1- اقتصاد، دانشکده مدیریت و علوم انسانی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار ، shahraki@cmu.ac.ir
2- اقتصاد، دانشکده مدیریت و علوم انسانی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار
چکیده: (4586 مشاهده)
چکیده
مقدمه: بیمه های درمانی یکی از مهمترین ارکان تأمین مالی در نظام سلامت، جهت کاهش نابرابری در پرداخت از جیب هستند. با توجه به اهمیت بیمه ها، افزایش پرداخت از جیب خانوار، افزایش تقاضا برای بیمه های خصوصی و تعدد صندوق های بیمه ای، مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر انواع بیمه های درمانی بر پرداخت از جیب خانوار شهری ایران انجام شد.
روش ها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و از حیث هدف کاربردی است که بهصورت مقطعی در سطح ملی انجام شد. حجم نمونه شامل 17809 خانوار شهری استانهای ایران در سال 1395 بود که از حجم نمونه مرکز آمار ایران انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه هزینه-درآمد خانوار بودکه توسط مرکز آمار ایران تهیه و تکمیل گردید. نتایج در نرمافزار Stata 14 و با روش اقتصادسنجی انتخاب نمونه مضاعف برآورد گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد باسواد و متأهل بودن سرپرست خانوار، بعد خانوار، تعداد کودکان و سالمندان، میزان ثروت خانوار، مخارج سرانه دخانیات و آموزش و درآمد سرانه تأثیر مستقیم بر احتمال خرید بیمه درمانی توسط خانوار داشتند. همچنین خانوارهایی که یکی از انواع بیمه های درمانی را خریداری نموده اند نسبت به سایر خانوارها پرداخت از جیب بیشتری داشتند و خانوار با بیمه های خدمات درمانی، تأمین اجتماعی و نهادها و سازمانهای خاص به ترتیب بیشترین میزان پرداخت از جیب را داشتند.
نتیجهگیری: تفاوت معنی دار پرداخت از جیب در بین انواع بیمههای درمانی، ایجاد یک نظام یکپارچه بیمهای را ضروری می سازد که در آن ضمن اینکه همه افراد جامعه را شامل میشود سطح پوشش یکسانی برای کالا و خدمات سلامت ارایه میدهد. از طرفی، یکسانسازی انواع تعرفه های درمانی در بیمه های مختلف می تواند شکاف در پرداخت از جیب خانوار را کاهش دهد. همچنین، سیستم کنترل و نظارت دقیق بر کیفیت خدمات سلامت توصیه می شود.
نوع مقاله:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اقتصاد سلامت دریافت: 1397/11/19 | پذیرش: 1398/7/2 | انتشار: 1398/7/2