محمد هادیان، بهلول رحیمی، علی ولی نژادی، حسن یوسف زاده، فرشاد فقی سلوک،
جلد ۱۷، شماره ۵۸ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: افزایش هزینههای بهداشتی و درمانی همراه با رشد فزاینده فنآوری و جمعیت و نیز کمبود منابع، ضرورت توجه به مسئله بهرهوری را در بیمارستانها و سایر مراکز درمانی در راستای تأمین، حفظ و ارتقاء سلامت عموم مردم بیشاز پیش نموده است. هدف این مطالعه، تحلیل بهرهوری بیمارستانهای دانشگاههای علوم پزشکی ایران و تهران بود.
روش کار: در این مطالعه بهرهوری جزئی و نهایی هر یک از عوامل تولید و نیز تغییرات بهرهوری کل عوامل تولید بیمارستانهای دانشگاههای علوم پزشکی ایران و تهران با استفاده از شاخصهای کندریک-کریمر و مالم کوئیست طی سالهای ۱۳۹۰-۱۳۸۵ محاسبه گردید.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد در طول دوره موردبررسی، میانگین تغییرات بهرهوری کل معادل ۰۱۲/۱ بوده است که دلالت بر کاهش بهرهوری در طی دوره موردمطالعه است و میزان این کاهش ۲/۱ درصد است؛ که دراین بین تغییرات کارایی فناوری بیشترین تأثیر را در کاهش بهرهوری نسبت به سایر عوامل داشته است و تغییرات کارایی مقیاس، مدیریتی و فنی در ردههای بعدی قرار گرفتند. همچنین در بررسی بهرهوری کل با استفاده شاخص کندریک-کریمر ملاحظه شد که بهرهوری کل از بهرهوری نهاده تخت فعال متأثر میشود.
نتیجهگیری: عدم آگاهی کافی کارکنان بیمارستانها در بهکارگیری صحیح فناوری در درمان بیماران، علت اصلی کاهش بهرهوری در اثر تغییرات فناوری در بیمارستانهای موردمطالعه است. بنابراین، برگزاری دورههای آموزشی برای استفاده صحیح کارکنان از تکنولوژی در تشخیص و مراقبت از بیماران میتواند مفید واقع شود.