مقدمه: تلاش برای بهبود خدمات در حوزه سلامت از دیرباز امری اجتناب ناپذیر بوده و نتایج پیشرفت فناوری در بخشهای مختلف صنعت، به طور عمده به این حوزه نیز راه یافته است. فناوری RFID یا سامانه شناسایی با استفاده از امواج رادیویی یکی از فناوریهای نوین و موفق امروزی در حوزه شناسایی خودکار است که در سالهای اخیر بهکارگیری آن در سیستمهای بیمارستانی مورد توجه جدی قرارگرفته است. پژوهش حاضر با هدف امکانسنجی و ارایه مدلی برای پیادهسازی این فناوری در یک بیمارستان، انجام شده است.
روش کار: جامعه آماری این پژوهش را کارکنان و مدیران بخشهای جراحی بیمارستان فیروزگر تهران با روش نمونهگیری تصادفی تشکیل میدهند. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه طراحی شدهای مشتمل بر سه بخش: پذیرش اثرگذاری فناوری RFID در بهبود ارایه خدمات، عوامل مؤثر در بهکارگیری فناوری RFID و چالشهای پیادهسازی این فناوری در بیمارستان است. در چهار نوبت مراجعه به بیمارستان مورد مطالعه در ابتدا توضیحاتی به صورت گفتاری و تصویری از تجهیزات، نحوه بهکارگیری و مزایای استفاده از فناوری RFID در تعدادی از بیمارستانهای سایر کشورها به آزمودنیها ارایه و سپس پرسشنامهها تکمیل شدهاند. تجزیه و تحلیل دادهها نیز در دو سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از نرمافزار SPSS انجام شده است.
یافتهها: عوامل مؤثر در پیادهسازی فناوری RFID در قالب 5 شاخص کلی عبارتند از: پذیرش نقش اثرگذار RFID در بهبود خدمات سلامت به بیماران، دسترسی برخط یا آنلاین به اطلاعات بیماران، کمبود اطمینان به فناوری RFID و ترجیح ثبات وضع موجود، مقاومت کارکنان و عوامل مؤثر در بهکارگیری فناوری RFID .
بحث : با توجه به یافتههای پژوهش، بین مقاومت کارکنان و کمبود اطمینان به فناوری RFID ارتباط تنگاتنگی وجود دارد و همچنین بین پذیرش نقش اثرگذار RFID بر ارائه خدمات در حوزه بیمارستانی و عوامل مؤثر در بهکارگیری آن نیز ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. البته مسئله اساسی در خصوص پیادهسازی فناوریهای نوین، نظیر RFID در بیمارستان مورد مطالعه، هزینه و توجیه منافع و مزایای آن است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |