنامه ریزی مناسب به منظور افزایش کمی و کیفی تولیدات علمی در این حوزه داشته‌باشند.


اثیر خضیر حمد، عبیر محسن جبار، علی عبدالحسین فدهیل، نذیره حسین الوان، مؤید عزیز عبدالقادر، محمود حسن شحاته العبیدی، مزین نجم،
جلد ۲۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: درسال­های اخیر، استفاده از سلامت روان الکترونیک به دلیل راحتی و سهولت دسترسی برای افراد جویای کمک در زمینه سلامت روان، به طور چشمگیری گسترش یافته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نگرش و میزان استفاده ارائه-دهندگان مراقبت سلامت از مداخلات الکترونیک سلامت روان (Electronic Mental Health Interventions (EMHIs)) در درمان اختلال افسردگی شدید (Major Depressive Disorder (MDD)) بود.
روش­ها: این مطالعه توصیفی در سال ۲۰۲۲ در بغداد انجام شد. جامعه پژوهش شامل پزشکان خانواده، متخصصان روانشناس  و مراقبین سلامت شاغل در مراکز درمانی بود. این مراکز با روش نمونه­گیری تصادفی منظم انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده­ها پرسشنامه­ای شامل دو بخش بود؛ در بخش اول اطلاعات جمعیت شناختی و در بخش دوم میزان آگاهی، استفاده و چالش‏های اتخاذ مداخلات الکترونیک سنجیده شد. پایایی پرسشنامه با اجرای آن بر گروهی ۱۰ نفره از کارشناسان ارشد روانشناسی ارزیابی شد. اطمینان از روایی محتوایی پرسشنامه نیز با گروهی متشکل از دو پزشک عمومی و پنج روانشناس حاصل گردید. برای تحلیل داده­ها از روش اسپیرمن، تاو-کندال و مربع کای استفاده شد.
یافته­ها: ۳۸۴ نفر در پژوهش شرکت کردند. از این میان، تنها ۱۰ درصد از شرکت­کنندگان در زمینه EMHIs آموزش دیده و سایرین هرگز از آن استفاده نکرده بودند. بیشتر شرکت‌کنندگان این راهبرد‌ها را در حوزه‌های آموزش روان‌شناختی (۲۶/۱۸درصد) و همتایاری با تابلوهای بحث آنلاین (۱۸/۷۰ درصد) به کار می­گرفتند.
نتیجه‌گیری: به طور کلی، ارائه­دهندگان مراقبت درک و استفاده محدودی از EMHIs داشتند. بنابراین، توسعه برنامه درسی بالینی در سلامت روان الکترونیک و آموزش مداوم برای متخصصان مراقبت­های سلامت از جمله پزشکان عمومی ضروری به نظر می­رسد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مدیریت سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health Administration

Designed & Developed by : Yektaweb