مقدمه: امنیت بیمار یکی از مهمترین ابعاد مراقبت بهداشتی است اما خطاهای پزشکی و بخصوص خطاهای دارویی موجب نا امن شدن سیستم مراقبت بهداشتی شده است. تکنولوژی اطلاعات بخصوص سیستم کامپیوتری ثبت دستورات پزشکی رویکردی مناسب برای کاهش خطاهای دارویی است؛ لذا هدف این مطالعه بررسی علل بروز خطاهای دارویی و تعیین قابلیت های لازم برای طراحی سیستم کامپیوتری ثبت دستورات پزشکی در ایران میباشد.
مروری بر مطالعات: علت اصلی بسیاری از خطاهای پزشکی دسترسی ناکافی به اطلاعات در زمان تصمیم گیری و ارتباطات ضعیف بین اعضاء تیم مراقبت است که در سیستم های دستی بیشتر به چشم می خورد. دلیل اصلی خطاهای دارویی فقدان اطلاعات کافی، نبود کنترل و کم توجهی به اطلاعات مربوط به بیمار یا دارو است؛ بنابراین وجود سیستم ثبت و گزارش دهی داده ها از مهمترین عوامل کاهش خطاها محسوب میگردد ولی سیستم دستی کفایت لازم برای پیشگیری از این خطاها را ندارد. از طرفی ثابت شده است که سیستم کامپیوتری ثبت دستورات پزشکی امکان کاهش خطاهای دارویی، پیامدها و هزینه های آن را به میزان زیادی داراست.
نتیجه گیری: سیستم کامپیوتری ثبت دستورات پزشکی رویکردی مناسب برای دسترسی بهنگام به اطلاعات بیمار و دارو در زمان تجویز و کاهش خطاهای دارویی است. برای طراحی این سیستم در ایران توجه به فراهم کردن قابلیت هایی چون آگاه کردن پزشکان سوابق دارویی بیمار، ثبت الزامی اطلاعات، یادآوری و هشداردهی موارد مهم و تاثیر گذار بر درمان، سیستم پشتیبان تصمیم، ارتباط با سایر سیستم های اطلاعاتی، ارایه اطلاعات آموزشی در مورد داروها، بکارگیری تکنولوژی اینترنت و طراحی پروتکل های درمانی گوناگون از اهمیت زیادی برخوردار است.
مقدمه: انتخاب بیمارستان دولتی یا خصوصی میتواند تحت تأثیر عوامل متعددی مانند درآمد، سن، جنس، تحصیلات و شدت بیماری افراد قرار گیرد. هدف از انجام این تحقیق بررسی مهمترین علل تمایل خانوارها در مناطق منتخب شهر مشهد برای مراجعه به بیمارستانهای خصوصی یا دولتی بوده است.
روش کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی بوده است که در سال ۱۳۹۳ در دو منطقه برخوردار و کم برخوردار شهر مشهد انجام گردید. با استفاده از روش نمونهگیری چندمرحلهای تعداد ۱۰۰۰ نمونه از خانوارها انتخاب و موردمطالعه قرار گرفتند. ابزار مطالعه، پرسشنامهای بود سهبخشی که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی سنجیده شده بود. دادهها با استفاده از شاخصهای توصیفی و استنباطی آماری در نرمافزار SPSS تحلیل گردید.
یافتهها: مهمترین عوامل مؤثر در تعیین تمایل افراد برای مراجعه به بخش دولتی یا خصوصی، وجود کادر پزشکی و پرستاری مجرب، سن و جنس پاسخگو، اهمیت حوزه دسترسی به حمایت خانواده و اجتماع، وضعیت سلامت فرد، کیفیت امکانات رفاهی، اهمیت حوزه ارتباطات و نوع آخرین مرکز دریافت خدمات سلامت از بودند.
نتیجهگیری: تمایل بیشتر خانوارها برای مراجعه به یک بخش خاص (دولتی یا خصوصی) میتواند پیامد کیفیت ارائه خدمات بهویژه کیفیت غیر بالینی خدمات مذکور باشد. نوع این پیامد بهگونهای می باشد که تغییر در آن نیازمند برنامههای بلند مدت است. تدوین و اجرای این برنامهها با توجه به گستردگی بخش دولتی در ارائه خدمات سلامت، باید موردتوجه قرار گیرد.
مقدمه: جوّ سازمانی درک کارکنان از محیطی است که در آن مشغول کار هستند. هدف این پژوهش ارزیابی جوّ سازمانی کتابخانههای دانشکدای دانشگاههای دولتی شهر اصفهان با استفاده از ابزار کلایمت کوال بود.
روش کار: این پژوهش پیمایشی و از نوع کاربردی است، که در سال ۱۳۹۴ انجام گرفت. جامعه پژوهش، کلیه کتابداران شاغل در کتابخانههای دانشکدهای دانشگاههای دولتی شهر اصفهان (تعداد ۸۷ نفر) بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه جوّ سازمانی کلایمت کوال بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با نظر اساتید و صاحب نظران تعیین شد، و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ، ۸۳/۰ تعیین گردید. دادههای گردآوری شده وارد نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ شد، و از طریق آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون ANOVA) تحلیل شد.
یافته ها: بر اساس یافتههای این پژوهش، میانگین کل نمره جوّ سازمانی در کتابخانههای دانشکدهای، ۵/۶۹ (از ۱۰۰) و مطلوب ارزیابی شد. این میانگین برای دانشگاه اصفهان، ۷۹ و ایدهآل ارزیابی گردید و برای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دانشگاه صنعتی به ترتیب، ۸/۶۹ و ۱/۶۴ و مطلوب ارزیابی گردید. پایین ترین میانگین مربوط به جوّ عدالت با میانگین ۴۹ بود.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که جوّ سازمانی کتابخانههای دانشگاههای دولتی شهر اصفهان از وضعیت مطلوبی برخوردار است. لیکن یکی از ابعادی که نیاز به توجه و بررسیهای بیشتر دارد، جوّ عدالت است که در سایر پژوهشهای مشابه نیز پایین ترین نمرات را به خود اختصاص داده است.
مقدمه: گسترش استفاده از شبکههای اجتماعی، بسیاری از افراد را با مشکلات بهداشت روانی و ارتباطات اجتماعی مواجه ساخته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شبکههای اجتماعی بر سلامت روان کاربران کتابخانه مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) اصفهان انجام شد.
روش کار: روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامههای سلامت عمومی گلدبرگ و هیلدگ و پرسشنامه استاندارد اعتیاد به اینترنت یانگ بود. جامعهی آماری، شامل ۳۵۰ نفر از کاربران کتابخانه مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) (کارآموزان، کارورزان و دستیاران پزشکی) در سال ۱۳۹۴ بودند که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی- طبقهای، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، ۱۲۷ نفر تعیین شد. تحلیل دادهها با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی و آمار استنباطی (و با کمک نرمافزار SPSS-۲۰) انجام شد.
یافتهها: کاربران به سه گروه دارای اعتیاد به شبکههای اجتماعی به ترتیب خفیف، متوسط و شدید تقسیم شدند. متغیر سلامت روان، بین گروه خفیف با گروه شدید تفاوت معنادار (۰۳۳/۰=P)، متغیر نشانگان جسمانی بین گروه خفیف با گروه متوسط تفاوت معنادار (۰۴۹/۰=P) ، متغیر نشانگان اضطراب بین گروه خفیف با گروه متوسط (۰۲۷/۰=P) و بین گروه خفیف با گروه شدید، تفاوت معناداری (۰۰۰/۰=P) مشاهده شد.
نتیجهگیری: سلامت روان و عوامل آن شامل نشانگان جسمانی، اضطراب، افسردگی، و اجتماعی براساس شدت اعتیاد به شبکه های اجتماعی متفاوت بود که این می تواند سلامت روان کاربران را تهدید کند. در نتیجه. ضروری است در زمینه استفاده مناسب از شبکههای اجتماعی و فواید و مضرات آن فرهنگسازی و آموزش صحیح در سطح خانواده و جامعه انجام شود.
مقدمه: صنعت گردش گری پزشکی امروزه از رو به رشدترین بخشهای صنعت گردش گری در جهان است و ایران با دارا بودن ظرفیتهای بسیار و با استفاده مطلوب از این ظرفیتها میتواند به یکی از قطبهای گردش گری پزشکی آسیا تبدیل شود. این پژوهش با هدف شناسایی و رتبهبندی راهبردهای صنعت گردش گری پزشکی براساس عوامل سوات (قوت، ضعف، فرصت، تهدید) برای کمک به صنعت گردش گری پزشکی ایران انجام شده است تا علاوه بر شناسایی چالشهای موجود، بتواند رهبری این صنعت را در منطقه کسب نماید.
روش کار: در این پژوهش از مدلهای ترکیبی تصمیمگیری چند معیارۀ فازی که شامل فرآیند تحلیل شبکهای فازی بر اساس دیمتل فازی برای وزندهی و اولویتبندی عوامل سوات است و از روش ویکور فازی برای رتبهبندی راهبرد استفاده شد. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی محتوای پرسشنامهها و معیارها با نظرات اساتید و خبرگان و با غربال گری تأییدشد. نظرات ۱۵ خبره به صورت چهره به چهره در مورد تأثیرات عوامل بر یکدیگر و میزان اهمیت آنها در انتخاب راهبرد جمعآوری و با روشهای فوق تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان دادکه صنعت گردش گری پزشکی ایران در عامل «پزشکان متبحر و بنام در سطح بینالملل» براساس نظرات خبرگان، دارای قوت و مهمترین عامل برای انتخاب راهبرد پزشکی است و راهبرد «تدوین و اصلاح سیاستهای جامع گردش گری پزشکی» رتبه اول را به خود اختصاص داد.
نتیجهگیری: به منظور موفق شدن در حوزۀ مدیریت گردش گری ایران بر اساس یافتههای تحقیق، لازم است که سیاستهای جامع گرش گری پزشکی اصلاح و دوباره تدوین گردند.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مدیریت سلامت می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health Administration
Designed & Developed by : Yektaweb