جلد 12، شماره 36 - ( 4-1388 )                   جلد 12 شماره 36 صفحات 16-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (8311 مشاهده)

 مقدمه: هزینه‌ های بهداشتی دولت در کشور های مختلف جهان، به طور متوسط 6 درصد تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد؛ وکارایی هزینه‌های دولت در این بخش اهمیَت فراوان دار د، و کمترین تغییر در آن، تأثیر قابل توجهی بر تولید و متغیرهای اقتصادی خواهد داشت. هدف مطالعه ی حاضر محاسبه کارایی بخش مهم هزینه‌های دولت (هزینه‌های بهداشت و سلامت) بود.

روش بررسی: به منظور بررسی کارایی کشورهای مختلف در استفاده از منابع مالی، برای بهبود وضعیت بهداشتی، از روش تحلیل پوششی داده‌ها (DEA) - که معیاری برای بررسی کارایی واحد‌های مختلف نسبت به یکدیگر است- استفاده شد. کارایی محاسبه شده، توانایی نسبی کشورهای مختلف را در تبدیل هزینه‌های دولت به نتایج بهتر در شاخص‌های بهداشتی در نظر می گیر‌د.

یافته‌ها: نتایج حاصل از به کار‌گیری داده‌های 24 کشور اسلامی، در سال‌های2000 تا 2005 نشان می‌دهد که بالا بودن نرخ استاندارد مرگ، مرگ‌و‌میر کودکان زیر 5 سال و شیوع سوء تغذیه، از جمله علل مختلف پایین بودن کارایی بخش بهداشت در ایران بوده است. کارایی کلَی بخش بهداشت ایران در مقایسه با سایر کشورهای مورد مطالعه، 31/0 به دست آمده است.

 نتیجه‌گیری: هزینه ی کارا ی بهداشتی برای ایران، تقریبا یک سوم مقداری ست که هم‌اکنون صرف می‌شود. برای بهبود کارکرد هزینه‌های بهداشتی ایران الگو برداری از سیستم‌های بهداشتی قرقیزستان و اندونزی توصیه می شود.

متن کامل [PDF 195 kb]   (1960 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي |
دریافت: 1388/7/12 | انتشار: 1388/4/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.