جستجو در مقالات منتشر شده


۱۶ نتیجه برای فرید

علی عطافر، فریدون قاسمی همامی،
جلد ۴، شماره ۱۰ - ( ۷-۱۳۸۰ )
چکیده

این پژوهش به منظور بررسی طرح پرکیس (حق الزحمه کار اضافی) و تأثیر آن بر افزایش استفاده از ظرفیت‌های درمانی و کارایی کارکنان بیمارستانهای سازمان تامین اجتماعی شهرستان اصفهان انجام شد. پژوهش به روش توصیفی و استنباطی صورت گرفته است. جامعه پژوهش را کارکنان بیمارستانهای تامین اجتماعی شهرستان اصفهان شامل گروههای پزشکان، پیراپزشکان و دیگر کارکنان تشکیل می‌دادند. با ساتفاده از پرسشنامه مصاحبه و مشاهده اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شد. یافته‌ها نشان داد که طرح پرکیس در ایجاد انگیزش گروههای پزشکان، پیراپزشکان و دیگر کارکنان تاثیر داشته و موجب افزایش ضریب اشغال تختهای بیمارستان و تعداد عملهای جراحی شده است. دو گروه پزشکان و پیراپزشکان معتقد بودند که طرح پرکیس بر کاهش متوسط مدت اقامت بیمار و افزایش رضایت بیماران تاثیر داشته است. اجرا طرح پرکیس در افزایش کارایی هر سه گروه موثر بوده و مخصوصا در گروه پزشکان از دو گروه دیگر تاثیر بیشتری داشته است. هر سه گروه معتقد بودند که با اجرای این طرح، خدمات درمانی به سرعت انجام می‌شود. ولی کیفیت کاری و نظارت و کنترل راضی کننده نمی‌باشد. افزایش انگیزه همه کارکنان، کاهش فاصله تعرفه خدمات دربخش دولتی با بخش خصوصی و برقراری نظارت و کنترل بیشتر بر ارائه خدمات، از عواملی هستند که می‌تواند موجب بهبودکارایی بیمارستانها شود.
فریده اکبرزاده، شراره مخصوصی، منصور رضایی، پروانه عبدالمالکی،
جلد ۱۳، شماره ۳۹ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده

مقدمه: تحلیل محتوا به منظور شناسایی، تحلیل و ضبط محتوای منابع چاپی و غیر چاپی استفاده می شود. هدف این ۷۰ وگرایش موضوعی پژوهش ها بر اساس فهرست درختی - پژوهش تعیین ویژگی ها، گرایش های موضوعی در سال های ۸۶ سرعنوان موضوعی پزشکی بود.

روش بررسی: روش پژوهش پیمایش توصیفی و تحلیل محتوا ست. جامعه ی مورد مطالعه ۳۶۹ طرح پژوهشی است که در ۱۳۷۰ اجرا شده اند را مورد بررسی قرار می دهد و گزارش نهایی آن ها تا پایان سال ۱۳۸۶ تصویب شده - سال های ۱۳۸۶ است. در این بررسی از سر شماری استفاده شده است. داده های مورد نیاز از طریق فرم اطلاعاتی گردآوری شده است. واحد ثبت، مضمون و مفاهیم واژه های مندرج در عنوان، چکیده و کلید واژه های طرح است. برای رمزگذاری، از نماد حرفی عددی استفاده شده است. نماد مشخص کننده ی موقعیت اصطلاح در فهرست درختی است. مقوله های موضوعی با توجه SPSS به شماره های فهرست درختی اصطلاحات پذیرفته شده، تعیین شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری استفاده شده است.

یافته ها: در این دوره ۱۶ ساله ۲۳,۳ درصد پژوهش های انجام شده در زمینه ی مقوله اصلی بیماری ها می باشد. مقوله با ۱۶.۸ درصد « فنون تجزیه ایی، تشخیصی و درمانی و تجهیزات » با ۲۱.۴ درصد و مقوله « داروها و ترکیبات شیمیایی » اولویت های دوم و سوم موضوع پژوهش را دارند. مقوله اصلی بیماری ها در بین مقاطع مختلف تحصیلی ۲۲.۸ درصد، رتبه علمی ۲۳.۳ درصد، گروه های آموزشی ۲۳.۳ درصد، جنسیت ۲۳.۳ درصد، و محل کار ۲۳.۱ درصد همواره بالاترین سهم را داشته است.

نتیجه گیری: به طور کلی تمرکز پژوهش ها بر روی موضوع های مرتبط با روش های تشخیصی، درمانی و بیماری ها می باشد. توصیه می شود به منظور مدیریت محتوایی و هدفمند کردن موضوع پژوهش نظر سنجی هایی به عمل آید.


علی ولی نژادی، عباس حری، فریدون آزاده، محمدرضا شمس اردکانی، مازیار امیرحسینی، حافظ محمد حسن زاده،
جلد ۱۳، شماره ۴۱ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده

مقدمه: هدف این پژوهش ارائ هی طرحی برای تعیین جایگاه واژگان و مفاهیم طبّ سنّتی ایران در ساختار زبان مشترک و تبیین (Unified Medical Language System = UMLS) ابراصطلاحنامه و شبکه معنایی نظام زبان واحد پزشکی جایگاه و سهم واژگان طبّ سنّتی ایرانی در واژگان و مفاهیم دانش جهانی پزشکی بود.

روش بررسی: این طرح پژوهش سه بخش است: در بخش الف، نظام زبان واحد پزشکی جهت شناسایی ساختار کلی آن و شناسایی دقیق خلأ های آن در مورد مفاهیم طبّ سنّتی ایران، تحلیل م یشود. در بخش ب، متون و منابع اطلاعاتی مربوط به داروی مفرده » و « نشان هی رنگ ادرار » ،« بیماری صرع » : مفاهیم طبّ سنّتی ایران مطالعه؛ و نمون ههایی از مفاهیم کلی شامل با زیر شاخ ههای آ نها استخراج م یشود. در بخش ج، نمونه مفاهیم استخراج شده از میان مفاهیم پزشکی رایج « سنبل الطیب (غربی) ترسیم شده در ساختار نظام زبان واحد پزشکی- در خ لأهای مربوط به مفاهیم طبّ سنّتی ایران، درون ساختار ابراصطلاحنامه و شبکه معنایی این نظام، گنجانده م یشود.

 یافته ها: پیش نمونی از ساختار کلان طبّ سنّتی ایرانی که جایگاه آن در زبان پزشکی واحد ترسیم شده است با چگونگی تبادلات مفهومی طبّ سنّتی ایرانی با نظام زبان پزشکی واحد ارائه شد.

 نتیجه گیری: دامن هی فعلی یو ام ال اس تعداد قابل قبولی از مفاهیم مرتبط با طبّ سنّتی ایران را پوشش داده است. ولی جایگاه و دامن هی کامل و رسمی از دانش طبّ سنّتی ایران ارائه نم یکند. این پژوهش، موفق به تحلیل رد ههای کلان طبّ سنّتی ایرانی شده، و شیو هی برقراری تبادلات مفهومی را بین طبّ سنّتی ایرانی با طب امروزه جهانی، تحلیل کرده است.


حیدر میرفخرالدینی، داریوش فرید، محمد حسین طحاری مهرجردی، محمد زارعی محمود آبادی،
جلد ۱۴، شماره ۴۳ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: در میان بخشهای خدمات؛ بخش بهداشت، دارای جایگاه ویژه‌ای است، در این بخش حتی اشتباهات کوچک نیز می‌تواند جبران ناپذیر باشد؛ بنابراین ارائه خدمات، با کیفیت مطلوب و مطابق استانداردهای حرفه‌ای در این بخش حائز اهمیت است. این مطالعه با هدف شناخت، و در نهایت اولویت بندی عوامل مؤثر بر بهبود کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی انجام شده است.

روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی و مقطعی می باشد. تعداد ۵۵ نفر از دریافت کنندگان خدمت به عنوان خبره، که حداقل یکبار از مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان یزد بهره‌مند ‌شده‌اند مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه‌ای بود که همه ابعاد کیفیت خدمات مطرح شده در پرسشنامه دارای ضریب آلفای کرونباخ در دامنه ۷۸ درصد تا ۸۶ درصد بودند.

یافته‌ها: در این مطالعه، عوامل مؤثر بر بهبود کیفیت خدمات شناسایی؛ و سپس با استفاده از تکنیکهای TOPSIS، SAW و ELECTERE رتبه‌بندی شدند. با توجه به اینکه نتایج حاصل از اجرای روشهای فوق در مواردی با هم همخوانی نداشت، برای رسیدن به یک اجماع کلی، از یک تکنیک ادغامی تحت عنوان روش کپ‌لند، استفاده نمودیم. نتایج رتبه بندی حاصل از تکنیک کپ لند، نشان داد که عامل دارا بودن کارکنان از دانش و مهارت کافی برای پاسخگویی نسبت به سایر عوامل از اولویت بیشتری برخوردار است. 

بحث: مدیران مراکز بهداشتی و درمانی، با استفاده از تکنیک‌های تصمیم گیری چند شاخصه قادر خواهند بود تا به اولویت‌بندی عوامل مؤثر بر بهبود کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی بپردازند و با توجه به اولویت‌ها، به برنامه ریزی جهت تقویت و اصلاح نابسامانی‌ها بپردازند.


فریده یغمایی، منوچهر شیرازی،
جلد ۱۴، شماره ۴۶ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: امروزه سیستم‌های اطلاعات بیمارستانی(HIS: Hospital Information System) دربهبود عملکرد مدیریت و کادردرمانی نقشی مهم و انکار ناپذیر دارند و کاربران این سیستم یکی از عوامل مؤثر دراین زمینه می باشند، الگوی انتشار نوآوری راجرزیکی ازالگوهای نظری برای درک ارتباط میان افراد و فن آوری همچون سیستم اطلاعات بیمارستانی، می‌باشد. استفاده ازاین الگو به منظور بررسی چگونگی تمایل کاربران برای استفاده ازاین سیستم، می‌تواند مفید باشد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با تمایل کاربران نسبت به استفاده ازسیستم اطلاعات بیمارستان براساس مدل اشاعه نوآوری در بیمارستان رازی اهوازانجام شده است.

 روش کار: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود، که جامعه آماری آن را۵۰ نفرازکاربران سیستم اطلاعات بیمارستانی شاغل در بیمارستان رازی اهواز تشکیل می دادند، که به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. ابزارگردآوری داده‌ها پرسشنامه بوده که به منظور تعیین اعتبارآن نسبت اعتبارمحتوا، شاخص اعتبار محتواواعتبار صوری تعیین گردید، وجهت تعیین پایایی آن ازروش آزمون مجدد(۸۴,۰ R= ) و همسانی درونی (۹۰.۰ α= )استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده‌هااز آزمون‌های آماری ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن، رگرسیون، میانگین استفاده گردید که توسط نرم افزاراس پی اس اس ۱۷ انجام شد.

یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد بین سن و مزیت نسبی(۵۶,۰- =r و ۰۵.۰> P (، بین نوع شغل و مزیت نسبی(۳۲.۰- =r و۰۵.۰> P (، بین سن وسازگاری سیستم (۲۸.۰- =r و ۰۵.۰> P )، بین نوع شغل و سازگاری سیستم (۲۹.۰- =r و۰۵.۰> P)همبستگی منفی وبین مدرک تحصیلی و پیچیدگی (۲۹.۰ =r و۰۵.۰> P) همبستگی مثبت وجودداشت. بین سابقه آموزش رایانه و آزمون‏پذیری (۲۸.۰ =r و۰۵.۰> P ( همبستگی مثبت، بین نوع شغل وقابلیت رؤیت (۳۰.۰- =r و۰۵.۰> P (همبستگی منفی، بین حمایت‌های مادی مدیریت بیمارستان ومزیت نسبی(۳۱.۰=r و۰۵.۰> (P و بین حمایت‌های معنوی مدیریت بیمارستان ومزیت نسبی(۳۶.۰ =r و ۰۵.۰>P ( همبستگی مثبت وجوددارد، همچنین بین حمایت‌های معنوی وسازگاری با این سیستم (۲۷.۰ =r و۰۵.۰> (P همبستگی مثبت مشاهده گردید.

بحث: نتایج این پژوهش نشان دهنده تأثیر ویژگی‌های الگوی انتشار نوآوری بر تمایل به استفاده از سیستم اطلاعات بیمارستانی بود. چنانچه یافته‌های این پژوهش درمطالعات مشابه تکرار شود، می توان ازآن برای افزایش پذیرش وسازگاری با فنآوری‌های جدیدازجمله سیستم اطلاعات بیمارستانی درمیان کاربران استفاده نمود.


جهان پور علی پور، محمد حسین حیوی حقیقی ، فرید خرمی، سعید حسینی تشنیزی، لیلا بنیانی، فروغ کریمی، طیبه بنی اسدی،
جلد ۱۴، شماره ۴۶ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: استفاده صحیح از نظام‌های اطلاعات مراقبت بهداشتی باعث بهبود ایمنی، بروندادها وکیفیت مراقبت، بهبود کارایی و بهره‌وری، کاهش هزینه‌ها و رضایت‌مندی می‌شود. هدف اصلی هر سازمان مراقبت بهداشتی، به خصوص موسسات بیمارستانی، بهبود کیفیت مراقبت است. چون کاربران اصلی نظام اطلاعات به خصوص نظام اطلاعات بالینی، پزشکان هستند، لذا، بررسی تأثیر استفاده از نظام‌ های اطلاع‌رسانی پزشکی بر کیفیت مراقبت و عوامل مؤثر بر استفاده پزشکان از این نظام ها ضروری به نظر می‌رسد.

روش کار: این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد، که شامل ۷۴ نفر از پزشکان بیمارستان های آموزشی بود. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه خود ساخته انجام گرفت که روایی پرسشنامه توسط اساتید متخصص و پایایی آن از طریق آزمون مجدد (test-retest) به تایید رسید. در نهایت داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: یافته‌های پژوهش نشان داد که نظام های " اطلاعات آزمایشگاه "با میانگین ۴,۶۱ و " بررسی علائم حیاتی آنلاین " با میانگین ۴.۲۸ و" بررسی اثرات متقابل دارویی " با میانگین ۴.۰۸ به ترتیب بیشترین تأثیر را در بهبود کیفیت مراقبت داشته‌اند. عوامل " نگرانی از امنیت اطلاعات " با میانگین ۴.۰۵، " ارتقاء مداوم نظام " با میانگین ۴.۰۴، " کمبود اطمینان به کیفیت خدمات نیروهای پشتیبان فناوری اطلاعات " با میانگین۳.۹۷ بیشترین تأثیر را در استفاده پزشکان از نظام‌های اطلاعات پزشکی داشته‌اند.

بحث: پزشکان بیان کردند که نظام های اطلاعاتی در افزایش کیفیت مراقبت نقش مؤثری داشته‌اند. آن‌ها نگرانی از امنیت اطلاعات، کمبود مهارت های کامپیوتری، کمبود آموزش جهت استفاده بهینه از تمامی قابلیت های نظام اطلاعاتی و سرعت پایین انتقال اطلاعات را مؤثرترین عوامل در عدم استفاده از نظام های اطلاعاتی بیان کردند. لذا، بهینه سازی نظام‌های اطلاعاتی، بخصوص در حیطه عوامل مذکور جهت بهبود کیفیت مراقبت سلامت ضروری است.


مسعود صالحی، مهدی ایمانی، فرید زایری، نسیم وهابی، حسن پیرحسینی، مصطفی ارجی،
جلد ۱۶، شماره ۵۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده

 

  مقدمه : در هر جامعه ‌ ای بررسی الگوی جغرافیایی یک بیماری جهت تعیین نواحی با خطر بالا یا پایین، از اهمیت خاصی برخوردار است. نقشه ‌ بندی بیماری ‌ ها، مجموعه ‌ ای از روش ‌ های آماری را شامل می ‌ شوند که نقشه ‌ هایی دقیق جهت بررسی توزیع جغرافیایی بیماری مورد نظر به دست می دهند. در این پژوهش از روش ‌ های بیزی برای برآورد خطر نسبی وقوع حوادث ناشی از کار استفاده شده است.

  روش کار: در این پژوهش، داده‌های حوادث ناشی از کار ایران در سال ۱۳۸۸ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای برآورد پارامترهای نقشه حوادث ناشی از کار و همچنین پیامدهای آن از روش بیز تجربی (مدل پواسون- گاما) و نرم افزار Winbugs ۱,۴ استفاده شد. همچنین برای تنظیم نقشه مربوط به خطر نسبی رخداد حادثه ناشی از کار و مرگ و میر ناشی از آن از نرم افزار Arc GIS ۹.۳ استفاده شد.

  یافته‌ها: با توجه به برآوردهای مدل پواسون- گاما، بیشترین و کمترین برآورد خطر نسبی رخداد حادثه ناشی از کار در سال ۱۳۸۸ برای مردان به ترتیب در استان‌های مرکزی(۲,۱۹۹) و خراسان رضوی(۰.۴۵۷) و برای زنان نیز به ترتیب در استان‌های سمنان (۳.۸۴۸) و هرمزگان(۰.۲۳۴) به دست آمده است.

  نتیجه‌گیری: به طور کلی رخداد حوادث ناشی از کار در استان‌های مختلف کشور از پراکندگی یکسانی پیروی نمی ‌ کند و در اکثر استان‌ها ی کشور این الگو برای زنان و مردان متفاوت است. کلاً در استان‌های همجوار استان تهران شیوع این حوادث بیش تر از سایر نقاط کشور است.


فریده موحدی، حسن اشرفی ریزی، هادی شریف مقدم،
جلد ۱۶، شماره ۵۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده

 

  مقدمه: پزشکان با رشد فناوری اطلاعات و افزایش نامحدود منابع پزشکی، با مشکلاتی در جستجو و بازیابی اطلاعات روبرو هستند. بنابراین حضور یک فرد متخصص اطلاع یابی، می‌تواند نقش مهمی در تأمین نیازهای اطلاعاتی آن‌ها و در نتیجه ارتقاء کیفیت خدمات پزشکی داشته باشد. هدف این پژوهش، شناسایی و تعیین دیدگاه پزشکان مرکز آموزشی درمانی الزهرا در خصوص ارائه خدمات کتابداری بالینی بود.

  روش کار: روش پژوهش، پیمایشی تحلیلی و نوع مطالعه کاربردی است. نمونه پژوهش شامل ۱۳۷ نفر از پزشکان مرکز الزهرا در سال۱۳۹۲ بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه‌ها توسط متخصصان تایید و برای سنجش پایایی از روش ثبات درونی (ضریب آلفای کرونباخ برابر ۷۴/۰) استفاده شد. داده‌ها در نرم افزار SPSS ۱۸ تحلیل و در قالب آمار توصیفی با استفاده از جداول و نمودارها و آمار استنباطی با استفاده از آزمون‌های ناپارامتری من یو ویتنی، آنالیز واریانس یک طرفه، کولموگروف- اسمیرنوف و ضریب همبستگی کندال ارائه شد.

  یافته‌ها: در جامعه پزشکان، ۳/۶۰ درصد لزوم حضور تمام وقت در بیمارستان و نداشتن وقت کافی را مشکل موجود در دستیابی به اطلاعات جدید دانستند، ۵/۵۲ درصد اظهار داشتند که به فرد متخصص جستجوی اطلاعات نیاز دارند، بین جنسیت و سابقه کار پزشکان، میزان آشنایی آن‌ها با پایگاه‌های اطلاعاتی حوزه حرفه ای با احساس نیاز به ارائه خدمات کتابداری رابطه معنادار وجود نداشت.

  نتیجه گیری: با توجه به نبود وقت کافی برای پزشکان جهت رفع نیازهای اطلاعاتی حرفه ای خود و احساس نیاز آن‌ها به کمک شخص جستجوگر اطلاعات روزآمد، بهتر است با آموزش کتابداران متخصص و آشنا با منابع روز پزشکی در جهت اجرای خدمات کتابداری بالینی در بیمارستان تلاش گردد.


فریده عصاره، منصوره صراطی شیرازی، روح الله خادمی،
جلد ۱۷، شماره ۵۶ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: شبکه‌های هم‌تألیفی از جمله شبکه‌های اجتماعی هستند که اطلاعات مهمی در رابطه با همکاری میان پژوهشگران، که از عوامل مهم رشد کیفی و کمی انتشارات علمی است، فراهم می‌آورند. هدف این پژوهش، ترسیم و تحلیل شبکه هم‌تألیفی پژوهشگران ایران در حوزه داروشناسی و داروسازی می‌باشد.
روش کار:
پژوهش با استفاده از روش های علم سنجی و اصول تحلیل شبکه انجام شده است. جامعه پژوهش شامل ۳۵۱۴ مدرک حوزه‌ داروشناسی و داروسازی پایگاه وب‌آو‌ساینس بود که در سال های ۲۰۱۲-۲۰۰۰ منتشر شده و حداقل یکی از نویسندگان آن‌ها وابستگی سازمانی به دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی وابسته به وزارتخانه مذکور را داشت. داده ها با نرم افزار PAJEK تحلیل شدند.
یافته‌ها:
ضریب همکاری این انتشارات ، ۷/۰ و بیشترین همکاری بین المللی، با پژوهشگران انگلستان، آمریکا و کانادا بوده است. شبکه هم‌تألیفی پژوهشگران متشکل از ۹۰ گره (نویسنده) و درجه تراکم این شبکه ۰۸۴/۰ بود. میان تعداد انتشارات و درجه مرکزیت نویسندگان رابطه خطی قوی و مستقیم در سطح معنی داری ۰۱/۰ مشاهده شد.
نتیجه گیری:
شاخص درجه تراکم (۰۸۴/۰) نشان دهنده انسجام پائین این شبکه است، به عبارتی چگالی بالایی ندارد و نویسندگان (گره‌ها) ارتباطات اندکی با یکدیگر برقرار کرده‌ا‌ند. این پژوهش نشان داد که پژوهشگران با تعداد مستندات بیشتر، تمایل بیشتری به همکاری‌های گروهی دارند. نتایج این پژوهش می‌تواند ابعاد همکاری را مشخص نموده، و در کمک به سیاستگذاری‌های پژوهشی تأثیرگذار باشد. : .
مریم کازرانی، عاطفه داودیان، فرید زایری، حمید سوری،
جلد ۱۸، شماره ۶۱ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: مرور نظام‌مند رویکردی است که با شناسایی دقیق تمامی مطالعات مرتبط با پژوهش، منجر به نتیجه‌گیری عینی‌تر و علمی‌تری می‌شود. چنانچه ساختار این مطالعات با ضوابط پذیرفته‌شده بین‌المللی همخوانی نداشته باشد، عملاً نمی‌تواند پاسخگوی اهداف این مطالعات باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان انطباق چکیده مقالات مرور نظام‌مند و متاآنالیز نمایه شده در پایگاه وب آو ساینس با (Web of Science) بیانیه پریسما است.
روش کار: این پژوهش از نوع پیمایش تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل ۲۰۴ چکیده مقاله مرور نظام‌مند و متاآنالیز پژوهشگران ایران است که تا پایان سال ۲۰۱۲ در وب آو ساینس نمایه شده‌اند. در این پژوهش، ساختار چکیده مقالات با استفاده از بیانیه PRISMA مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس همبستگی میان نتایج به‌دست‌آمده با استنادهای دریافتی، تعداد نویسندگان و سال انتشار مقالات به وسیله ضریب همبستگی پیرسون محاسبه گردید.
یافته‌ها: میانگین امتیاز پریسمای چکیده مقالات، ۲/۶ با انحراف استاندارد ۶۸/۱ به دست آمد. بخش اهداف با ۹۹ درصد میزان رعایت، بیش‌ترین و بخش‌ شماره ثبت با دو درصد، کمترین میزان رعایت را در بین معیارهای پریسما به خود اختصاص دادند. میانگین استنادهای دریافتی چهار و میانگین تعداد نویسندگان ۳/۵ بود. از نظر آماری همبستگی مثبتی بین امتیاز پریسما و میانگین استنادهای دریافتی (۰۱۰/۰=P، ۱۸۱/۰=r) و همچنین تعداد نویسندگان (۰۱۳/۰=P، ۱۷۵/۰=r) وجود داشت. نتیجه‌گیری:
 مطالعه‌ حاضر نشان داد که انطباق چکیده مقالات با بیانیه PRISMA در سطح مطلوبی قرار ندارد. برای گزارش بهتر نتایج، باید برای نویسندگان مقالات، آموزش‌های لازم در نظر گرفته شود. همچنین باید سردبیران مجلات، راهنماهای گزارش صحیح این نوع مطالعات را در راهنمای نگارش مقالات درج نمایند.


شهرام صدقی، حافظ مقدسی، سیروس پناهی، علی اصغر اصغرنژاد فرید،
جلد ۱۹، شماره ۶۵ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: یکی از مهمترین شاخص‌های توسعه و رفاه هر جامعه، سطح سلامت جسمی- روانی آن جامعه می‌باشد و کتابخانه‌های عمومی نقش کلیدی در انتشار این اطلاعات دارند، این پژوهش به بررسی میزان تاثیر کتابخانه‌های عمومی شهر تهران بر سلامت روان کاربران می پردازد.

روش کار: پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که در سال ۱۳۹۴ انجام گردید. جامعه پژوهش شامل کاربران کتابخانه‌های عمومی شهر تهران زیر نظر سازمان فرهنگی، هنری شهرداری شهر تهران ‌بود. تعداد ۲۳۳ نمونه بر اساس نمونه‌گیری خوشه‌ای از شمال، جنوب، شرق و غرب شهر تهران به صورت تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه محقق ساخته بین نمونه‌ها توزیع گردید. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (آزمون T) در نرم افزار SPSS نسخه ۲۱ تحلیل شدند.

یافته ها: یافته‌ها نشان می‌دهد، کتابخانه‌های عمومی با میانگین ۱۰/۳ بر سلامت روان کاربران خود تاثیر می‌گذارد و نیز این کتابخانه‌ها با میانگین ۸۰/۲ و ۱/۳ به ترتیب بر رفاه اجتماعی و رفاه عاطفی کاربران خود تاثیر می‌گذارند. همچنین بین میانگین بعد رفاه روانی و رفاه اجتماعی و رفاه عاطفی در دو گروه زنان و مردان تفاوت معنا دار آماری وجود ندارد.

نتیجه گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد اگر چه امتیاز حاصله متوسط است اما بیشتر متمایل به پایین تر از حد متوسط می‌باشد. لذا، می‌توان گفت، کتابخانه‌ها روی سلامت روان کاربران خود تاثیر زیادی ندارند و نیاز است، کتابخانه‌ها کارکردها و سیاست‌های خود در این مورد بازبینی کنند


ریحانه محمدی، خانم فریده کامران، زینب دمرچی،
جلد ۲۱، شماره ۷۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: بررسی کیفیت خدمات برای بهبود ارائه خدمات امری لازم می ­باشد. درمانگاه آموزشی درمانی گفتاردرمانی دانشکده توانبخشی در دانشگاه علوم پزشکی ایران یکی از مراکز دولتی ارائه ­دهنده خدمات توانبخشی می ­باشد. هدف مطالعه حاضر، بررسی کیفیت خدمات گفتاردرمانی بر اساس مدل سروکوال، در این درمانگاه می ­باشد.
روش ­ها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی است که در سال۱۳۹۶-۱۳۹۵  به صورت نمونه گیری در دسترس در ۵۹ نفر از مراجعان درمانگاه گفتاردرمانی دانشکده مذکور صورت گرفت. کیفیت خدمات با استفاده از پرسش نامه دو بعدی سنجش ادراکات و انتظارات و محاسبه فاصله(شکاف) ادراکات و انتظارات، مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل داده ­ها با استفاده از نرم افزارSPSS انجام شد. برای بررسی معنی­دار بودن شکاف از آزمون تی تک نمونه­ای و برای بررسی رابطه آماری بین متغیرهای دموگرافیک کمی و کیفی با ابعاد پنج­گانه کیفیت به ترتیب از آزمون اسپیرمن و کای­دو استفاده شد.
یافته ­ها: در بررسی روایی و پایایی پرسش نامه، میزان روایی محتوایی برابر با ۰/۸۵ و نمرات آلفای کرونباخ در بخش ادراکات و انتظارات به ترتیب برابر با ۰/۹۵ و ۸۲/ ۰بدست آمد. نتایج نشان داد که در هر پنج بعد کیفیت، شکاف خدمات وجود دارد. بیشترین شکاف مربوط به بعد همدلی و کمترین شکاف مربوط به بعد پاسخگویی بود. بین سن و میزان دفعات مراجعه به درمانگاه و جنس با میزان شکاف ارتباط معناداری وجود نداشت.
نتیجه­ گیری: نتایج نشان داد درمانگاه گفتاردرمانی دانشکده توانبخشی به طور کامل انتظارات مراجعان را برآورده نمی­ کند و نیاز به ارتقاء کیفیت خدمات وجود دارد، لذا مسئوولان این درمانگاه برای دستیابی به سطح بالاتر از کیفیت خدمات، باید در صدد کاهش شکاف بین ادراکات و انتظارات مراجعان باشند.
فاطمه صفری، انیسه نیک روان، به آفرید قلندری،
جلد ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده

چکیده
مقدمه: هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر عوامل اقتصادی و اجتماعی بردریافت خدمات سرپایی به علت عدم مراجعه برای دریافت خدمات سرپایی یا عدم دریافت خدمات سرپایی پس از مراجعه و بررسی دلایل برآورده نشده نیاز ها در بهره مندی از این خدمات  در سطح کشور می باشد.
 روش ها : روش اجرای این مطالعه از نوع تحلیلی- توصیفی بود. داده های مورد نیاز مطالعه حاضراز داده‌های خرد طرح بهره مندی از خدمات سلامت که در سال ۱۳۹۳ توسط موسسه تحقیقات سلامت و با همکاری مرکز آمار ایران تهیه شده، جمع آوری شد. با استفاده از روش های اقتصاد سنجی، مدل رگرسیون لوجستیکLogestic))و نرم افزار استاتا (stata) نسخه ۱۳  مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: بین شاخص های اقتصادی و اجتماعی و علل نیاز های برطرف نشده خدمات سرپایی ارتباط آماری معنی داری یافت شد. با توجه به مدل رگرسیون لوجستیک بین میزان درآمد، نوع فعالیت، میزان تحصیلات، نوع بیمه، وضعیت زناشویی ومحل سکونت(شهری/روستایی) با عدم دریافت خدمات سرپایی ارتباط آماری معنی داری وجود داشت. مهمترین یافته پژوهش حاضر رابطه معنی دار بین ویژگی های اقتصادی اجتماعی و دلایل برطرف نشدن نیاز به استفاده از خدمات سرپایی درایران بوده است.
نتیجه گیری: مراقبت های سلامت مرتبط با خدمات سرپایی،  به برخی از متغیرهای مستعد کننده وابسته می باشد. اما بهبود متغیرهای اجتماعی و اقتصادی اثرگذار می تواند درکاهش عدم مراجعه جهت استفاده ازخدمات سرپایی مؤثر باشد. وجود رابطه معنی دار بین ویژگی های اقتصادی و اجتماعی با دلایل برطرف نشدن نیاز به استفاده از خدمات سرپایی درایران لزوم توجه مدیران نظام سلامت را برمبنای نیاز به بهره مندی از خدمات سلامت نشان می دهد.
 
فریده محمدی، ایروان مسعودی اصل، سعاد محفوظ پور، سمیه حسام،
جلد ۲۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده

 
مقدمه: بیمارستان‌ها به عنوان بخش بزرگی از نظام سلامت، سهم بالایی از منابع بخش بهداشت و درمان را به خود اختصاص می‌دهند. با توجه به اهمیت هلدینگ بیمارستانی در اداره کارا و اثربخش بیمارستان‌ها، پژوهش حاضر، با هدف شناسایی و تبیین نقش و اهمیت عوامل مؤثر بر اداره هلدینگ بیمارستانی سازمان تامین اجتماعی ایران انجام شد.
روش‌ها: مطالعه حاضر، از نوع مطالعات کاربردی است که به روش توصیفی انجام شد. ابتدا، از طریق بررسی ادبیات پژوهش و مصاحبه با ۱۵ نفر از خبرگان در زمینه اداره بیمارستان‌ها و هلدینگ‌های درمانی، متغیرها و مؤلفه‌های اصلی مؤثر بر اداره هلدینگ‌های بیمارستانی استخراج و با استفاده از آنها، پرسش نامه پژوهش طراحی شد. داده‌ها از ۴۰۵ نفر از مدیران و کارشناسان شاغل در حوزه‌های صف و ستاد بخش درمان سازمان تامین اجتماعی سراسر کشور، جمع‌آوری شد. سپس، داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از مدل‌سازی معادلات ساختاری و از طریق نرم‌افزارهای SPSS۲۳ و AMOS۲۴ تحلیل شد.
یافته‌ها: پنج عامل برنامه‌ریزی استراتژیک، تامین‌مالی، حق تصمیم‌گیری، نظارت و ارزیابی، و پاسخگویی به عنوان عوامل مؤثر بر اداره هلدینگ‌های بیمارستانی شناسایی شد. عوامل تامین‌مالی و حق تصمیم‌گیری با بار عاملی ۸۳/۰ و ۴۴/۰ به ترتیب بیشترین و کمترین تأثیر را بر اداره هلدینگ‌ بیمارستانی سازمان تامین اجتماعی داشتند.
نتیجه‌گیری: به منظور اداره کارا و اثربخش هلدینگ‌های بیمارستانی، ضمن توجه به کلیه عوامل پنج‌گانه، بهتر است عوامل تامین‌مالی و نظارت و ارزیابی، مورد توجه و تأکید بیشتری از سوی مدیران قرار گیرند.
 

فرید خرمی، جهانپور علیپور، نادر عالیشان کرمی، محمدحسین حیوی حقیقی، مینا کمالی چاهویی،
جلد ۲۵، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: کدگذاری بالینی فرایندی پیچیده بوده و مستعد خطاست. بنابراین، کدگذاری بالینی صحیح مستلزم مستندسازی باکیفیت پرونده پزشکی است. این مطالعه با هدف شناسایی کیفیت مستندسازی پرونده‌های پزشکی و صحت کدگذاری ICD-۱۰ و ICD-۱۱ انجام شد.
روش­ها: پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که با روش توصیفی- مقطعی در سال ۱۴۰۱ انجام شد. ۵۰۰ پرونده از مجموع ۱۱۶۳۸ پرونده بیماران پذیرش‌شده در سال ۱۳۹۹ با تشخیص انواع مصدومیت‌ها، مسمومیت‌ها و سایر پیامدهای علل خارجی در بیمارستان آموزشی شهید محمدی شهر بندرعباس انتخاب شد. ابزار گردآوری داده چک‌لیست بود که بررسی صحت کدگذاری و نقایص مستندسازی پرونده‌ها در دو مرحله انجام شد و داده‌ها با استفاده از آمارهای توصیفی در نرم‌افزار  SPSS تحلیل شد.
یافته­ ها: تعداد کدهای تخصیص داده‌شده به پرونده‌های موردبررسی بر اساس سیستم‌های طبقه‌بندی ICD-۱۰ و ICD-۱۱ به ترتیب ۱۶۷۳ و ۱۴۶۸ بود. اکثر پرونده‌ها (۹۸ درصد) دارای حداقل یکی از انواع خطاهای بزرگ یا کوچک، ۲۳ درصد فقط خطای بزرگ، ۴۶ درصد فقط خطای کوچک و ۳۱ درصد دارای هر دو نوع خطای کدگذاری با ICD-۱۰ بود. علاوه بر این، در ICD-۱۰ و ICD-۱۱ به ترتیب ۸۱ و ۲۶ درصد پرونده‌ها حاوی اطلاعات کافی برای توصیف کامل یا نسبتاً کامل کد بود.
نتیجه‌گیری: نقایص مستندسازی پرونده‌های پزشکی جهت کدگذاری با ICD-۱۱ نسبت به ICD-۱۰ بیشتر بود. تدوین دستورالعمل‌های مدون مستندسازی متناسب با ICD-۱۱، استفاده از قالب‌های آماده و یادآورها و ارائه بازخورد نتایج مستندسازی به ارائه‌دهندگان مراقبت سلامت جهت بهبود کیفیت مستندسازی و استفاده از ابزارهای حمایتی کدگذاری خودکار، ممیزی کدگذاری و آموزش مستمر به کدگذاران پیشنهاد می‌گردد.


اقای سیروس پناهی، خانم فاطمه فهیمی، اقای علی اصغر اصغر نژاد فرید، خانم معصومه انصاری،
جلد ۲۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: کتابخانه‌ها به عنوان نهادهایی فرهنگی-اجتماعی معرفی می‌شوند که قابلیت تأثیرگذاری بر گروه‌های مختلف جامعه را دارند. گروه‌های آسیب‌پذیر جامعه از جمله معتادان به مواد مخدر در معرض بیماری‌های متعددی از جمله اختلالات روانی هستند. در کنار درمان‌های دارویی، مداخلات روان‌شناختی مانند کتاب‌درمانی (استفاده از کتابخانه و کتابخوانی) نقش مؤثری در بهبود سلامت روان آنها دارد. این پژوهش با هدف تعیین تأثیر استفاده از کتابخانه در ارتقای سلامت روان در افراد بی‌خانمان رهایی یافته از اعتیاد انجام شده است.
روش­ها: این پژوهش مقطعی به روش پیمایشی در سال ۱۳۹۹ در مراکز طلوع شهر تهران به انجام رسید. جامعه پژوهش شامل ۶۷ نفر از افراد بهبود یافته از اعتیاد و ساکن در مراکز طلوع بود. گردآوری داده‌ها باکمک پرسش‌نامه‌ خود اظهاری انجام شد. روایی و پایایی پرسش‌نامه تأیید شد و آلفای کرونباخ ۰/۸۹ به دست آمد.
یافته­ ها: نتایج پژوهش نشان داد که کتابخانه‌های کمپ بیش از رفاه عاطفی مراجعان، بر سلامت روانی تأثیرگذار است. تأثیر استفاده از کتابخانه طلوع بر رفاه روانی کمتر از حد متوسط، بر رفاه عاطفی و رفاه اجتماعی بین کم و متوسط بود. اکثر شرکت‌کنندگان از برگزاری کارگاه¬های آموزشی و خدمات ارائه شده توسط کتابخانه کمپ راضی بودند، اما از «منابع اطلاعاتی» و «فضای کتابخانه» رضایت نداشتند. اثربخشی خدمات کتابخانه بر سلامت روان مراجعان « متوسط رو به پایین» بود.
نتیجه‌گیری: ضروری است نقش و جایگاه کتابخانه‌ها در ارتقای سلامت روان افراد آسیب‌پذیر به ویژه معتادان از طریق ارتقای خدمات اطلاع‌رسانی و جذب کارکنان کارآمد کتابخانه‌ها و اطلاعات پزشکی گسترش یابد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مدیریت سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health Administration

Designed & Developed by : Yektaweb