جلد 8، شماره 20 - ( 4-1384 )                   جلد 8 شماره 20 صفحات 26-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (9066 مشاهده)

مقدمه: رشد عظیم اطلاعات بهداشتی اینترنتی با کیفیت نامعلوم، خطراتی را متوجه سلامت و جان کاربران می‌سازد. ضرورت ارزیابی منابع اینترنتی از جمله وب در مطالعات به اثبات رسیده است. از این رو راه حل‌های علمی برای ارزیابی اطلاعات اینترنتی در وب تدوین شده که یکی از آنها رتبه‌بندی سیستماتیک اطلاعات وب سایت ها با استفاده از یک معیار و براساس جنبه‌های مختلف فنی و غیره می‌باشد. این پژوهش برای رتبه بندی وب سایت‌های عفونی ویروسی از لحاظ روزآمدی، نمره سیلبرگ، جامعیت و نیز صحت اطلاعات براساس معیارهای سیلبرگ و WHO انجام شد.

روش بررسی: تعداد 63 وب سایت عفونی ویروسی با جستجوی عبارت کلید واژه‌ای Viral Infectious Diseases (بیماری‌های عفونی ویروسی) با موتورهای کاوش گوگل و اسکجیوز از اینترنت به دست آمد. مشخصات وب سایت‌ها با چک لیست بررسی مشخصات وب سایت فراهم گردید و برحسب رعایت معیارهای سیلبرگ نمره‌ای از امتیاز کل 9 به هر وب سایت داده شد. اطلاعات عفونی ویروسی مربوط به درمان هپاتیت B از لحاظ جامعیت و صحت با چک لیست استاندارد WHO برای درمان هپاتیت B برگرفته از یکی از مدارک منتشره سازمان بهداشت جهانی به عنوان معیار WHO مطابقه و مقابله گردید و به تعداد 20 وب سایت که دارای اطلاعات درمانی هپاتیتB بودند، بر این اساس نمرات جامعیت و کد صحت از نمره کل 223 اعطا شد.

یافته‌ها: رتبه‌بندی وب سایت‌های عفونی ویروسی بر اساس آخرین تاریخ روزآمدسازی، نمره سیلبرگ، نمره جامعیت و کد صحت WHO نشان داد که آخرین تاریخ روزآمد سازی بیشترین وب سایت‌ها مربوط به دسامبر 2003 می‌باشد (14/57 درصد) و نیز حدود 69/12 درصد از وب سایت‌ها بالاترین نمره سیلبرگ یعنی امتیاز کل 9 را دریافت کردند. از لحاظ معیار سیلبرگ بیشتر وب سایت‌ها به منابع استنادی خود (49/63 درصد) و تاریخ ایجاد وب سایت (73/58 درصد) اشاره‌ای نکرده بودند که این امر درخور توجه است. بالاترین نمره جامعیت به دست آمده از امتیار کل 223 در چک لیست معبار WHO، امتیاز 46 بوده است (62/20 درصد امتیاز کل ) که تنها یک وب سایت آن را احراز کرده بود و حدود 20 درصد وب سایت‌ها تنها امتیاز 1 را کسب کردند. بیشترین فراوانی وب سایت‌ها (35 درصد) نمراتی بین 2 و 6 کسب کردند. بیشترین منابع تحت پوشش شامل نمایه‌های موضوعی بهداشتی (07/65 درصد) پیوند به سایر منابع اینترنتی (61/9 درصد) و گزیده اخبار بهداشتی پزشکی (31/60 درصد) می‌باشد.

 نتیجه‌گیری: رتبه‌بندی‌ها نشان می‌دهد وضعیت اطلاعات عفونی ویروسی در وب از لحاظ روزآمدی، صحت و جامعیت اطلاعات و نیز از نظر رعایت معیارهای سیلبرگ ضعیف قلمداد می‌شود و به کاربران توصیه می‌شود با هوشیاری، احتیاط و آگاهی نسبت به شیوه ارزیابی منابع اینترنتی از جمله وب سایت‌های دارای اطلاعات بهداشتی پزشکی خصوصا در حیطه عفونی ویروسی برخورد کنند.

متن کامل [PDF 321 kb]   (2073 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي |
دریافت: 1387/8/7 | انتشار: 1384/4/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.