جلد 14، شماره 43 - ( 1-1390 )                   جلد 14 شماره 43 صفحات 18-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abazari Z, Babaei K. Metadata Elements of Dublin Core and Those of Central Libraries Websites of Medical Universities in Iran: A Comparative Study. jha 2011; 14 (43) :7-18
URL: http://jha.iums.ac.ir/article-1-798-fa.html
اباذری زهرا، بابائی کبری. انطباق عناصر فرادادۀ وب‏سایت کتابخانه‏های مرکزی دانشگاه‏های علوم پزشکی با عناصر فرادادۀ هسته دوبلین . فصلنامه مدیریت سلامت. 1390; 14 (43) :7-18

URL: http://jha.iums.ac.ir/article-1-798-fa.html


چکیده:   (7283 مشاهده)

  

  مقدمه : با توجه به رسالت آموزشی و پژوهشی کتابخانه‌های دانشگاهی، و نیز اهمیتی که امروزه وب‌سایت‌های این کتابخانه‌ها در برقراری ارتباط و ارائه خدمات به کاربران پیدا کرده‌اند، طراحی این‌گونه وب‌سایت‌ها و منظور کردن عناصر کارآمد و مفید در آن‌ها دارای اهمیت بسیاری است. اما آنچه که باید مورد توجه جدی قرار گیرد، لحاظ‌کردن نکات و ویژگی‌هایی است که وجود آن‌ها در وب‌سایت‌ها، بخصوص وب‌سایت‌ کتابخانه‏های دانشگاهی، موجب پویایی هرچه بیش‌تر سایت کتابخانه و ارتباط هرچه بیشتر و بهتر کاربران با وب‌سایت می‌شود.

  روش کار : در این پژوهش که از نوع پیمایشی توصیفی است ، در مجموع 16 صفحۀ اصلی وب‏سایت کتابخانه‏های مرکزی دانشگاه‏های علوم پزشکی ایران با استفاده از دو مرورگر اینترنت اکسپلورر و نت اسکیپ مورد بررسی قرار گرفت و با مشاهدۀ Source از طریق منوی View عناصر فراداده‏ای موجود در صفحۀ اچ.تی.ام.ال هر یک از این وب سایت‌ها (روش مشاهده) استخراج شد و در چک لیست تهبه شده منظور گردید.

  یافته‏ها : در وب‏سایت‏های مورد بررسی، هیچ‏یک از وب‏سایت‏ها از عناصر فراداده‏ای هستۀ دوبلین استفاده نکرده‏اند و در طراحی تمام این وب‏سایت‏ها از فراداده‏های عام زبان نشانه‏گذاری فرامتن استفاده شده است . به همین دلیل براساس نظر متخصصان و بررسی منابع موجود از یک جدول انطباقی میان ابربرچسب‏های اچ.تی.ام.ال و عناصر هستۀ دوبلین استفاده گردید. همچنین رویکرد طراحان صفحات وب نیز مشخص گردید که عبارتست از: توجه به محتوای منبع در رتبۀ اول و توجه به ظاهر فیزیکی منبع در رتبۀ دوم و مالکیت فکری منبع نیز در رتبۀ سوم قراردارد.

  بحث : نتایج حاکی از آن است که طراحان صفحات وب به ابربرچسب‏ها بیشتر اهمیت می‏دهند تا طرح‏های فراداده‏ای خاصی همچون دوبلین. از سویی با توجه به قدمت بیشتر ابربرچسب‏ها و اینکه در میان فراداده‏های عام، عناصری متناظر با عناصر هستۀ دوبلین وجود دارد و از سوی دیگر عدم تفاوت معنی دار میان رتبه‏بندی صفحات وب توسط موتورهای کاوش با استفاده از طرح‌های فراداده‏ای خاص و ابربرچسب‏ها که در برخی پژوهش‏ها به اثبات رسیده است، نیز حاکی از آن است که طراحان خود را از به کارگیری این عناصر که معادل آن دقیقا در استاندارد هستۀ دوبلین موجود است بی‏نیاز می‏دانند.

متن کامل [PDF 212 kb]   (2035 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي |
دریافت: 1390/3/16 | انتشار: 1390/1/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مدیریت سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health Administration

Designed & Developed by : Yektaweb