ریحانه نوروزی اول، دکتر خلیل کیمیافر، دکتر معصومه سرباز، خانم سیده فاطمه موسوی بایگی، دکتر حسن وکیلی ارکی،
جلد ۲۶، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: آموزش به بیماران از طریق پورتال نقش مهمی در بهبود پیامدهای سلامت آنان دارد. بنابراین، هدف از این مرور نظاممند بررسی تاثیر استفاده از پورتالهای بیمار در آموزش به بیمار میباشد.
روش ها: این مرور نظاممند با جستجوی کلیدواژهها در عنوان، چکیده و کلیدواژههای مطالعات در پایگاه دادههای علمی معتبر Embase، Web of Science،Scopus، PubMed در تاریخ ۴ مارس ۲۰۲۴ بدون محدودیت زمانی انجام شد. از دستورالعمل موارد گزارش ترجیحی برای مرورهای نظاممند و فراتحلیل برای بررسی مقالات استفاده شد. روش تحلیل دادهها بهصورت کیفی بود، به این صورت که ابتدا بر اساس مولفههای یکسان طبق چکلیست استاندارد، دادهها استخراج و بهصورت کیفی مطالعات سنتز و نتایج ارائه شد.
یافته ها: یازده مطالعه دارای معیارهای ورود وارد این بررسی شد. مداخلات آموزشی شناساییشده در این بررسی بر روی چهار جنبه مختلف از جمله خودمدیریتی، خودمراقبتی، بهبود دانش و مدیریت بیماری متمرکز شدهاند. رویکردهای آموزشی در پورتال در هفت دسته مختلف پیام متنی، پیام تصویری، پیام ویدئویی، پست الکترونیک، سوالات متداول، پیوند به منابع آموزشی و ویدیوهای یوتیوب طبقهبندی شد. پیامهای متنی رایجترین رویکرد آموزشی مورد استفاده برای ارائه مطالب آموزشی از طریق پورتال بود. یافتههای مطالعات نشان میدهد مداخلات آموزشی از طریق پورتال باعث بهبود کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، افزایش مهارتهای سواد سلامت الکترونیک، بهبود دانش، تسهیل ارتباط با ارائهدهندگان مراقبتهای سلامت و افزایش دانش بیمار از طریق ارائه توصیههای خودمراقبتی میشود.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که نظرات بیماران در خصوص پورتال حاکی از برداشت مثبت آنها از پورتال بیمار است. بیماران از منابع آموزشی پورتال استفاده میکنند وآنها را مفید میدانند. پورتالها میتوانند به بیماران کمک کنند تا توصیههای پیچیده درمانی راه درک کرده و به آن پایبند باشند.
خانم لیلا رحیم لو، دکتر کمال ابراهیمی، دکتر محمد مهرتک، مهندس علی رضا محمدنیا، دکتر هادی لطف نژاد افشار،
جلد ۲۷، شماره ۲ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: سامانه سیب یکی از سامانههای پرونده الکترونیک سلامت در ایران است که با هدف یکپارچهسازی اطلاعات بهداشتی-درمانی کشور ایجاد شده است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی سامانه سیب از دیدگاه کاربران مراکز بهداشتی استان آذربایجان غربی بود.
روشها: جامعه آماری این پژوهش ۲۱۵ نفر بود که بهصورت سرشماری انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها، از پرسشنامه استاندارد مشتمل بر هفت محور: کیفیت رابطهای سامانه، کیفیت وظایف، کیفیت عملکرد، کیفیت اطلاعات، کیفیت خدمات پشتیبانی، کیفیت خدمات و کیفیت کلی خدمات سامانه استفاده شد. دادههای با نرم افزار SPSS نسخه ۲۸ تحلیل و یافتهها با میانگین و انحراف معیار ارائه شد.
یافتهها: میانگین نمره محورها از پنج به شرح زیر بهدست آمد: کیفیت رابطها(۳/۳۵)، کیفیت وظایف(۳/۱۳)، کیفیت عملکرد(۳/۱۰)، کیفیت اطلاعات (۳/۳۲)، کیفیت خدمات پشتیبانی(۳/۰۴)، کیفیت خدمات عمومی(۳/۲۴) و کیفیت کلی خدمات سامانه (۲/۷۵).
نتیجهگیری: کمترین امتیاز مربوط به میزان رضایت کاربران از کیفیت کلی خدمات سامانه بود که بیشتر بر محور رضایت نیروی انسانی از حمایتهای مدیریتی و مالی است. با توجه به اهمیت و محوریت نیروی انسانی بیتوجهی به رضایت کاربران در بلندمدت میتواند به کاهش کیفیت خدمات سامانه سیب منجر گردد.