جلد 26، شماره 3 - ( 11-1402 )                   جلد 26 شماره 3 صفحات 82-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استاد، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران
2- استادیار، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشکده علوم پزشکی ساوه، ساوه
3- استادیار، مرکزتحقیقات مراقبت‌های پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان
4- استادیار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور، اهواز
5- دانشیار، مرکز تحقیقات کیفیت هوا و تغییر اقلیم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران
6- دانشیار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران
7- استادیار، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران ، hamedehnavi@gmail.com
چکیده:   (691 مشاهده)
مقدمه: تغییر اقلیم، دگرگونی آب‌وهوایی طولانی ناشی از فعالیت‌های انسانی است که ترکیب جو جهانی را تغییر می‌دهد. کشور ایران در برابر تغییر اقلیم بسیار آسیب‌پذیر است. تغییرات اقلیمی یکی از بزرگ‌ترین تهدیدهای سلامت است. نظام سلامت ایران باید پاسخگوی نیازهای سلامتی ناشی از تغییر اقلیم مردم باشد. هدف از این مطالعه شناسایی چالش‌ها و راهکارهای تقویت تاب‌آوری نظام سلامت ایران در برابر اثرات تغییر اقلیم بود.
روش­ها: این مطالعه کیفی با روش پدیدارشناسی تفسیری و با استفاده از مصاحبه نیمه‌ساختاریافته با 32 نفر از سیاستگذاران، مدیران، کارشناسان و پژوهشگران وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت راه و شهرسازی، معاونت حقوقی ریاست جمهوری، سازمان حفاظت محیط‌ زیست، سازمان هواشناسی کشور، سازمان انرژی اتمی، سازمان برنامه و بودجه، دانشگاه‌ها، انجمن‌ها، پژوهشگاه‌ها و پژوهشکده‌ها در سال 1401 انجام شد. شرکت‌کنندگان به روش نمونه‌گیری هدفمند و گلوله‌برفی با حداکثر تنوع انتخاب شدند. از روش تحلیل چارچوبی برای تحلیل داده‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها استفاده شد.
یافته ­ها: تعداد 84 چالش در زمینه تقویت تاب‌‌آوری نظام سلامت ایران در برابر تغییرات اقلیمی شناسایی شد که به دو دسته عوامل داخل نظام سلامت (شامل حیطه‌های حاکمیت و رهبری، تأمین مالی، نیروی انسانی، تسهیلات، تجهیزات و داروها، سیستم‌ اطلاعات سلامت و ارائه خدمات سلامت) و عوامل خارج نظام سلامت (شامل حیطه‌های سیاسی و قانونی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، فناوری و محیط زیست) طبقه‌بندی شدند. همچنین، 91 راهکار برای رفع این چالش‌ها به منظور تقویت تاب‌‌آوری نظام سلامت کشور ارائه شد.
نتیجه‌گیری: نظام سلامت ایران با چالش‌های متعددی در زمینه تاب‌آوری نسبت به اثرات تغییرات اقلیمی مواجه است. اصلاحاتی در سطوح کلان، متوسط و خرد در داخل و خارج نظام سلامت به‌صورت سیستمی باید انجام شود تا منجر به افزایش سازگاری و تاب‌آوری مراکز بهداشتی و درمانی کشور شود.
متن کامل [PDF 1923 kb]   (282 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت خدمات بهداشتی‌ و درمانی
دریافت: 1402/3/29 | پذیرش: 1402/6/29 | انتشار: 1403/2/23

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.