۳ نتیجه برای آموزش عالی
سید جمال الدین طبیبی،
جلد ۱، شماره ۱ - ( ۷-۱۳۷۶ )
چکیده
سرعت روزافزون تغییر و تحولات در جوامع انسانی موجب دگرگونی در نگرش، جهان بینی، ارزشها و انتظارات انسان شده است. سیر تحولات در جامعه، وظایف آموزش عالی را ناگزیر دچار تغییر ساخته و میسازد. رسالت دانشگاه به عنوان متفکرترین نهاد مسئول در قبال تحقق آرمانهای توسعه ملی ایجاب میکند تا به پویاسازی ارکان خود در انطباق با برنامههای توسعه بپردازد. تخصیص اعتبارات کلان به آموزش عالی، از یک سو افزایش بهرهوری نیروهای متخصص را طلب میکند و از سوی دیگر تحول بنیادی در ساختار و فعالیت نظام آموزش عالی را میجوید. از آنجا که بستر واقعی انجام چنین تحولی و عامل پایش روند مطلوب آن، مدیرتی دانشگاه محسوب میشود در نخستین گام بهرهگیری از مدیریتی پویا را در نظام آموزش عالی اجتناب ناپذیر مینماید. لذا، پژوهشگر بر آن شد تا ضمن برشمردن پیوندهای موجود میان تلاش دانشگاه و اهداف توسعه ملی، لزوم انجام تغییرات اساسی در برنامههای آموزش عالی کشور با تاکید بر متحول ساختن مدیریت دانشگاه به عنوان عامل کلیدی مورد تحلیل قرار دهد.
نسرین هاشم بیک، سید علی سیادت، رضا هویدا،
جلد ۱۵، شماره ۴۹ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: امروزه رهبری دانشگاهها برای سازش و یا کنارآمدن با پدیدههای پیچیده و ناشناخته به الگویی جدیدتری نیاز دارند تا بتوانند در سایه آن، سازمانها را به طریق مقتضی هدایت نمایند. هدف این پژوهش بررسی میزان کاربست مؤلفههای الگوی سایبرنتیک در مدیریت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی- پیمایشی بود که جامعه آماری آن را کلیه اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی ۱۳۸۹– ۱۳۸۸ تشکیل می دادند که از میان انها ۲۰۷ نفر عضو هیأت علمی با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری دادههای مورد نیاز هفت سؤال با در نظر گرفتن مؤلفههای الگوی سایبرنتیک (نظارت و کنترل، پیوندهای سست و سخت، تعاملات، تصمیم گیری، سلسله مراتب، رهبری، توازن در مدیریت) از پرسشنامه محقق ساخته الگوی سایبرنتیک که روایی و پایایی آن به تأیید رسید، استفاده شد. تحلیل دادهها در دو سطح آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون t تک متغیره) انجام شد.
یافتهها: از آنجایی که میانیگن هر هفت مؤلفه مذکور از سطح متوسط (۳) بالاتر میباشد، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در میزان استفاده از الگوی سایبرنتیک در سازماندهی فعالیتهای خود، از جایگاه مناسبی برخوردار است. همچنین نتایج حاکی از آن است که دانشگاه مذکور، گرایش به این الگو دارد و بیشترین گرایش در پیوند با مؤلفه سلسله مراتب با میانگین ۳,۶۶ بوده است.
بحث: از آنجا که مدیران دانشگاه طبق نقشهای معین منطبق بر الگوی سایبرنتیک، به سازماندهی فعالیتهای دانشگاه مبادرت نکرده اند چنین استنباط می شود که در صورت تدوین الگویی برای مدیریت دانشگاه در چارچوب مفهومی سایبرنتیک، می توان انتظار داشت که مدیران دانشگاه برای توسعه کاربرد الگوی سایبرنتیک در فضای سازمانی خود آمادگی بیشتری داشته باشند.
مقداد معینی، سعید دائی کریم زاده،
جلد ۲۴، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: دستیابی به رشد اقتصادی پایدار مستلزم سرمایهگذاری در زیرساختها برای افزایش ظرفیتهای تولیدی است. چنین سرمایهگذاریهایی نهتنها شامل سرمایهگذاریهای فیزیکی میشود، بلکه سرمایهگذاریهای انسانی، آموزش و سلامت را نیز پوشش میدهد. هدف از مطالعه حاضر تحلیل اثر آموزش نیروی انسانی بخش بهداشت و درمان بر رشد اقتصادی ایران بود.
روش ها: پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که به روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از الگوی خود توضیح با وقفههای توزیعی و دادههای سالیانه دوره زﻣﺎﻧﻲ ۱۳۷۰ تا ۱۳۹۸ انجام شد. این پژوهش به تحلیل اثر آموزش نیروی انسانی بخش بهداشت و درمان و نیز اثر آموزش عمومی، آموزش عالی در وزارت علوم، سرمایهگذاری فیزیکی، درجه باز بودن اقتصاد و صادرات بر رشد اقتصادی ایران پرداخته است. دادهها به روش اسنادی از بانک اطلاعات مرکز آمار ایران استخراج و برآوردها با استفاده از نرمافزار ایویوز ۱۰ انجام شد.
یافته ها: یافتهها حاکی از تأثیر مثبت متغیرهای مستقل بر رشد اقتصادی ایران بوده است که در آن ضریب آموزش عمومی برابر با ۰۱۲۵/۰، آموزش نیروی انسانی بخش بهداشت و درمان برابر با ۶۲۱/۰، آموزش نیروی انسانی در وزارت علوم برابر با ۸۷۵۲/۰، سرمایهگذاری فیزیکی برابر با ۴۴۹/۰، درجه باز بودن اقتصاد برابر با ۲۱۸/۰ و صادرات برابر با ۲۴۲۹/۰ بدست آمد.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش میتواند در اتخاذ سیاستهای مناسب به برنامهریزان و سیاستگذاران در زمینه سرمایهگذاری نیروی انسانی و آموزش افراد در سطوح عمومی و عالی بهویژه در حوزه بهداشت و درمان کمک نماید تا منجر به افزایش رشد اقتصادی شود.