جستجو در مقالات منتشر شده


۱۰ نتیجه برای هاشمی

حمید مقدسی، عباس شیخ طاهری، نسیم هاشمی،
جلد ۱۰، شماره ۲۷ - ( ۱-۱۳۸۶ )
چکیده

مقدمه: امنیت بیمار یکی از مهمترین ابعاد مراقبت بهداشتی است اما خطاهای پزشکی و بخصوص خطاهای دارویی موجب نا امن شدن سیستم مراقبت بهداشتی شده است. تکنولوژی اطلاعات بخصوص سیستم کامپیوتری ثبت دستورات پزشکی رویکردی مناسب برای کاهش خطاهای دارویی است؛ لذا هدف این مطالعه بررسی علل بروز خطاهای دارویی و تعیین قابلیت های لازم برای طراحی سیستم کامپیوتری ثبت دستورات پزشکی در ایران می‌باشد.

مروری بر مطالعات: علت اصلی بسیاری از خطاهای پزشکی دسترسی ناکافی به اطلاعات در زمان تصمیم گیری و ارتباطات ضعیف بین اعضاء تیم مراقبت است که در سیستم های دستی بیشتر به چشم می خورد. دلیل اصلی خطاهای دارویی فقدان اطلاعات کافی، نبود کنترل و کم توجهی به اطلاعات مربوط به بیمار یا دارو است؛ بنابراین وجود سیستم ثبت و گزارش دهی داده ها از مهمترین عوامل کاهش خطاها محسوب می‌گردد ولی سیستم دستی کفایت لازم برای پیشگیری از این خطاها را ندارد. از طرفی ثابت شده است که سیستم کامپیوتری ثبت دستورات پزشکی امکان کاهش خطاهای دارویی، پیامدها و هزینه های آن را به میزان زیادی داراست.

نتیجه گیری: سیستم کامپیوتری ثبت دستورات پزشکی رویکردی مناسب برای دسترسی بهنگام به اطلاعات بیمار و دارو در زمان تجویز و کاهش خطاهای دارویی است. برای طراحی این سیستم در ایران توجه به فراهم کردن قابلیت هایی چون آگاه کردن پزشکان سوابق دارویی بیمار، ثبت الزامی اطلاعات، یادآوری و هشداردهی موارد مهم و تاثیر گذار بر درمان، سیستم پشتیبان تصمیم، ارتباط با سایر سیستم های اطلاعاتی، ارایه اطلاعات آموزشی در مورد داروها، بکارگیری تکنولوژی اینترنت و طراحی پروتکل های درمانی گوناگون از اهمیت زیادی برخوردار است.


سمیه فضائلی، سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی، حسین ابراهیمی پور، سید حسن بنی کاظمی، مهدی یوسفی، علی ولی نژادی،
جلد ۱۸، شماره ۶۲ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: انتخاب بیمارستان دولتی یا خصوصی می‌تواند تحت تأثیر عوامل متعددی مانند درآمد، سن، جنس، تحصیلات و شدت بیماری افراد قرار گیرد. هدف از انجام این تحقیق بررسی مهم‌ترین علل تمایل خانوارها در مناطق منتخب شهر مشهد برای مراجعه به بیمارستان‌های خصوصی یا دولتی بوده است.

روش کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی بوده است که در سال ۱۳۹۳ در دو منطقه برخوردار و کم برخوردار شهر مشهد انجام گردید. با استفاده از روش نمونه­گیری چندمرحله‌ای تعداد ۱۰۰۰ نمونه از خانوارها انتخاب و موردمطالعه قرار گرفتند. ابزار مطالعه، پرسشنامه­­ای بود سه‌بخشی که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی سنجیده شده بود. داده­ها با استفاده از شاخص­های توصیفی و استنباطی آماری در نرم‌افزار SPSS تحلیل گردید.

یافته‌ها: مهم‌ترین عوامل مؤثر در تعیین تمایل افراد برای مراجعه به بخش دولتی یا خصوصی، وجو­د کادر پزشکی و پرستاری مجرب، سن و جنس پاسخگو، اهمیت حوزه دسترسی به حمایت خانواده و اجتماع، وضعیت سلامت فرد، کیفیت امکانات رفاهی، اهمیت حوزه ارتباطات و نوع آخرین مرکز دریافت خدمات سلامت از بودند.

نتیجه‌گیری: تمایل بیشتر خانوارها برای مراجعه به یک بخش خاص (دولتی یا خصوصی) می‌تواند پیامد کیفیت ارائه خدمات به‌ویژه کیفیت غیر بالینی خدمات مذکور باشد. نوع این پیامد به‌گونه‌ای می باشد که تغییر در آن نیازمند برنامه­های بلند مدت است. تدوین و اجرای این برنامه­ها با توجه به گستردگی بخش دولتی در ارائه خدمات سلامت، باید موردتوجه قرار گیرد.


محمدرضا هاشمیان، محمدجواد آل مختار، اکبر حسن زاده، علیرضا هاشمیان،
جلد ۱۹، شماره ۶۵ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: جوّ سازمانی درک کارکنان از محیطی است که در آن مشغول کار هستند. هدف این پژوهش ارزیابی جوّ سازمانی کتابخانه‌های دانشکدای دانشگاه‌های دولتی شهر اصفهان با استفاده از ابزار کلایمت کوال بود.

روش کار: این پژوهش پیمایشی و از نوع کاربردی است، که در سال ۱۳۹۴ انجام گرفت. جامعه پژوهش، کلیه کتابداران شاغل در کتابخانه‌های دانشکدهای دانشگاه‌های دولتی شهر اصفهان (تعداد ۸۷ نفر) بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه جوّ سازمانی کلایمت کوال بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با نظر اساتید و صاحب نظران تعیین شد، و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ، ۸۳/۰ تعیین گردید. داده‌های گردآوری شده وارد نرم افزار  SPSS  نسخه ۱۸ شد، و از طریق آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون ANOVA) تحلیل  شد.

یافته ها: بر اساس یافته‌های این پژوهش، میانگین کل نمره جوّ سازمانی در کتابخانه‌های دانشکده‌ای، ۵/۶۹ (از ۱۰۰) و مطلوب ارزیابی شد. این میانگین برای دانشگاه اصفهان، ۷۹ و ایده‌آل ارزیابی گردید و برای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دانشگاه صنعتی به ترتیب، ۸/۶۹ و ۱/۶۴ و مطلوب ارزیابی گردید. پایین ترین میانگین مربوط به جوّ عدالت با میانگین ۴۹ بود.      

نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که جوّ سازمانی کتابخانه‌های دانشگاه‌های دولتی شهر اصفهان از وضعیت مطلوبی برخوردار است. لیکن یکی از ابعادی که نیاز به توجه و بررسی‌های بیشتر دارد، جوّ عدالت است که  در سایر پژوهش‌های مشابه نیز پایین ترین نمرات را به خود اختصاص داده است.


مینا طاهری مبارکه، مریم سلامی، محمدرضا هاشمیان، علی نوروزی،
جلد ۱۹، شماره ۶۶ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: گسترش استفاده از شبکه‌های اجتماعی، بسیاری از افراد را با مشکلات بهداشت روانی و ارتباطات اجتماعی مواجه ساخته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شبکه‌های اجتماعی بر سلامت روان کاربران کتابخانه مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) اصفهان انجام شد.

روش کار: روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش‌نامه‌های سلامت عمومی گلدبرگ و هیلدگ و پرسشنامه استاندارد اعتیاد به اینترنت یانگ بود. جامعه‌ی آماری، شامل ۳۵۰ نفر از کاربران کتابخانه مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) (کارآموزان، کارورزان و دستیاران پزشکی) در سال ۱۳۹۴ بودند که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی- طبقه‌ای، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، ۱۲۷ نفر تعیین شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از شاخص‌های آمار توصیفی و آمار استنباطی (و با کمک نرم‌افزار SPSS-۲۰) انجام شد.

یافته‌ها: کاربران به سه گروه دارای اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی به ترتیب خفیف، متوسط و شدید تقسیم شدند. متغیر سلامت روان، بین گروه خفیف با گروه شدید تفاوت معنادار (۰۳۳/۰=P)، متغیر نشانگان جسمانی بین گروه خفیف با گروه متوسط تفاوت معنادار (۰۴۹/۰=P) ، متغیر نشانگان اضطراب بین گروه خفیف با گروه متوسط (۰۲۷/۰=P) و بین گروه خفیف با گروه شدید، تفاوت معناداری  (۰۰۰/۰=P)  مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: سلامت روان و عوامل آن شامل نشانگان جسمانی، اضطراب، افسردگی، و اجتماعی براساس شدت اعتیاد به شبکه های اجتماعی متفاوت بود که این می تواند سلامت روان کاربران را تهدید کند. در نتیجه. ضروری است در زمینه استفاده مناسب از شبکه‌های اجتماعی و فواید و مضرات آن فرهنگ‌سازی و آموزش صحیح در سطح خانواده و جامعه انجام شود.


محمود مدیری، حامد کریمی شیرازی، زهرا هاشمی دهقی،
جلد ۲۰، شماره ۶۸ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: صنعت گردش گری پزشکی امروزه از رو به رشد‌ترین بخش‌های صنعت گردش گری در جهان است و ایران با دارا بودن ظرفیت‌های بسیار و با استفاده مطلوب از این ظرفیت‌ها می‌تواند به یکی از قطب‌های گردش گری پزشکی آسیا تبدیل شود. این پژوهش با هدف شناسایی و رتبه‌بندی راهبرد‌های صنعت گردش گری پزشکی بر‌اساس عوامل سوات (قوت، ضعف، فرصت، تهدید) برای کمک به صنعت گردش گری پزشکی ایران انجام شده است تا علاوه بر شناسایی چالش‌های موجود، بتواند رهبری این صنعت را در منطقه کسب نماید.

روش کار: در این پژوهش از مدل‌های ترکیبی تصمیم‌گیری چند معیارۀ فازی که شامل فرآیند تحلیل شبکه‌ای فازی بر اساس دیمتل فازی برای وزن­دهی و اولویت‌بندی عوامل سوات است و از روش ویکور فازی برای رتبه­بندی راهبرد استفاده شد. ابزار گردآوری داده­ها پرسش­نامه محقق ساخته بود که روایی محتوای پرسش‌نامه‌ها و معیارها با نظرات اساتید و خبرگان و با غربال گری تأییدشد. نظرات ۱۵ خبره به صورت چهره به چهره در مورد تأثیرات عوامل بر یکدیگر و میزان اهمیت آن­ها در انتخاب راهبرد جمع‌آوری و با روش­های فوق تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان دادکه صنعت گردش گری پزشکی ایران در عامل «پزشکان متبحر و بنام در سطح بین‌الملل» بر‌اساس نظرات خبرگان، دارای قوت و مهم‌ترین عامل برای انتخاب راهبرد پزشکی است و راهبرد «تدوین و اصلاح سیاست‌های جامع گردش گری پزشکی» رتبه اول را به خود اختصاص داد.

نتیجه‌گیری: به منظور موفق شدن در حوزۀ مدیریت گردش گری ایران بر اساس یافته­های تحقیق، لازم است که سیاست­های جامع گرش گری پزشکی اصلاح و دوباره تدوین گردند.


فیروزه زارع فراشبندی، محمدرضا هاشمیان،
جلد ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: یکی از اصیل‌ترین وظایف مراکز آموزش نیروی انسانی، ارائه آموزش‌های متناسب با نیازهای بازار کار است. [۱] بررسی نوشتارهای حوزه کتابداری عام در ایران بیانگر آن است که صاحب‏نظران، برنامه­های آموزشی این حوزه را به دلیل پیروی درس‌ها از پارادایم سنتی و نسبتاً منسوخ کتابخانه، کم‌توجهی به آموزش مهارت­های مورد نیاز در جامعه­ی اطلاعاتی نوین، وجود درس­های کم ارتباط یا غیرتخصصی، استفاده نکردن از واژگان مناسب، ضعف در ارائه محتوای درس­ها و عدم همگامی با تحولات فن‌آوری ناکارآمد دانسته و خواستار بازنگری در سرفصل­ها شده­اند. [۲]
یکی از مشکلات گرایش پزشکی این رشته علاوه بر مشکلات ذکر شده، همپوشانی و مشابهت بیش از ۶۰ درصد سرفصل­های هر سه مقطع آن با سرفصل­ گرایش­های غیرپزشکی رشته است که جای تأمل بسیار دارد. [۳] بنابراین، لازم است جنبه بالینی و پزشکی این گرایش با راهکارهایی همچون افزودن مباحث پزشکی و استفاده ترکیبی از مدرسان کتابداری و بالینی تقویت شود تا این رشته بر گرایش پزشکی خود تمرکز بیشتری کرده و بخش خدمات آن به جامعه پزشکی و بیماران برجسته­تر شود. تنها در این صورت است که نیاز به آن در نظام سلامت ایجاد یا تقویت خواهد شد و در غیر این صورت محکوم به حذف بوده و جای خود را به رشته­های دانشگاهی جدیدتر خواهد داد. [۱]
بدین منظور پیشنهاد می­شود که گرایش یا رشته جدیدی با عنوان کتابداری بالینی در مقطع کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی بنا به دلایل و ضرورت‌های زیر ایجاد شود:
  1. اهمیت ارائه خدمات کتابداری بالینی به جامعه پزشکی: این خدمات می‌تواند برای گروه‌های هدفی چون تیم درمان، بیمار، خانواده بیمار و نظام کلی سلامت باشد و تنها افراد دارای آموزش و تجربه لازم قادر به ایفای این نقش می‌باشند. [۴]
  2. اهمیت بازنگری برنامه­های درسی در نظام آموزش عالی: پایش و بازنگری برنامهریزی درسی به طور نظام‌مند می‌تواند سبب بهبود فرآیند آموزش و در نتیجه افزایش مهارت‌های نیروی انسانی، هماهنگی با بازار کار و نیازهای زمانی و مقطعی جامعه، هماهنگی با تحولات و پارادایم‌های علمی و ایجاد روحیه خلاق و تفکر انتقادی شود. [۳]
  3. مطابقت با اسناد بالادستی و سیاست‌های کلی وزارت بهداشت در خصوص بسته‌های تحول و نوآوری در آموزش پزشکی: می‌توان براساس دو بسته از بسته­های مذکور بحث ضرورت ایجاد گرایش یا رشته کتابداری بالینی را تبیین نمود. این دو بسته عبارتند از بسته "آموزش پاسخگو و عدالت محور" و بسته " توسعه راهبردی، هدفمند و مأموریت‌گرای برنامه‌های آموزش عالی سلامت" که بر بازنگری و تدوین برنامه‌های آموزشی متناسب با نیازهای کشور تأکید می‌کنند. [۵]
  4. فقدان برنامه آموزشی رسمی و غیررسمی برای کتابداری بالینی در کشور: در حال حاضر کارگاه‌های آموزشی محدودی در حوزه کتابداری بالینی توسط وزارت بهداشت برگزار شده است. اما، ایجاد جایگاه قانونی و رسمی برای کتابداری بالینی نیازمند برنامه آموزشی رسمی و مشخصی است که توانمندی‌های تخصصی لازم را در افراد ایجاد کند.
نتیجه‌گیری
با توجه به مواردی که مطرح شد، می‌توان در یک جمع­بندی چنین نتیجه گرفت که یکی از مباحث جدید در حوزه اطلاعات بالینی، بحث کتابدار بالینی است که به صورت موفق در برخی کشورها اجرا شده و براساس مطالعات انجام شده، از سوی متخصصین بالینی نیز پذیرفته شده است. بر اساس این مطالعات، کتابدار بالینی نیازمند کسب دانش و مهارت‌هایی از قبیل آشنایی با مباحث پایه بالینی، پزشکی مبتنی بر شواهد، آمار و اپیدمیولوژی، بازیابی اطلاعات بالینی، و ارزیابی نقادانه شواهد از طریق آموزش و تجربه است. از آنجایی که نظام آموزش عالی و سیاست‌های وزارت بهداشت در حوزه آموزش پزشکی نیز بر تدوین و بازنگری در برنامه‌های آموزشی مبتنی بر نیازهای جامعه تأکید دارد و تاکنون برای ایفای نقش یا شغل کتابدار بالینی در ایران برنامه‌ریزی اصولی، مدون و رسمی‌ صورت نگرفته است، یکی از راه‌های مؤثر در تربیت این افراد در کنار آموزش ضمن خدمت برای دانش­آموختگان قبلی این رشته، می­تواند ایجاد رشته یا گرایش کتابداری بالینی در مقطع کارشناسی ارشد برای دانشجویان جدیدالورود باشد.
 
عباس ابراهیمی، محمد مهدی باکی هاشمی،
جلد ۲۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده


مقدمه: با توجه به گذشت پنج سال از اجرای طرح تحول نظام سلامت، لزوم ارزیابی­ مجدد برنامه­ و انطباق این برنامه­ ها با نیازها و سیاست ­های کلان جامعه ضروری به نظر­ می ­رسد. هدف پژوهش حاضر، استفاده از شواهد علمی مرتبط با حوزه سلامت و تلفیق این شواهد با تجربیات، قضاوت و تخصص خبرگان این حوزه جهت دستیابی به اولویت ­های بازنگری در طرح تحول نظام سلامت به منظور انطباق این طرح با نیازهای آینده کشور است. 
روش ­ها: مطالعه حاضر پژوهشی کیفی است. در ابتدا با استفاده از مطالعات کتابخانه­ ای به جمع ­آوری شواهد علمی در رشته ­های مرتبط با حوزه سلامت در سال ۱۳۹۷ پرداخته شد. سپس مصاحبه ­های نیمه ساختاریافته­ ای با ۱۵ نفر از خبرگان و کارشناسان حوزه سلامت که با روش نمونه­ گیری گلوله برفی انتخاب شده بودند، انجام شد.
یافته­ ها: تعداد ۱۲خط­ مشی­ حاصل از مطالعات کتابخانه­ ای و مصاحبه ­ها با روش تحلیل تم استخراج  و با استفاده از روش تحلیل تفسیری ساختاری اولویت­ بندی گردید
نتیجه­ گیری: سیاست­گذاری مبتنی بر شواهد باید به عنوان رویکرد اصلی در نظام سلامت مورد استفاده قرار گیرد. در راستای این رویکرد می ­باید بر چهار حوزه پیونددهنده و محرک در نظام سلامت یعنی سیاست­ های مرتبط با سالمندی، سیاست ­های پیشگیری از بیماری­ ها و سلامت روان، سیاست­ های مرتبط با حوادث و سوانح و سرانجام سیاست­ های مرتبط با توسعه و اصلاح فرآیندهای درونی مانند پرونده الکترونیک، تدوین خطوط راهنمای درمانی و نظام ارجاع و پزشک خانواده، توجه شود.
 
پروانه رنجبر، محمدرضا هاشمیان، فاطمه قصابی، فیروزه زارع فراشبندی،
جلد ۲۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: افراد مختلف گاهی از جستجو یا استفاده از اطلاعات سلامت اجتناب می­کنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین دلایل و عوامل اجتناب از اطلاعات سلامت در دریافتکنندگان و ارائه­ کنندگان خدمات سلامت انجام شده است.
روش­ ها: در این مرور دامنه­ای پایگاه‌های اطلاعاتی کاکرین، اسکاپوس، وب آو ساینس، پابمد، ام بیس و لیستا  جستجو شد. در مجموع تعداد ۱۹۰۱ مطالعه بازیابی شد که پس از حذف موارد تکراری و غربالگری، در نهایت ۳۰ مطالعه برای ورود به مرور انتخاب شد. داده ­های استخراج شده بر اساس اهداف مرور دسته‌بندی و به صورت روایتی و در قالب جدول گزارش گردید. 
یافته­ ها: دلایل اجتناب از اطلاعات سلامت در دریافت‌کنندگان خدمات سلامت شامل دلایل مرتبط با اطلاعات، دلایل مرتبط با نظام سلامت، و دلایل روان­شناختی بودند. عوامل اجتناب از اطلاعات سلامت در دریافت‌کنندگان خدمات سلامت نیز عبارت بودند از: عوامل روان­شناختی، عوامل جمعیت­شناختی، عوامل مرتبط با نظام سلامت و عوامل مرتبط با اطلاعات. همچنین، دلایل اجتناب از اطلاعات سلامت در ارائه­کنندگان خدمات سلامت، دلایل مرتبط با اطلاعات و دلایل مرتبط با نظام سلامت بودند. عوامل اجتناب از اطلاعات سلامت در ارائهکنندگان خدمات سلامت نیز شامل عوامل مرتبط با اطلاعات، عوامل مرتبط با نظام سلامت و عوامل روان­شناختی بودند.
نتیجه‌گیری: در این پژوهش، دلایل و عوامل اجتناب از اطلاعات سلامت در بین دریافت­کنندگان خدمات سلامت و ارائه­دهندگان این خدمات دسته­بندی شد. شناخت این دلایل و عوامل می‌تواند سازوکاری در اختیار سیاست‌گذاران سلامت و کتابداران و اطلاع‌رسانان پزشکی قرار دهد تا خدمات اطلاع­رسانی سلامت را برای اجتناب­کنندگان اطلاعات سلامت به گونه­ای مناسب طراحی و برنامه ­ریزی کنند و موجب بهبود روند اطلاع‌رسانی سلامت شوند.

خانم ریحانه سادات باقری، دکتر محمدرضا هاشمیان، دکتر مرتضی امرایی، دکتر فیروزه زارع فراشبندی،
جلد ۲۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: اطلاعات سلامت از طریق منابع متفاوتی مانند اینترنت، رسانه‌های چاپی و الکترونیکی در دسترس قرار می‌گیرند و به شکل‌های متنوعی از جمله کتاب، مقاله و اینفوگرافی ارائه می‌شوند. اینفوگرافی‌ها، به عنوان ابزاری آموزشی، نقش مهمی در مدیریت و درمان بیماری‌ها و ارتقای سطح بهداشت عمومی ایفا می‌کنند. بنابراین، توجه به معیارها و الزامات کلیدی در طراحی و فرآیند تدوین اینفوگرافی‌ها حیاتی است تا اطلاعات دقیق، صحیح و با کیفیت به مخاطبان ارائه شود.
روش ­ها: پژوهش حاضر، مروری حیطه ای با هدف شناسایی معیارهای محتوایی و ظاهری در طراحی اینفوگرافی‌های سلامتی و همچنین تعیین الزامات مربوط به فرآیند تدوین آن‌ها انجام گرفته است. برای این منظور، پایگاه‌های داده LISTA، ProQuest، Web of Science، PubMed، Embase و Scopus برای یافتن منابع مرتبط جستجو شد. در پی جستجوی اولیه، مقالات بر اساس معیارهای ورود و خروج دقیق ارزیابی و غربال شدند و در نهایت، ۵۲ مقاله برای مطالعه انتخاب شدند.
یافته ­ها: معیارهای محتوایی در طراحی اینفوگرافی‌های سلامت شامل ویژگی‌هایی مانند متن، زبان نوشتاری، عنوان، تصاویر، مخاطب و شاخص‌های اعتباری هستند. همچنین، معیارهای ظاهری اینفوگرافی‌ها شامل زیبایی‌شناسی، استفاده از تصاویر، فونت، رنگ‌بندی و قالب‌بندی می‌باشند. فرآیند تدوین اینفوگرافی‌های سلامت به دو بخش تقسیم می‌شود: نیروی انسانی، که شامل تیم طراحی و تولید، تیم ارزیابی، و تیم انتشار و اشاعه است، و ملزومات طراحی، که دربردارنده اجزاء و عناصر، اصول طراحی، مراحل طراحی و ابزارهای مورد استفاده در طراحی می‌باشند.
نتیجه‌گیری: این تحقیق انتظار دارد که با شناسایی معیارها و الزامات طراحی و تدوین اینفوگرافی‌های سلامت، روشی کارآمد در اختیار طراحان و متخصصان سلامت قرار دهد تا بتوانند اینفوگرافی‌ها را به شیوه‌ای مؤثر طراحی، تولید و ارزیابی کنند. هدف از این کار، بهبود فرایند اطلاع‌رسانی در حوزه سلامت و دستیابی به نتایج مطلوب‌تر است.

آقای امیر زال پور، دکتر احسان گرایی، دکتر محمدرضا هاشمیان، دکتر فیروزه زارع فراشبندی،
جلد ۲۷، شماره ۱ - ( ۸-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: اختلالات اطلاعاتی پیامد توسعه‌ی جوامع شبکه‌ای است. این مطالعه با هدف شناسایی پیامدهای انتشار اختلالات اطلاعاتی سلامت و راهکارهای مقابله با آن انجام شده است.
روش ­ها: این پژوهش کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. داده‌ها به کمک مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با ۲۶ شرکت‌کننده شامل متخصصان سلامت، کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی، بیماران و اصحاب رسانه و به‌شیوه نمونه­گیری هدفمند گردآوری شد. اطمینان از صحت داده­ها با روش تکنیک سه‌گانگی شامل استفاده از منابع و روش‌های چندگانه در استخراج داده‌ها، مصاحبه با گروه­های مختلف، یادآورها و یادداشت­های دامنه به منظور تأیید و تصدیق مفاهیم انجام شد.
یافته­ ها: پیامدها، روش­های تشخیص و راهکارهای مقابله با اختلالات اطلاعاتی را می‌توان در چهار طبقه اصلی شامل فرستنده، پیام (محتوا)، کانال و گیرنده جای داد. طبقات فرعی پیامدها شامل مواردی چون عموم مردم، متخصین، مسائل اطلاعاتی، مسائل محتوایی، رسانه، مسائل انتشار، واکنش به اطلاعات، مسائل فردی و مسائل اجتماعی بود. طبقات فرعی روش‌های تشخیص نیز شامل مواردی چون عموم مردم، متخصصین، مسائل اطلاعاتی و محتوایی، صحت‌سنجی و ارزیابی، مسائل فنی و استفاده از فناوری بودند. همچنین، طبقات فرعی روش‌های مقابله شامل سواد و دانش، صحت­سنجی و ارزیابی، مسائل روانشناختی، مسائل اطلاعاتی و محتوایی، رسانه، مسائل انتشار، همکاری بین حرفه­ای و مسائل فناوری بودند.
نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش به درک عمیق‌تر پیامدهای اختلالات اطلاعاتی در حوزه سلامت کمک می‌کند و راهکارهای عملی برای تشخیص و مقابله با آن ارائه می‌دهد که می­تواند به تصمیم‌گیری‌های سیاستگذاران حوزه سلامت و رسانه­ها برای انتشار اطلاعات موثق سلامت، به ویژه در زمان بحران­های سلامت مانند همه‌گیری­ها یاری رساند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مدیریت سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health Administration

Designed & Developed by : Yektaweb