جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای اباذری

رویا پورنقی، زهرا اباذری،
جلد ۱۱، شماره ۳۱ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده

مقدمه: عصر ما عصر پیشرفت علمی است که پایه آن آموزش و پژوهش علمی است. حال این کتابدارانند که بیشترین نقش در ارائه آموزش های سواد اطلاعاتی و استفاده از منابع به کاربران کتابخانه خود را دارند و نکته اینجاست که خود کتابداران باید توانایی ها و سواد اطلاعاتی کافی داشته باشند تا بتوانند آنها را به مخاطبان خود منتقل کنند و خدمات اطلاع رسانی مناسبی به استفاده کنندگان از کتابخانه ها ارائه کنند. هدف از این مقاله بررسی تطبیقی میزان سواد اطلاعاتی کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاه ها می باشد. روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع پیمایشی و توصیفی است .برای گردآوری اطلاعات از روش سرشماری استفاده شد و پرسشنامه تهیه شده در اختیار کلیه کارکنان کتابخانه های مرکزی دانشگاه های علوم پزشکی ایران، علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، تربیت مدرس و شهید بهشتی، که برابر ۱۰۰ نفر بودند، قرار گرفت. پرسشنامه شامل ۳۱ سوال بسته بود و در دو قسمت تهیه شده بود، قسمت اول مربوط به مهارت های اطلاع یابی و ارائه خدمات به کاربران کتابخانه های محل خدمت کتابداران بود و قسمت دوم مربوط به بررسی سواد اطلاعاتی و مهارت های اطلاع یابی در زمینه رشته کتابداری بود. برای سنجش روایی پرسشنامه از روش اعتبار محتوایی استفاده شد ضریب آلفا برای کل پرسشنامه برابر ۹۵/۰ به دست آمد که این مقدار حاکی از پایایی مناسب و مطلوب سؤالات پرسشنامه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی نظیر تهیه جداول فراوانی، نمودارهای ستونی و محاسبه شاخص های مرکزی مانند میانگین استفاده شد و در این راه از نرم افزار آماری SPSS استفاده شد. یافته ها: یافته های تحقیق نشان داد که بیشترین استفاده افراد ازبانک های اطلاعاتی پیوسته۵۸درصد(۵۸نفر)، اینترنت ۶۹درصد(۶۹نفر) و فهرست کامپیوتری ۷۱(۷۱نفر) درصد است. کتابداران دانشگاه تربیت مدرس با میانگین۱۳/۴ در حد زیاد و بیشترین مهارت در استفاده از منابع را دارند و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با میانگین ۶۲/۳ کمترین مهارت را دارند.بیشترین استفاده از منابع به ترتیب کتب فارسی ۸۲/۳(۶۷نفر) و پایگاه های اطلاعاتی۵۶/۳(۶۰نفر) می باشد. در دانشگاه تهران میزان سواد اطلاعاتی کارکنان برابر ۹۴/۳ و در حد نسبتاً زیاد، در دانشگاه تربیت مدرس میزان سواد اطلاعاتی برابر ۹۰/۳ و در حد نسبتاً زیاد، در دانشگاه علوم پزشکی ایران میزان سواد اطلاعاتی کارکنان برابر ۶۸/۳ و در حد نه چندان زیاد، در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی میزان سواد اطلاعاتی کارکنان برابر ۰۶/۴ و در حد زیاد و در دانشگاه شهید بهشتی میزان سواد اطلاعاتی بر حسب اظهارات کارکنان برابر ۷۲/۳ به دست آمد است که نشان دهنده سواد اطلاعاتی نسبی کارکنان می باشد. نتیجه گیری: با توجه به فرضیه پژوهش کتابداران کتابخانه های مرکزی از سواد اطلاعاتی مطلوبی برخوردارند، یافته های پژوهش حاکی از آن است که سطح سواد اطلاعاتی کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاه ها در حد متوسطی است و در حد مطلوبی قرار ندارد.دوره‌های مداوم آموزش زبان انگلیسی و ارائه دروس سواد اطلاعاتی در دانشگاه ها پیشنهاد می شود.
زهرا اباذری، کبری بابائی،
جلد ۱۴، شماره ۴۳ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده

  

  مقدمه : با توجه به رسالت آموزشی و پژوهشی کتابخانه‌های دانشگاهی، و نیز اهمیتی که امروزه وب‌سایت‌های این کتابخانه‌ها در برقراری ارتباط و ارائه خدمات به کاربران پیدا کرده‌اند، طراحی این‌گونه وب‌سایت‌ها و منظور کردن عناصر کارآمد و مفید در آن‌ها دارای اهمیت بسیاری است. اما آنچه که باید مورد توجه جدی قرار گیرد، لحاظ‌کردن نکات و ویژگی‌هایی است که وجود آن‌ها در وب‌سایت‌ها، بخصوص وب‌سایت‌ کتابخانه‏های دانشگاهی، موجب پویایی هرچه بیش‌تر سایت کتابخانه و ارتباط هرچه بیشتر و بهتر کاربران با وب‌سایت می‌شود.

  روش کار : در این پژوهش که از نوع پیمایشی توصیفی است ، در مجموع ۱۶ صفحۀ اصلی وب‏سایت کتابخانه‏های مرکزی دانشگاه‏های علوم پزشکی ایران با استفاده از دو مرورگر اینترنت اکسپلورر و نت اسکیپ مورد بررسی قرار گرفت و با مشاهدۀ Source از طریق منوی View عناصر فراداده‏ای موجود در صفحۀ اچ.تی.ام.ال هر یک از این وب سایت‌ها (روش مشاهده) استخراج شد و در چک لیست تهبه شده منظور گردید.

  یافته‏ها : در وب‏سایت‏های مورد بررسی، هیچ‏یک از وب‏سایت‏ها از عناصر فراداده‏ای هستۀ دوبلین استفاده نکرده‏اند و در طراحی تمام این وب‏سایت‏ها از فراداده‏های عام زبان نشانه‏گذاری فرامتن استفاده شده است . به همین دلیل براساس نظر متخصصان و بررسی منابع موجود از یک جدول انطباقی میان ابربرچسب‏های اچ.تی.ام.ال و عناصر هستۀ دوبلین استفاده گردید. همچنین رویکرد طراحان صفحات وب نیز مشخص گردید که عبارتست از: توجه به محتوای منبع در رتبۀ اول و توجه به ظاهر فیزیکی منبع در رتبۀ دوم و مالکیت فکری منبع نیز در رتبۀ سوم قراردارد.

  بحث : نتایج حاکی از آن است که طراحان صفحات وب به ابربرچسب‏ها بیشتر اهمیت می‏دهند تا طرح‏های فراداده‏ای خاصی همچون دوبلین. از سویی با توجه به قدمت بیشتر ابربرچسب‏ها و اینکه در میان فراداده‏های عام، عناصری متناظر با عناصر هستۀ دوبلین وجود دارد و از سوی دیگر عدم تفاوت معنی دار میان رتبه‏بندی صفحات وب توسط موتورهای کاوش با استفاده از طرح‌های فراداده‏ای خاص و ابربرچسب‏ها که در برخی پژوهش‏ها به اثبات رسیده است، نیز حاکی از آن است که طراحان خود را از به کارگیری این عناصر که معادل آن دقیقا در استاندارد هستۀ دوبلین موجود است بی‏نیاز می‏دانند.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مدیریت سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health Administration

Designed & Developed by : Yektaweb