شاندیز مصلحی، فهیمه برقی شیرازی، هاله ادیبی لاریجانی، مرجان حاج احمدی پور رفسنجانی،
جلد ۲۴، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: پاندمی بیماری کووید-۱۹ تأثیرات بسیاری بر روند دریافت خدمات پزشکی در بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن از جمله بیماریهای قلبی و عروقی داشته است. معطوف شدن تمام توجه و تخصیص منابع جهت کنترل همهگیری کرونا، دسترسی بیماران قلبی و عروقی را به خدمات سلامت دچار مشکل نموده است. هدف از انجام این مطالعه شناسایی چالشهای ارائه خدمات سلامت به بیماران قلبی و عروقی در زمان پاندمی کووید-۱۹ در ایران بوده است.
روش ها: این مطالعه از نوع کاربردی بود که با روش کیفی- توصیفی انجام شد. مشارکتکنندگان ۱۵ نفر از متخصصین قلب و عروق، متخصصین طب اورژانس، متخصصین داخلی و پرستاران بخش قلب بودند. دادهها از طریق راهنمای مصاحبه به صورت نیمه ساختارمند جمعآوری شدند که به روش تحلیل محتوای کیفی با استفاده از نرمافزار MAXQDA تحلیل شد.
یافته ها: بر اساس نتایج این مطالعه تعداد چهار طبقه اصلی و نُه زیرطبقه استخراج شد. طبقات اصلی شامل کمبود منابع در بخش قلب و عروق، ضعف در ارائه آموزش کارآمد و مؤثر، ضعف در برنامه آمادگی بیمارستان، اختلال در کیفیت و کمیت خدمات درمانی بوده است.
نتیجهگیری: ارائه خدمات مراقبت سلامت به بیماران قلبی و عروقی به دلیل همزمانی با پاندمی بیماری کووید-۱۹ با چالشها و موانعی روبرو شده است. تخصیص درست منابع، آگاهسازی و آموزش به اقشار جامعه و کادر درمان و تدوین برنامههای جامع جهت آمادگی بیمارستانها در زمان همهگیری میتواند به رفع این چالشها و ارائه خدمات سلامت مطلوب به بیماران قلبی و عروقی کمک نماید.